„Hé! Neked a Fiala az apád?”

Tartozom egy vallomással, ami tudom, sokakat fog most sokkolni.

Nem pontosan Fiala Borcsának hívnak. Hanem egészen precízen (dobpergést kérek), az anyakönyvem szerinti hivatalos verzióban Fiala Eszter Borbálának.

De mondok ennél még durvábbat! Bár a vezetéknevem miatt sokan úgy hiszik, de. (Szóljanak a harsonák!) Nem. Vagyok. A. Fiala. János. Lánya.

Igen, tudom, aki előszeretettel keresgélt valami kifogást, ami miatt utálhat (vagy épp imádhat), az most kénytelen lesz tovább keresgélni. Ezzel együtt végtelenül szórakoztató, hogy amikor bemutatkozom valakinek, gyakran visszakérdeznek, hogy „Hé, te a Fiala lánya vagy??!” nyilvánvalóan a Jánosra utalva. De hát erre mit is válaszolhatnék... Már hogyne lennék a Fiala lánya, amikor ez a vezetéknevem? Szóval a Fiala lánya vagyok, csak épp az Istváné.

De a legviccesebb az az illető volt, aki ezzel együtt is nagyon szerette volna, ha képben van a nemzőmet illetően. Vele így hangzott a diskurzusunk:

– Te ugye a Fiala lánya vagy?

– Khm... Igen.

– Az nagyon klassz! Imádom olvasni apád írásait.

– De hát az én apám építészmérnök!

– Őőőő, úgy értem, szeretem nézegetni az apád épületeit.

Már igazán nem akartam szegénynek elrontani az örömét azzal, hogy elmondjam, a közvélemény számára talán legismertebb épülete édesapámnak az Erzsébet téri nem megvalósult Nemzeti Színház... azaz: egy gödör.

A nevemmel kapcsolatos meghökkenés amúgy csak Magyarországon jár, errefelé valóban kevés a Fiala. De csak menj ki Prágába és nyiss ki egy telefonkönyvet, hamar ki fog derülni, hogy a Fialák tömegéhez viszonyítva a hazai Szabók, Kissek és Kovácsok egzotikus ritkaságok.

És elsősorban nem is Borcsa

Visszatérve a keresztneveimre: Eszternek sohasem hívott senki, azt az anyukám azért szúrta a vezeték- és keresztnevem közé, hogy ne legyen benne olyan sok lala. A trükk nem jött be, világéletemben vígan laláztam és dudorásztam a zuhany alatt, és az autóban – persze csak ha garantáltan senki nem hallotta. A Borbálát viszont csak pár évvel ezelőtt cseréltem le Borcsára, amolyan művésznévként, és azóta hiszek is a nevek sorsfordító erejében. Az én életem ugyanis egészen megváltozott, amióta úgy hívatom magam, ahogy nekem tetszik.

Nomen est omen (??!)

Ezzel együtt érdekes kérdés ez a keresztnév dolog. Hiszen honnan tudhatná az a szegény anyuka a kórházban, hogy a vörös fejjel óbégató csemete felcseperedve majd milyen kvalitásokkal rendelkezik? Simán benne van a pakliban – és ez mind olyan példa, amit a saját két szememmel láttam –, hogy a Bátorka nevű kisfiú retteg bemenni a Balatonba július derekán, mégpedig a kiszáradásközeli déli parton. A Pálma nevű lány alacsony és zömök, Farkaska még az árnyékától is fél, Adonisz amilyen okos, olyan csúf szegény, Maxim viszont se nem daliás, se nem termetes, olyannyira nem, hogy a szülei talán okosabban tennék, ha átkeresztelnék Minimre. Az Aranyos nevű kislány meg nem elég, hogy fekete hajú, de már megbocsásson a világ, nála undokabb teremtést még nem láttam. És még hosszan sorolhatnám.

Szögletes Oszkárok és gömbölyű Andrások márpedig nincsenek!

