– Isten hozta az új világban! Mi az első dolog, ami eszébe jut? 

Orvos és betege egy óriási ablak előtt ülnek a New Yorki-i Langone Oktatókórház egyik szobájában. Dr. Eduardo D. Rodriguez, az intézmény arcátültetés programjának vezetője előzőleg egy kézi tükröt ad át Aaron Jamesnek, az első embernek a világon, akin sikeres szemátültetést hajtottak végre. A férfi megfogja a tükröt, belenéz és alig érthetően, de egyértelműen azt mondja:

– Hogy milyen jól nézek ki!

A kórház hivatalos oldalán elérhetővé tett számos videó egyikén látható interakció rövid, de a jelentősége óriási.

A 46 éves arkansas-i férfin néhány hónappal a felvétel előtt hajtották végre a világon az első sikeres, részleges arc- és teljes szemátültetését. A beavatkozást igazán különlegessé teszi, hogy dr. Rodriguez és csapata a szem transzplantációjával párhuzamosan a donor csontvelőjéből nyert őssejteket is átültetett a páciens testébe. A felnőtt őssejtek az orvosok számításai szerint beindíthatják az átültetett testrész természetes beépülését és regenerálódását.

orvostudomány transzplantáció szemátültetés
Forrás: NYU Langone Health

„Ez az első próbálkozásunk arra, hogy felnőtt őssejteket fecskendezzünk emberi látóidegbe egy transzplantációs folyamatban – közölte az orvoscsoporttal dolgozó prof. dr. Samer Al-Homsi a kórház honlapján. – CD34-pozitív típusú őssejteket izoláltunk, amelyekről tudjuk, hogy potenciálisan képesek a sérült sejtek helyettesítésére és az idegek védelmére. Esetünkben kiderült, hogy az eljárás biztonságos és valószínűleg hatékony. Természetesen időbe telik majd, hogy megállapítsuk, ez a módszer milyen mértékben növelheti a látás visszaállításának esélyeit, illetve hogy szükséges-e a procedúra finomhangolása” – teszi hozzá. 

Aaron Jamest 2021 júniusában érte extrém erős, 7200 voltos áramütés, amikor munka közben az arca véletlenül hozzáért a magasfeszültségű elektromos vezetékhez, amelynek megjavításán dolgozott. James, aki korábban tíz évig az amerikai hadseregben is szolgált, életveszélyes sérüléseket szenvedett; elvesztette a fél szemét, (balkezesként) a bal karját, az egész orrát és az ajkait, az elülső fogait és arcának bal felét. A baleset után három hónapot töltött a dallasi kórház égési osztályán, ahol hat hétig mesterséges kómában tartották. Dr. Rodriguezzel két hónappal később találkoztak, aki hosszas kivizsgálás és alapos mérlegelés után felvette őt az arc- és szemtranszplantációs programjába.

orvostudomány transzplantáció szemátültetés
Forrás: NYU Langone Health

Ez 2023 februárjában történt, ezután felgyorsultak az események. Ugyanis rekordidő, mindössze három hónap alatt sikerült számára megfelelő donort találni egy a harmincas éveiben járó elhunyt férfi személyében, akinek a családja mélyen hisz a donoradományozásban: a veséi, a mája és a hasnyálmirigye által Jamesen kívül három másik ember életét is megmentette. 

Az összesen 21 órás műtét során a 96 fős orvosi team a teljes bal szem átültetésén túl a következő transzplantációkat végezte el a 46 éves férfin: orr, bal felső és alsó szemhéj, bal szemöldök, alsó és felső ajkak és az alattuk lévő csont, orca, arc- és arccsontdarabok, a jobb arcfél teljes szem alatti szövete az izmokkal együtt, vérerek és idegek. James a monstre beavatkozás után 38 napot töltött kórházban, amely időszakban egyszer sem merült fel a beültetett szövetek esetleges kilökődése. 

orvostudomány transzplantáció szemátültetés
Forrás: NYU Langone Health

Július hatodikán mehetett haza. 

Az emberi történelem első szaruhártyaműtétéről szóló feljegyzések az ókori görög orvos, Galénosz nevéhez fűződnek, akinek munkássága időszámításunk szerint 130–200 közöttre tehető. A viszonylag előrehaladottabb keratoplasztikai beavatkozásokra a XVII–XVIII. századig kellett várni, míg a valós, tudományos alapú műtéti kísérletek ezen a téren a XIX. század óta folynak. Mára a szem szaruhártyájának átültetését, ha nem is rutinszerűen, de viszonylag gyakran végzik az orvosok, csak az Egyesült Államokban több ezer ilyen beavatkozásra kerül sor minden évben. 

A teljes szem átültetése azonban mostanáig nagyon nehezen kivitelezhető procedúrának bizonyult, ami egyrészt az emberi szem rendkívül komplex természetének tulajdonítható, másrészt annak, hogy az idegek regenerálódási folyamatai, az immunreakciók és a retina véráramlásának beindítása hatalmas feladat. 

Az emberi szem egészen kifinomult és összetett módon kapcsolódik az agyhoz a látóidegen keresztül, amely a központi idegrendszer része. Ezen idegi kapcsolódások sikeres rekonstrukciója elengedhetetlen ahhoz, hogy egy teljes szemátültetés után esélye legyen a betegnek visszanyerni a látását. Aaron James egyelőre nem lát új szemével, de jókora bizakodásra ad okot, hogy a retinában már elindult a véráramlás.

orvostudomány transzplantáció szemátültetés
Forrás: NYU Langone Health

A férfi jelenleg jól van, a hosszú New York-i tartózkodás után feleségével visszatértek szülővárosukba, néhány nappal a nagy bejelentés előtt meglátogatta őket dr. Rodriguez is. Az ekkor készült – szintén a kórház honlapjára felöltött – felvételek tanúsága szerint mobilitása és beszédkészsége is rohamosan javul, sőt az átültetett arcfélen is kinőtt a szakálla. 

Kiemelt kép: YouTube / NYU Langone Health

D. Tóth Kriszta