Nyisd ki akármelyik offline vagy online magazint, és szó szerint ömlenek rád  a tippek:  „Így éld túl... Ezt a négy receptet... Imádni fogod idén a karácsonyt, ha... Így takaríts, így díszíts, így vásárolj, így főzz, süss, készülj, fogadj, gyere, menjél, hozzad, vigyed, fonjad, ragaszd, csomagold, tálald, elviseld, kösd, csipkézd, összerakd, egyenesre állítsd, suttogd, kavard a karácsonyt.” Ha nem így csinálod, ha nem erről szól a következő hónapod, akkor nem lesz jó, nem lesz kerek az ünnep, és az meg milyen dolog már. Úgy látszik, nekünk 2017-ben már csak a szigorúan tökéletes ünnep jutott, miközben Jézus, akiről elméletileg ez az egész szól, egy feltehetően erősen állatszagú, szalmával bélelt vacokban jött a világra, és édesanyja nem karácsonyfa-égőkbe tekerte, miközben átnyújtott neki egy bögre – természetesen karácsonyi ízesítésű – kakaót, nem almás-fahéjas illatú habfürdőben áztatta, nem aggatott az állatok szarvára díszeket, miközben a ki tudja, hányadik kezével éppen szaggatta a mézest, amíg megsült a pulyka. Szült, túlélte, szoptatott, feküdt, és örült, hogy megvannak ők hárman (plusz az állatok).

Persze ez nem azt jelenti, hogy ennyi évvel később nekünk is ugyanígy kéne ünnepelnünk – bár vannak, akiket pont a puritánság és a jótékonykodás tesz boldoggá (hál' istennek). Engem viszont az, ha nem felelek meg az elvárásoknak. Találtam is az igazán boldog, felszabadult karácsonyhoz négy tippet egy – nem létező – női magazinban. Azért női, mert „a tökéletes karácsony” megszervezése és lebonyolítása „természetesen” a nők feladata (Jézust is nő szülte!).

Ha ezeket a tippeket te is megfogadod, égi fény ragyogja majd be az otthonod, minden tiszta lesz, csillogó, de azért otthonos, minden kaja elkészül, a rokonok elalélnak a zsenialitásodtól, a gyerekek örülni fognak, a férjek meghatódnak, és ha eddig nem tették, újra beléd szeretnek…

…a kutya nem rágja meg a fát, amit a macska döntött le, nem lesz veszekedés, üvöltözés, sorban állás, stressz, nem ég oda a kaja, nem kap epegörcsöt senki, csak kicseszettül éterien enyahangú béke lesz, földöntúli varázslat, szeretet, a hó nagy, puha pelyhekben kezd esni, szelíd őzikék nyomják a nedves kis orrukat a teraszajtód üvegéhez, az idő megáll, és jövő karácsonyig így marad. Ígérem. (Ha mégsem így lesz, az természetesen nem a tippek miatt van, hanem miattad csakis egyedül miattad. Hát, miért nem bírtál tökéletes karácsonyt szervezni?!)

1. Hagyd az egészet a fenébe!

Ha úgy érzed, szétrobban a fejed a tennivalóktól, ha a december csak egy nagy, harmincnapos rohanás, ha sírsz minden alkalommal, amikor újabb tízezrest veszel elő a pénztárcádból, ha utálod a rokonokat, akiket éppen kedvesen, kézzel készített meghívón invitálsz a lakásodba, amit még ki kell takarítani, ha úgy érzed, egyszerre fogtak be szakácsnőnek, karácsonyi angyalnak és szánhúzó rénszarvasnak, és a fényfüzért hamarosan valakinek a nyaka köré tekered, akkor egyszerűen szállj ki. Ha pihenni akarsz, és az egész decembert forralt borral a kezedben akarod nézni az ablak mögül, tedd meg. Ha másképp akarsz boldog karácsonyt, mint a többiek, ne habozz, beszéld meg a családdal, még az is lehet, hogy örülni fognak egy kiegyensúlyozott, már-már máriaszerűen nyugodt, kipihent családanyának, akkor is, ha mirelit kajával és porcicákkal szentségtelenítitek meg az ünnepet.

2. Ugorj fejest!

Ha meg élvezni akarod ezt az egészet, és van is rávalód, akkor élvezd szégyentelenül. Ülj fel az összes karácsonyi kisvasútra, járd be az összes adventi vásárt, gyújts illatos gyertyákat, varázsolj téli mesevilágot a lakásba, Dagobert bácsiként lubickolj a csillogó díszekben, ha ez tesz boldoggá.

De ne azért tedd, mert megmondták neked, ne azért, mert anyád is így csinálta, ne azért, mert akkor Rózsi néni megint elhúzza a száját, hanem mert tényleg szeretnél ötféle sütit sütni, és közben ki sem látni az égig érő fa mögül.

3. Utazz el!

Nem mindenki van oda a rokonaiért, ahogy a kötelező látogatós, töltött káposztás körökért sem. Nem mindenkit tölt fel a családja, főleg akkor, ha a viszony amúgy sem felhőtlen. Semmi nem kötelező. Ha úgy érzed, akkor tudsz igazán megnyugodni és ünnepelni, amikor a szűk családoddal-, vagy annak hiányában tök egyedül, esetleg a barátaiddal elutazol valahová, ahol Erzsi néni tuti nem ér utol, akkor nyomás. Tudom, hogy az összes karácsonyi filmben végül az az erkölcsi hepiend, amikor rádöbbensz, Pista bácsi nem is akkora gyökér, mint gondoltad, de valljuk be, ez ritkán történik meg igazából. Próbálkozni lehet, sőt, érdemes is, de ha már a végére értél az ötleteidnek, az erődnek, és Pista bácsi továbbra is egy gennyláda, lépj le, és ne kérj érte elnézést.

4. Éljen a hippikarácsony!

Ha az idei karácsonyod akármilyen okokból nézve magányosnak, csonkának, pénztelennek, üvöltözősnek ígérkezik, ha nem feltétlenül szeder- és narancsos süti illatú, felhőtlen vakáció, ahol három napon át a szeretet fényében egyesülve, egymás kezét fogva ücsörögsz a rokonaiddal a fa körül, tedd boldoggá magad úgy, ahogy tudod! Mi a gyerekkel valószínűleg örökbe fogadunk egy kiskutyát, vagy ha ez akadályokba ütközik, viszünk egy adag kaját és szeretetet a kennellakóknak.

Dupla adag kaját kapnak a madarak, és megpróbálunk őzeket is etetni az erdőben. Sétálni fogunk a fák között, nézzük a csillagokat, ha ezt meguntuk, akkor benézünk azokhoz, akiket tényleg szeretünk.

Reméljük, ha már hó nem lesz, legalább a sár megfagy, azon is lehet csúszkálni, nyakig koszosak leszünk, azt csináljuk, amihez kedvünk támad, lehet, hogy ki sem mozdulunk Macaulay Culkin elől, lehet, hogy levitetjük magunkat a Balaton-partra, biztos, hogy teletömjük a hasunkat csokival, és az egész nagyon valóságos lesz, nagyon nem tökéletes, kissé, vagy erősen állatszagú, furcsa, sokaknak érthetetlen, de igazi. Ahogy Máriától is valószínűleg megkérdezte volna valaki, hogy mégis, mi a frászt csinálsz te itt ilyenkor a fickóval, aki nem a gyereked apja, meg a három királlyal? Idén lesz talán először igazi a karácsony.

 Fenyvesi Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Manuel Faba Ortega