Zimre Zsuzsa/WMN: Hogyan lehet, hogy valaki nem veszi észre a terhességét?

Dr. Hetényi Gábor: A legtöbb nő igen hamar észreveszi a megváltozott állapotot. Természetesen ez nagyban függ attól, mennyire iskolázott, milyen körülmények között él és hány éves. Többnyire azért a magzatmozgáskor vagy a középidő utáni haskörfogat-növekedésekor rájön az okra.

Z. Zs./WMN: Minden nőnek megszűnik a menstruációja a terhesség alatt, nem?

H. G.: Nem.

Előfordulhat még akár hónapokig is menstruációszerű, akár ciklusos vérzés, bár enyhébb a szokottnál.

Z. Zs./WMN: Mi a helyzet a mellek növekedésével?

H. G.: A várandósság esetén valóban már korán észrevehető a mellek növekedése, ha valaki figyel magára.

Z. Zs./WMN: És a has? Még ha koraszülött volt is a baba, akkor is nehéz elképzelni, hogy nem veszi észre, hogy nagy és furcsa lesz a hasa.

H. G.: 

Sokszor az „ismeretlen okból megnövekedett étvággyal” magyarázzák, és az ezzel járó hízásnak tudják be.

Z. Zs./WMN: És mi a helyzet azzal, hogy a gyerek mozog és rugdos?

H. G.: A magzatmozgást és rugdosást néha a puffasztó ételeket követő intenzívebb bélmozgással magyarázzák, különösen az alacsonyabban iskolázott, esetleg titkolózó – „majd csak lesz valahogy” – fiatalok.

Z. Zs./WMN: Sokan a hátrahajló méhet emlegetik. Ez mit jelent, és hogyan befolyásolja a terhesség láthatóságát?

H. G.: A hátrahajló méh az esetek körülbelül tizenöt százalékban fordul elő. A teherbe esést nehezítheti, a terhesség észrevételében vagy a méh növekedésében azonban nem okoz eltérést, ez nem lehet ok.

Z. Zs./WMN: Mi van a bedagadt bokákkal, falási rohamokkal, hányással és alvási nehézségekkel?

H. G.: Mással magyarázza, tudatlanságból vagy nemtörődömségből. A has nagyságából nem okvetlenül állapítható meg a terhesség nagysága, sokszor egy nagydarab, esetleg magasabb testtömegindexű hölgynél észrevétlenebb a várandósság, azonban a harmadik trimeszterben nehezen titkolható, ha csak nem direkt teszik, bő ruhával, kabáttal.

Z. Zs./WMN: Mi a tapasztalata, mi, nők mennyire ismerjük a testünk működését?

H. G.: Nem lehet általánosítani, de sokan kevéssé, illetve alig.

Az apás szülések korában sokkal többet kellene az iskolában beszélni róla, hiszen lányt és fiút egyaránt érdekelhet és érinthet a kérdés.

Összefoglalva: a szülészeti osztályokon néha előfordul ilyen, amibe részint a tudatlanság, részint a tudott, de titkolt esetek tartoznak. A változókorban lévő nőknél is gyakran előfordul, hogy azt hiszik, azért nem menstruálnak, érzik magukat furcsán vagy híznak meg, mert megváltozott a hormonháztartásuk, aztán a végén kiderül, hogy babát várnak. Van, aki egyszerűen azért nem veszi észre, mert nem akar vele törődni. A várandósságnak számos olyan feltűnő jele van, amit a környezet és az önmagára figyelő nő is észrevesz, ha akarja.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/sot