Mielőtt bárki megörülne, hogy fény derül a világ egyik legnagyobb rejtélyére, Benkovics Júlia sajnos letöri a lelkesedésem: nemhogy Magyarország, de az egész világ jó pár évvel lemaradt a hüvelymikrobiom működésének tanulmányozásában, és az eddigi kutatási eredmények sem igazolják mindazt, amit mi, nők, feltételezünk a fertőzések terjedéséről.

Hogy mire alapozhatunk akkor? Általános igazság aligha létezik, hiszen minden ember szervezete más, de az kijelenthető, hogy a hüvely ellenálló képessége diverz lactobacillusflóra mellett nagyobb. És leginkább ez a kérdés lesz döntő a tévhitek eloszlatásában is. 

Tévhit 1.0: a punci legnagyobb ellensége a medence 

A legáltalánosabb intim egészségi tévhit, amit ismerünk, a medencékhez kapcsolódik. Pedig, mint Benkovics Júlia elmondja, a vizekben annyira alacsony csíraszámban vannak jelen kórokozók, hogy az egy-egy besodródó candida vagy székletbaktérium kevés ahhoz, hogy megtapadjon a hüvely falán. Ha mégis diszkomfortérzést tapasztalunk strandolás után, az sokkal inkább a hüvely kimosódásának a következménye: a fürdőzés hatására csökkenhet a laktobacillusflóra és a savasság, így könnyebben elszaporodhatnak a hüvelyben és a gáttájon természetesen jelenlévő kórokozók. 

„A medencékben rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget, és kifejezetten a székletbaktériumokra is tesztelik őket, azonban továbbra is azt látjuk, hogy ezek a jó minőségűnek nyilvánított fürdőhelyeken elenyésző mennyiségben vannak jelen.

Fontos viszont hozzátenni, hogy a gyerekek könnyebben fertőződnek, hiszen az ő hüvelyflórájuk még máshogy működik.” 

És bár a tudomány és a tapasztalat itt nem feltétlenül korrelál, Benkovics Júlia azt javasolja: lehetőleg kerüljük a meleg vizű és zsúfolt közfürdőket, hiszen az embertömeg növekedésével növekszik a kórokozók csíraszáma is. Egyébként meg, ha már a medencebetegségeknél tartunk, strandolás idején inkább a gasztroenterológiai megbetegedésekre érdemes figyelni, amelyek az uszodai víz lenyelésével kerülnek a szervezetbe.

Hozzáteszi: az a néphiedelem sem igazolt, miszerint a fürdőbugyiban a medence partján üldögélés veszélyt jelentene a hüvelyflórára – a talajon megtapadó gombatípusok a körmöt és a talpat támadhatják, de nem tudnak felkúszni az intim tájékokra.

Tévhit 2.0: a vizes bikini fertőzést és felfázást okoz

„Szintén gyakorta hangoztatott közhiedelem, hogy a gombák kedvelik a nedves és meleg helyeket, emiatt a medence elhagyása után érdemes azonnal száraz fehérneműre cserélni a vizes bikinit. Holott

a hüvely önmagában meleg és nedves, úgyhogy semmivel sem változik meg a környezet attól, hogy ott van rajtad egy szintén nedves fürdőruha.” 

Egyébként arról egyelőre nincs hivatalos vélemény, hogy a húgyúti fertőzésekkel milyen kapcsolatban áll a vizes ruha, de Benkovics Júlia szerint ez inkább a húgycső irritációjához, mintsem valós megbetegedéshez vezethet. Mindenesetre azt javasolja, mindenki válassza a számára komfortos módot: ha kényelmetlen a vizes bikini, ügyeljünk rá, hogy legyen a táskánkban száraz váltóruha.

A megváltozott szokások nagyobb veszélyt jelentenek, mint a klóros víz

Na és most, hogy a medencét, a fehérnemű minőségét és a vizes bikinit is kihúztuk a listánkról, érdemes áttérnünk azokra a dolgokra, amelyek VALÓBAN veszélyeztetik nyáron az intim egészségünket. 

