1. Akinek hiába volt megírva a sorskönyvében, hogy a vízen érje a halál

Nem véletlenül kapta meg Violet Constance Jessop az „Elsüllyeszthetetlen kisasszony” becenevet a közvéleménytől. Valószínűleg mák volt a jele az óvodában, vagy legalábbis szerencsepatkó, ugyanis három gigantikus hajókatasztrófát is túlélt, köztük a Titanicét. De nem kellett neki egy komplett tömegszerencsétlenség, hogy bizonyítsa elképesztő ellenálló voltát. Kisgyerek korában például olyan súlyos tébécés lett, hogy az orvosok csak pár hónapot jósoltak neki. Ennek ellenére tökéletesen felépült, hogy aztán először az Orinoco fedélzetén dolgozzon utaskísérőként 21 évesen, majd két évvel később elszegődjön az Olympic nevű luxushajóra. A következő év szeptemberében a hajó összeütközött a Hawk brit hadihajóval, de a súlyos károk ellenére a hajó gond nélkül el tudott evickélni a kikötőig, így senkinek nem esett baja. A halál valószínűleg ezen hisztizett egyet, de nem adta fel!

Violet a következő év tavaszán a Titanicra szegődött el, amivel, ugye, tudjuk, mi történt. Erre a kalandra egyébként a rokonai beszélték rá, azzal győzködve a fiatal lányt, hogy felejthetetlen élményben lesz része – és végül is ebben egy fikarcnyit sem tévedtek! Az ütközés után Violet a kapitánytól azt a feladatot kapta, hogy megnyugtató jelenlétével személyesen demonstrálja a nem angol anyanyelvű utasoknak, mi lenne a teendő. Így kapott helyet a 16-os számú mentőcsónakban – és élte túl a katasztrófát.

Sebaj, a kaszásnak volt még egy dobása! Az első világháború során Violet a Britannic fedélzetén dolgozott a Vöröskereszt kötelékében, amikor a hajó – feltehetőleg egy német torpedótól – léket kapott, és 55 perc alatt el is süllyedt. Violet ezúttal nem úszta meg karcolások nélkül, a fejét ugyanis csúnyán beütötte, miközben a hajóról a vízbe vetette magát. Emiatt aztán nagyon sokáig fájt a feje, amit valószínűleg egy koponyatörés okozott. Végül 84 éves korában, május 5-én érte utol a halál, szívelégtelenség formájában. De uncsi!

2. A legpechesebb és/vagy legszerencsésebb ember a világon

Ha csak egyvalamire szeretnél odafigyelni az életben, akkor az az legyen, hogy soha, semmilyen körülmények között ne ülj fel Frane Selak mellé semmilyen járműre. Mert attól még, hogy ő egy született szerencsés Istók, te még simán beadhatod mellette a kulcsot. A horvát zenetanár ugyanis akkora vehemenciával gyűjti a személyes katasztrófákat, mint ahogy én a Tom Cruise-os kártyanaptárakat általános iskolában.

33 éves korában épp a Dubvrovnik felé tartó vonaton utazott, amikor a szerelvény kisiklott, egyenesen bele egy jeges folyóba! 19-en haltak meg a baleset során, ám Frane megúszta az egészet egy törött karral és pár horzsolással. Egy évvel később Zágrábból utazott Rijekába repülőn, amikor véletlenül nekiesett egy meghibásodott ajtónak. Az erre hirtelen kinyílt, Frane pedig úgy, ahogy volt, kiszippantódott a levegőbe. Ismét mázlija volt, egy szénabálán landolt, és megúszta pár karcolással. A gép azonban lezuhant, és 19 utas az életét vesztette.

36 éves volt, amikor a busz, amin utazott, véletlenül a folyóba hajtott. Négyen meghaltak, Selak ismét csak a gatyáját csavarta ki. A halál ennél a pontnál már valószínűleg elveszítette a realitásérzékét, négy évvel a buszbaleset után ugyanis a férfi épp az autóját vezette, amikor az se szó, se beszéd, kigyulladt. Frane-nak még azelőtt sikerült elhagynia a járművet, hogy a benzintank felrobbant volna. Azt gondolnád, itt már valószínűleg ő is érezte, hogy nem nagyon érdemes járműre szállnia. Ám nagyon tévedsz, és tévedett ő is. Nem csoda, hogy három évvel később egy másik autója is felgyulladt, Frane-nel együtt, természetesen, akinek ezúttal a haja nagy része bánta a balesetet. 1995-ben egy zágrábi busz ütötte el – szintén bármiféle következmény nélkül, majd a következő évben egy hegyi úton kellett hirtelen félrerántania a kormányt, hogy elkerülje az ütközést egy másik járművel – így egy fa tetején landolva nézhette végig, hogyan ég el a harmadik autója is 300 méterrel alatta.

Ennyi meghökkentő katasztrófa után bizony Delak nagyon bölcsen tette, hogy a dolgok kiegyensúlyozása miatt vásárolt egy lottószelvényt 2003-ban. Meg is nyerte vele az egymillió dollár értékű fődíjat.

Ha úgy érzed, Frane Selak története azonban túl izgalmas ahhoz, hogy igaz legyen, akkor megnyugtatlak, nem vagy egyedül. A megfelelő dokumentációk hiányában jó páran megkérdőjelezik, vajon tényleg úgy történt-e minden, ahogy arról a temérdek Selakkal foglalkozó cikk beszámolt, vagy a nagy része csak túlzás, költemény, városi legenda. Akárhogy is, kocsmai sztorinak éppen jó, hat sör után pedig hidd el, senki nem fogja a forrásokat kutatni.

3. A férfi, akit a villám formált

Az amerikai Roy Sullivan 36 éven keresztül dolgozott vadőrként, vagy inkább villámhárítóként, ugyanis ez idő alatt nem kevesebb, mint hétszer csapott belé a mennykő, mindig kicsit alakítgatva a külsejét. Az elsőtől a nagy lábujja körme esett le. A másodiktól leégett a szemöldöke. A harmadiktól érzéketlenné vált a válla, a negyediktől felgyulladt a haja, az ötödiktől megint a haja kapott lángra, plusz a csapás következtében kizuhant az autójából és lerepült a bal cipője. A hatodik villámlás a bokáját csinálta ki, a hetediktől – és egyben utolsótól – a mellkasán és a hasán is megégett. Plusz a fél fülére megsüketült. A kocsija felé vezető úton pedig még egy fekete medvébe is belefutott…

Roy körül, mondhatni, izzott a levegő, egy ízben ugyanis a feleségébe is belecsapott a villám egy hirtelen zivatar során – és minő meglepő, épp a férjével sétált odakint.

Amúgy, de csak, mert kérdezted, elárulom, hogy annak az esélye, hogy akár csak egyetlen egyszer is beléd csapjon a villám, egy a 280 ezerhez. Azonban az, hogy hétszer is megtörténjen ez egyetlen emberrel, annak az esélye 4,15 a 100,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000-hoz.

Ahogy Frane Selak esetében sem volt száz százalékosan bizonyítható minden egyes meghökkentő katasztrófa, úgy Roy Sullivan villámcsapásai is szemtanúk nélkül zajlottak, és csak az utólagos károk lehetnek bizonyító erejűek. A Guiness-rekordok könyve azonban mindenesetre annyira hihetőnek tartotta az eseteket, hogy megajánlotta neki a „legtöbb villámcsapást elszenvedett ember” ütős titulusát.

 Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT, ITT, ITT 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Shlomo Shalev