Ám nem csak a beszélő nevek okozhatnak a közvélemény számára feloldhatatlan ellentmondásokat. Egy kutatás megállapította, hogy az emberek hajlamosak a keresztneveket bizonyos fizikai jelekhez kötni. Akinek kerek a feje, ahhoz úgy gondolják, jobban passzolnak a „kerekebb” nevek, mint például Ottó vagy Bogi. A szögletesebb ábrázathoz pedig szögletesebb név dukál, mint a Péter vagy az Edit. A nemrégiben történt események fényében különösen érdekes lehet a kutatás másik eredménye, miszerint a választásoknál is szívesebben szavaznak arra a jelöltre, akinek az arca passzol a nevéhez.

Jól illusztrálja egyébként ezt a jelenséget egy izgalmas vizsgálat, a Bouba/Kika hatás. De tessék, ha nekem nem hiszel, teszteld le magad! Nézd meg a következő két ábrát, majd az egyiket nevezd el Boubának, a másikat meg Kikának!

Megvan? Fogadjunk, hogy a kerekebb verzió kapta nálad is a Bouba nevet és a szögletes csillag a Kikát! És képzeld csak el, az emberek 95 százaléka ugyanígy járt el, mint te! (Ettől függetlenül persze különleges, egyedi és megismételhetetlen vagy.)

Apropó! Különleges...

Na, ide skubizz, Ottokár és Immakulána! Talán nem hiszed, de egy kutatás megállapította, hogy a tanárok magasabbra értékelik azoknak a gyerekeknek a dolgozatát, akiknek „szerethetőbb” neve van, tehát a Lucák, a Bencék és az Annák máris némi helyzeti előnnyel indulnak a közoktatás nevezetű túlélőshow-ban. A szokatlanabb nevű főiskolai hallgatók viszont gyakrabban érzik a többiektől elszigetelve magukat, szóval ha ül melletted egy Grizelda vagy Rolf, szaladj, öleld meg gyorsan. Egy amerikai professzor pedig a „Miért érzi Barbi úgy, hogy nehezen megy neki a matek” című dolgozatában arra a következtetésre jutott, hogy a férfiasabb nevű lányok inkább hajlamosak brillírozni a reál területeken, mint a femininebb nevűek. Mondjuk, nem tudom, Péter Rózsa vagy Csörnyei Marianna matematikusok mit szólnak mindehhez.

A név kötelez

Jobb, ha tudod azt is, hogy sok szülő valójában már a keresztségben szeretné kijelölni a gyereke jövőjét. Az Annák, Vikik, Bencék és Tamások most megkönnyebbülve hátradőlhetnek, velük szemben valószínűleg nem támasztottak előre lebetonozott elvárásokat a felmenőik. Ám azok, akik különleges hangzású nevet adnak a csemetéiknek, ezzel azt is jelzik, hogy szeretnék, ha a kis Baucis, az édes Ifigénia vagy a hetyke Talabor bizony kitűnne a tömegből, és más lenne, mint a többi. Ez azonban valóban önbeteljesítő jóslatként is funkcionálhat, mert az extravagáns nevű gyermek szülei minden bizonnyal nem fognak megállni a névadásnál, ami a különleges elbánást illeti. Feltehetőleg ők lesznek azok, akik egészen speciális különórákra járatják majd a gyereket, nem adnak rá konfekció ruhákat, és bébipapi helyett mondjuk búzacsírás fürjtojással etetik a csemetét, aki szintén átlagon felülinek fogja érezni magát, és igyekszik majd megfelelni az elvárásoknak.

Kozsó, Legend, Gaga és valahány név a naptárban

Ha valami okból mégsem lennél boldog azzal a névvel, amit a szüleid adtak neked, hozzám hasonlóan is megváltoztathatod egy kicsit... vagy a nagy sztárokat lekopizva nagyon. Ott van például Lola, azaz Korsós Judit énekesnő, Peter Gene Hernandez aka Bruno Mars, és Ella Marija Lani Yelich-O'Connor – akit mi csak Lorde-ként ismerünk.

 

Fiala Eszter Borbála

Fiala Borcsa

 

 Forrás: ITT, ITT, ITT

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Prostock-Studio