„Tény és való, hogy a nőgyógyászati fertőzések gyakoribbak a meleg hónapokban, de nem jelenthetjük ki, hogy emögött objektív biológiai magyarázat áll.

Az én véleményem az, hogy inkább a megváltozott szokások állnak a háttérben, beleértve az utazások és határidők miatti stresszt és a gyakoribb, felelőtlenebb szexuális életet.”

A magas stressz-szint tudomány által igazoltan csökkenti a hüvelyflóra védekező képességét, és remek táptalajt kínál például a gombás fertőzésnek. Szintén jellemző, hogy megváltozik nyáron a menstruációs ciklus és eszközhasználat: amellett, hogy a hormonális fogamzásgátlók machinálásával sokan az utazáshoz igazítják a ciklusukat, a betét helyett gyakrabban használunk tampont, ami szintén okozhat irritációkat. Pláne, ha a hüvelyünk betéthez vagy menstruációs bugyihoz szokott korábban. 

„Fontos tisztázni, hogy nem minden fertőzés, ami folyik, vagy ami irritációt okoz.

Ha a szervezetünk nincs hozzászokva a tamponhoz, ám egy tengerparti nyaralás során mégiscsak használni kezdjük, arra reagálhat a hüvely egy fokozottabb váladékozással. Ugyanez elmondható a medencékről is: noha a medence vize önmagában nem jelent veszélyt, a klór okozhat viszketést az érzékenyebb bőrön.”

Szintén sokat hozzátesz a kérdéshez, hogy nyáron a szexuális viselkedés is megváltozik, és akik nem biztonságos szexuális életet élnek, fokozott fertőzéseknek vannak kitéve. Benkovics Júlia szerint éppen ezért fontos, hogy amennyiben egy féktelen nyári kaland során véletlenül elmaradt a védekezés, ügyeljünk a reakciókontrollra, és három hét múlva okvetlenül menjünk el felülvizsgálatra.

„A női szervezet erős és ellenálló, és bármilyen kellemetlen is egy bakteriális vagy gombás fertőzés, ezek nem okoznak hosszú távú egészségkárosodást, meddőséget. A komolyabb veszélyt a nemi úton terjedő, legtöbbször tünetmentes betegségek okozhatják, éppen ezért fontos a védekezés, valamint a rendszeres nőgyógyászati kontroll.”

Oké, de akkor hogy vigyázzunk az intim egészségünkre?

A doktornő javaslata alapján az alábbi módokon erősíthetjük intimimmunitásunkat, és védhetjük nemi egészségünket a nyári hónapokban:

  • Kerüljük a tisztasági betét felesleges használatát! A tisztasági betétek, amellett, hogy feleslegesek, a nyári fokozott izzadás hatására könnyen vezethetnek irritációhoz is. Egy-két kanálnyi hüvelyfolyás teljesen egészséges.
  • Aki következetesen panaszokat észlel fürdőzés után, az tejsavas, lactobacillustartalmú készítménnyel felszerelkezve induljon nyaralni, és esténként támogassa a hüvely védekezőrendszerét ezek használatával.
  • Kerüljük a dohányzást, valamint az egysíkú, zöldséget és gyümölcsöt nélkülöző táplálkozást, ugyanis ezek nagyban rombolják a hüvelyflóra ellenálló képességét.
  • Kerüljük a felesleges antibiotikumhasználatot, és csak akkor folyamodjunk hozzá, ha nagyon indokolt, ugyanis a legtöbb nőnél ez valóban okoz gombás fertőzést.
  • Amennyiben érzékenyebb vagy, szerezz be probiotikumos tampont a menstruációd idejére – fontos, hogy ezt a hónap többi időszakában ne használd, mert nagyon kiszárítja a hüvelyt, és fájdalmat, sérülést, nyálkahártyafunkció-vesztést okozhat. Ez elsősorban azok számára jó trükk, akik eleve kedvelik a tampont, és hajlamosabbak a fertőzésre.

 Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Tim Kitchen

Takács Dalma