A terhesség alatti szex kapcsán kerül szóba

Meghan Trainor nemrég írt egy könyvet Dear Future Mother címmel, amelyet elsősorban a saját élményei ihlettek, és amelyben nagyon nyíltan beszél például arról, hogy a terhessége alatt nem élt szexuális életet. Erre kérdezett rá Emily Ratajkowski a podcastban, aminek a kapcsán

Meghan elmesélte, hogy vaginizmusban szenved, amiről eleinte azt gondolta, a férjével való egyedi aránytalanságuk miatt van, nemrég derült ki a pontos diagnózis. 

Ez már korábban is azzal járt, hogy a szexuális életük részben fájdalmas volt számára – sokszor közben nem is feltétlenül, de utána igen, volt, hogy jegelnie kellett a vagináját szex után. Elmondta azt is, hogy 

ennek ellenére természetesen megtalálták a módját, hogy mindkettejük számára kielégítő szexuális életet éljenek, de az a terve, hogy a második gyereke születése után megpróbálkozik a probléma fizikai kezelésével, 

izom-összehúzódást mérő eszköz segítségével. Meghan elmondta, hogy ez a probléma általában lelki eredetű, sokszor valamilyen trauma okozza (ettől függetlenül létezik fizikai kezelése).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meghan Trainor (@meghantrainor) által megosztott bejegyzés

Meghan arról is beszélt, hogy részben emiatt sem próbálkoznak férjével (Daryl Sabara színész) a szexszel a terhesség alatt, másrészt őt egy idő után frusztrálta az érzés, hogy „ott van egy harmadik szereplő”, illetve zavarta a növekvő hasa is.

Mi az a vaginizmus?

A hüvelyszűkület vagy más néven vaginizmus többféle lehet, az egyik fajtája a szituatív, amikor bizonyos helyzetben a hüvely izmai váratlanul megfeszülnek, összerándulnak – történhet ez szex közben, de nőgyógyásznál vagy tampon felhelyezése során is. Van állandó jellegű is, ami folyamatosan jelen van, akár más tünetekkel együtt. További információkat ITT találtok róla.

Problémás terhesség, traumatikus szülés

Az első terhessége során kiderült, hogy terhességi cukorbetegségben szenved, emiatt a különböző vizsgálati eredményei nem voltak túl jók, de azóta elkezdett dolgozni egy dietetikussal, ennek köszönhetően most minden rendben van. Ettől függetlenül a teste változásai megviselik, annak ellenére is, hogy a férjétől nagyon sok pozitív visszajelzést kap. Trainor elég intenzíven jelen van a közösségi médiában, a TikTokon és az Instán is nagyjából 1,7 millióan követik (és számtalan TikTok-videó készül a zenéivel), de 

a nem túl pozitív, testére vonatkozó online kommenteknél jobban megviseli, amikor szemtől szembe azt mondják neki, hogy „nem is vagy olyan nagydarab”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meghan Trainor (@meghantrainor) által megosztott bejegyzés

Első gyereke a terhesség alatt nem fordult be, így császármetszéssel szülte meg. Riley nem sírt fel, és eleinte nem is volt magánál (ami az orvosa szerint rendszeresen megtörténik császáros szülés esetén). Miután őt elvitték, hogy kezeljék a helyzetet, a férje pedig értelemszerűen vele ment, Meghan ottmaradt egyedül a traumával – aminek a későbbiekben is hatása volt rá. Ennek kapcsán elmesélte azt is, hogy már hosszú évek óta jár terápiába, és kap gyógyszert is (néhány éve volt egy súlyos pánikroham-sorozata), így kezelve volt a helyzet, de úgy gondolja, nagyon fontos ezekről beszélni, mert őt is meglepetésként érte, hogy konkrétan poszttraumás tünetei lettek a szülés után, pedig igyekezett alaposan felkészülni. 

Ezért a saját élményei nyomán úgy írta meg a könyvet a terhességről és az első időszakról (magyarul nem jelent meg, de angolul hangoskönyvben is elérhető itt), hogy mindig igyekezett tudatosítani az olvasókban: „Lehet, hogy veletek, nálatok nem így lesz, de…” Még a saját magát is nagyon nyíltnak nevező Emily Ratajkowski is megjegyzi, hogy Meghan a könyvében egészen közel engedi magukhoz az olvasókat, be a hálószobájukba is. Azt is elmesélte, hogy próbálkoztak a szexszel a második terhesség elején is, és nem is volt rossz, de a vaginizmus miatt sok megoldandó dolguk van ezzel. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meghan Trainor (@meghantrainor) által megosztott bejegyzés

Felmerült benne az is, hogy esetleg egy VBAC (császármetszés utáni hüvelyi szülés) segíthetne a hüvelyszűkületen, talán lelki értelemben is megnyitná az utat, de mivel egyébként is van benne szorongás a kontrollvesztett állapot miatt, végül úgy döntött, marad a császármetszésnél.

Érdemes meghallgatni a podcastot, mert az is kiderült belőle, hogy milyen szuper a kapcsolata az anyukájával (egyszer egy Grammy-díj-átadón le is pisilte, amikor segített tartani a ruháját, de csak nevettek rajta, ennyire közel vannak egymáshoz), miért él együtt a testvéreivel, és mennyire meglepődött, hogy a szoptatás nem sima ügy (túl kicsinek bizonyult a mellbimbója, így náluk az anyatejfejés lett a megoldás).

További információkat olvashattok Meghan Trainor traumatikus szüléséről, és pánikbetegségéről is.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Tóth Flóra