Hetek óta mindenféle találgatások és konteók jelentek meg Katalin hercegné kapcsán, a TikTok tele van olyan „megfejtésekkel”, amely szerint válni készül, mivel Vilmos herceg szeretője gyereket vár és ideg-összeroppanása volt emiatt. Ennek az alapja az volt, hogy a hercegné nem vállalt nyilvános szerepléseket az elmúlt hónapokban, majd nemrég a brit anyák napján a palota posztolt egy fotót, amiről kiderült, hogy „manipulált”, ezért aztán visszahívták, Katalin pedig elnézést kért, hogy amatőr fotókészítőként kísérletezik a szerkesztéssel, és ezzel zavart okozott.

Katalin most egy kétperces videóüzenetben foglalta össze, hogy mi a helyzet

A 42 éves hercegnének a videóüzenet szerint „nagy sokk” volt a diagnózis, és „hihetetlenül kemény pár hónapon” van túl. Az nem derül ki, hogy pontosan milyen típusú rákról van szó, az viszont igen, hogy mi a következő lépés:

„A műtét sikeres volt, viszont az utána következő vizsgálatok során rákos elváltozást találtak, ezért a fantasztikus orvosi csapatom azt tanácsolta, hogy vegyek részt egy megelőző kemoterápiás kúrán. Most a kezelés kezdeti szakaszában vagyok”

– mondta a hercegné. A kemoterápiás kezelés február végén kezdődött. (A videót a BBC produkciós részlege készítette.)

A nyilatkozatában a családjára is kitért

„Vilmos és én mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezt a helyzetet a családunk érdekében feldolgozzuk és kezeljük. Ehhez időre volt szükségünk. Időbe telt, hogy mindent elmagyarázzunk Györgynek, Saroltának és Lajosnak a számukra megfelelő módon, és megnyugtassuk őket, hogy minden rendben lesz velem. Ahogy nekik is mondtam, jól vagyok, napról napra erősebb leszek, és azokra a dolgokra koncentrálok, amik segítik a gyógyulásomat testben és lélekben.

Bízom benne, hogy megértitek: családként most időre, térre és a magánéletünk tiszteletére van szükségünk.”

Azt is hozzáteszi, hogy imádja a munkáját, és alig várja, hogy a gyógyulása után visszatérjen hozzá. 

A palota is biztos a gyógyulásban

A király és a királynő természetesen a bejelentés előtt értesült a hercegné egészségi állapotáról. Katalin és Vilmos herceg ezek után várhatóan nem jelenik meg nyilvánosan a királyi családdal húsvétvasárnap, és a hercegné nem térhet vissza egyhamar a hivatalos feladatokhoz. A palota egyébként azt is közölte, hogy Vilmos herceg hirtelen távolmaradását a február 27-i megemlékezésről Katalin rákdiagnózisának felfedezése okozta. Azt is közölték, hogy tiszteletben tartva a hercegné kívánságát, a rák típusát nem hozzák nyilvánosságra.

Aki ideg-összeomlást és szeretőt vizionált, remélhetőleg most kicsit magába néz

„Az, hogy Vilmos mellettem van, vigaszt és megnyugvást ad”

– mondta Katalin a videóban… feltehetően hozzájuk is eljutottak a pletykák arról, hogy már nincsenek együtt, és a válásuk bejelentésére készülnek. Még Rishi Sunak brit miniszterelnök is megemlíti, hogy: „Az elmúlt hetekben méltánytalanul bántak vele a média bizonyos részei szerte a világon, valamint a közösségi média tartalomgyártói”, hozzátéve, hogy Katalin „rendkívüli bátorságról” tett tanúbizonyságot a bejelentésével, és természetesen gyors felépülést kíván neki.

Katalin amellett, hogy megköszönte a sok támogató üzenetet, amit a műtét óta kapott, üzent azoknak, akik bármilyen módon érintettek rákos megbetegedésben:

„Kérek mindenkit, aki szembesül ezzel a betegséggel, bármilyen formában is, ne veszítse el hitét vagy reményét. Nem vagytok egyedül.”

Írásunk a BBC videója és cikke alapján készült.

Kiemelt kép: YouTube / BBC News

Tóth Flóra