Janka 2015-ben indította el a hormonmentes.hu-t, Magyarország első, hormonmentes fogamzásgátlási eszközökre specializálódott webáruházát. A vásárlói visszajelzések hamar egyértelművé tették, hogy óriási igény van a nők részéről arra, hogy jobban megismerjék a testüket és a ciklusukat. Ennek köszönhetően Janka még ugyanabban az évben elvégzett egy nemzetközi termékenységtudat-oktatói tanfolyamot, majd itthon elsőként kezdett bele a nyugat-európai és észak-amerikai mintákra alapozott szimptotermális, azaz tünetihőmérőzés-módszer rendszerszintű oktatásába. Küldetésének érzi a hazai szexedukáció fejlesztését is, ezért 2018 óta a hormonmentes nevű YouTube-csatornáján rengeteg szexualitást, fogamzásgátlást érintő témáról beszél, tabuk nélkül.

Cserháti-Herold Janka

A termékenységtudat nem egyenlő a naptármódszerrel

„A termékenységtudat-módszer a testünk biológiai jelzéseinek, elsődleges termékenységi jeleinek megfigyelésén alapszik. A módszer komplett tudásanyagának elsajátítása és a ciklusunk alapos megismerése révén pedig pontosan megállapítható, hogy mely napokon vagyunk termékenyek.

Ezt a tudást pedig nemcsak fogamzásgátlásra alkalmazhatjuk, hanem babatervezéskor is óriási segítséget jelent.

Sőt, az egészségi állapotunk, hormonháztartásunk nyomonkövetésére is alkalmas.”

Janka elmondása szerint nem való mindenkinek a módszer fogamzásgátlásra, hiszen nagyon pontos ismereteket igényel, de – mint mondja –, elengedhetetlenül fontos, hogy a testtudattal, a ciklussal és az ovulációval kapcsolatos információkat a nők már kislánykorukban elsajátíthassák, és az ehhez kapcsolódó mítoszokat ledöntsük. Ráadásul nem is sejtjük, hogy a ciklusunk mennyi mindent meghatároz. Az utóbbi évek tanulmányai sorra bizonyítják, hogy érdemes akár a táplálkozásunkat és az edzésünket is ehhez igazítani, a hormonjaink ugyanis jelentősen hozzájárulnak testünk teljesítő- és regenerációs képességéhez.

A szimptotermális módszer alapja az elsődleges termékenységi jelek megfigyelése, vagyis az alap-testhőmérséklet, a méhnyaknyák és opcionálisan a méhnyak vizsgálata. Minden reggel, ébredés után tehát megmérjük az alap-testhőmérsékletünket kéttizedes jegyig mérő hőmérővel (fontos, hogy testnyílásban, ami lehet száj, hüvely vagy végbél – értelemszerűen a legegyszerűbb a szájban történő mód), illetve mindennap megfigyeljük, hogy milyen a méhnyaknyákunk. A méhnyaknyákot sajnos sokan tévesen folyásnak nevezik, és a bugyinkon, vagy pisilés közben érzékelhető nyúlós váladékot kikezelendő, eltüntetendő problémának vélik, holott ez a nyák valójában az ösztrogénszint emelkedésének hatására jelentkezik, és a ciklus termékeny időszakát jelzi számunkra.

Ettől nem kell megijedni, teljesen természetes és normális jelenség, sőt, valójában a termékenységünk egyik titkos kulcsa,

hiszen ez biztosítja a spermiumok életben maradását és szabad mozgását a hüvely alapvetően savas közegében. A jelek megfigyelése és lejegyzetelése, és ciklusgörbén való vezetése nem tűnik kifejezetten bonyolultnak, főleg, hogy ma már egyre több speciálisan a módszerhez tervezett applikáció is segíti a rutin kialakulását. Fogamzásgátlási módszerként egy meglehetősen komoly szabályrendszer épül ezekre a pillérekre, amelyet képzett oktatótól érdemes elsajátítani. Az elsődleges termékenységi jelek vezetésével a hormonháztartásunk változását követhetjük nyomon, a menstruációs ciklusunkat ugyanis két női nemi hormon határozza meg: az ösztrogén és a progeszteron. A megfigyelt jelek ezen hormonok változásokhoz köthető elsődleges hormonindikátorai.

