„Mindannyian tudjuk, hogy a várandósság szent és sérülékeny időszak. Miért teszik akkor ezt mégis az emberek?” – tette fel a kérdést Meghan Markle egy Austinban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen, ami azt a témát járta körül, milyen narratívával láttatják a nőket a képernyőn.

Az esemény egyik résztvevőjeként az egykori sussexi hercegnő élete egyik legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb időszakába engedett bepillantást azáltal, hogy elárulta: „A közösségi médiában és az interneten tapasztalt zaklatás és bántalmazás nagy része akkor történt, amikor terhes voltam Archie-val és Lilivel […] Ez nem rosszindulat volt, hanem kegyetlenség. […] 

A digitális térben és a média bizonyos szegmenseiben megfeledkezünk az emberségünkről, de ennek meg kell változnia.” 

A britek legnagyobb ellensége a XXI. században?

Meghan Markle nem véletlenül vált az online zaklatás elleni harc egyik szószólójává. Az egykori hercegnét sosem fogadta be a brit közvélemény – ahogy állítólag a királyi család sem. Előbbiben nagy szerepe volt a brit sajtónak, amely a rasszista felhangtól (a DNS-ét egzotikusnak titulálták, első gyerekének a bőrszínét találgatták, a szülőhelyét pedig úgy írták le, akár egy bűntanyát), és más súlyos határátlépésektől sem riadt vissza, ha a sussexi hercegnéről volt szó (gondoljunk az apjának írt levél teljes terjedelemben való közlésére, ami miatt Markle pert is nyert a publikáló Daily Mail ellen).

A sajtó nem ismert (és sok esetben ma sem ismer) kegyelmet, ha róla volt szó, a brit királyi családból senkivel sem bánt úgy, mint vele. Ugyanazért, amiért például sógornőjét, Katalin hercegnét korábban felmagasztalták, őt gúny tárgyává tették és sorozatosan támadták.

Az egyik ilyen szembetűnő különbség az volt, ahogyan a két hercegné terhességét kezelték a brit sajtóorgánumok: míg az állapotos Katalin hercegnéről készült képeket, amelyeken a hasán pihenteti a kezét azzal a felütéssel hozták le, hogy milyen gondos anya, addig Meghan Markle-t a kisfiával való terhessége alatt ugyanezért többek közt azzal kritizálták, hogy kérkedik a terhességével. 

Harry herceg már többször nyilatkozott arról, hogyan hatott rájuk a brit bulvármédiának a felesége ellen folytatott gyűlöletkampánya, édesanyjára, Dianára utalva pedig azt is kiemelte: nem akarja, hogy a történelem megismételje önmagát.

Drónnal, helikopterrel figyelték őket

Ennek a sajtóhadjáratnak, illetve az általa rájuk gyakorolt mentális tehernek a hercegi pár állítása szerint komoly köze volt ahhoz, hogy meghozzák a döntést: lemondanak uralkodói rangjukról, és visszavonulnak a brit királyi családtól.

„Tudjuk, milyen tud lenni a brit média. Megmérgezték a mentális egészségem […] így azt tettem, amit bármelyik férj és apa tett volna a helyemben: el kellett menekítenem onnan a családomat” – fogalmazott Harry herceg annak idején James Corden műsorában. És bár sokak szerint a 2020-as Megxithez – ahogy a brit médiában elnevezték a „kiugrást” – nagyban hozzájárult a nagyobb profit megszerzése iránti vágy is, az tagadhatatlan, hogy a brit sajtó sorozatosan túl messzire ment Meghan Markle-lel kapcsolatban.

A zaklatások akkor sem maradtak abba, amikor a hercegi pár lemondott rangjáról és először Kanadába, majd Amerikába költözött. Ahogy arról a házaspár a róluk szóló, Harry és Meghan: Menekülés a palotából című netflixes dokumentum-sorozatban is beszámolt, illetve telefonos felvételekkel is alátámasztották mondanivalójukat:

a házuk körül paparazzik figyelték a lépéseiket, mindennapos volt, hogy drónnal, de előfordult az is, hogy helikopterrel próbáltak felvételeket készíteni róluk. Az ideiglenes otthonukat körülvevő kerítést pedig sorozatosan megrongálták, hogy azon átjutva minél közelebb kerülhessenek hozzájuk.

A privát szférájukba törtek, az emiatt érzett magas stressz és félelem pedig a hercegi pár szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Markle elvetélt második terhességével (kislányuk, a 2021-ben született Lilibet Diana a harmadik babájuk a sorban).

Az Oprah Winfrey-nek adott interjúban pedig Markle arról is beszélt, hogy a média miatt évekig depresszióval küzdött, egyszer pedig olyannyira mélypontra került, hogy komolyan fontolgatta az öngyilkosságot.

Összehangolt gyűlöletkampány a közösségi médiában

Markle-t emellett folyamatos és súlyos támadások érték a közösségi médiában is – sőt, az igazi pokol ott szabadult el. Mint későbbi kutatások kimutatták: nem kizárólag tömeges ellenszenvről volt szó.

A Bot Sentinel jelentése szerint – amely Twitter-fiókokat vizsgál az online zaklatás és szándékos félrevezetés ellen harcolva – nagyon is irányított, összehangolt gyűlölet- és dezinformációs kampány áldozata lett a hercegi pár, közülük is inkább Meghan Markle.

A jelentés elkészítéséhez 114 ezer olyan tweetet néztek át, amelyben a hercegi párt említik, így derült ki, hogy a zaklató kommentek döntő többsége, 70 százaléka összesen csupán 83 felhasználótól érkezett, de becslések szerint 17 millió felhasználót értek el vele. 

Markle egy ideje elmondása szerint – amit a fent említett kerekasztal-beszélgetésen ismét megerősített – tudatosan távol tartja magát a közösségi médiától, hogy így óvja a saját mentális egészségét, férjével az alapítványukon keresztül pedig elkötelezetten dolgoznak azért, hogy felhívják rá a figyelmet: az emberek mentális jólléte érdekében égető szükség van arra, hogy biztonságosabb hellyé tegyük az internetet, illetve a közösségi média felületeit.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Gary Miller / Contributor

Filákovity Radojka