A legnagyobb tévhit, hogy a teljes ciklus alatt termékenyek vagyunk

A módszer lényege éppen az, hogy megismerjük a termékenységi ablakunkat, azaz a korábban említett három termékenységi jel napi szintű feljegyzése révén meg tudjuk állapítani, hogy mikor lépünk a termékeny időszakba, és azt is, hogy már megtörtént az ovuláció, tehát lezárult a termékeny időszak. Ez éppen abban tér el a hagyományos naptármódszertől, hogy az még csupán statisztikai adatokra épít, itt pedig a biológiai működésünket vesszük figyelembe. 

A módszerrel szemben szkeptikusok figyelmébe ajánlom ezt a 2007-ben készített tanulmányt, melynek során 900 párt vizsgáltak több mint egy éven keresztül, akik a szimptotermális módszert alkalmazták fogamzásgátlásra, és a kutatás 99,4 százalékos hatékonyságot eredményezett.

A termékenységtudat Pearl-indexét ennek köszönhetően 0,6 és 1,8 közé tették, ami lényegében megegyezik a hormonalapú fogamzásgátlókéval,

és a WHO oldalán is ez az adat szerepel a módszer meghatározásánál.

Termékenységtudat-oktatóként az elmúlt hat évben nem találkoztam olyan nővel, aki a megfelelően vezetett ciklusgörbéje mellett teherbe esett volna olyan időszakban, amikor a módszer szerint nem kellett volna, tehát a ciklusa terméketlen szakaszában. Nem eshetünk akármikor teherbe a ciklusunk során, hiszen ez egy összetett hormonális folyamatok által vezérelt, komplex rendszer, amelynek középpontjában az ovuláció áll. Mégis tökéletesen megismerhető. Ilyen, hogy spontán ovuláció, ahogy a köznyelv érti (például orgazmus hatására bármikor) nincs, ez most már tudományos álláspont. Hogy miért él mégis ez a tévhit, annak összetett magyarázata van, például az az elavult nézet, hogy a ciklus egy kiismerhetetlen misztérium.”

De akkor miért nem ismerik és alkalmazzák többen a módszert?

A megfelelő tudásanyag elsajátítása a Janka által oktatott tanfolyamon is két hónapot vesz igénybe, heti három leckét foglal magában, szóval valóban rá kell szánni az időt és energiát. Ezen felül ez a technika inkább a tartós, monogám párkapcsolatban élőknek ajánlott fogamzásgátlásra, ahol nem kell az esetleges nemi úton terjedő betegségektől tartani, hiszen ezek elkerülésére az egyetlen opció az óvszer használata. Annak sem kell megriadnia, akinek esetleg rendszertelen a ciklusa, a módszer számukra is alkalmazható, PCOS-esek pedig kifejezetten javasolt, hiszen a termékenységtudat révén sokkal pontosabb képet kaphatnak a saját hormonháztartásukról.

A módszer legnagyobb előnye mégis abban rejlik, hogy rendkívül hatékonyan alkalmazható a nem kívánt terhesség megelőzésére, de amikor egy pár úgy dönt, hogy kisbabát szeretne, a termékenységtudat segítségével pontosan tisztában lesznek azzal is, hogy mikor lehet a legeredményesebb az együttlét, ha a gyermekáldás a cél.

Ráadásul az élet nagyon sok területén hasznos a ciklusunk ilyen mélységű ismerete.

„Az egyik legcsodálatosabb része a munkámnak, hogy sok pár fordul azzal hozzám, hogy babát szeretnének, sokan vannak, akik akár hosszas próbálkozás után adnak esélyt a termékenységtudatnak, majd a módszer alkalmazása révén teherbe esnek. Megható dolog ezeknek a történeteknek részesévé válni. Fontos hozzátenni, hogy a termékenységtudat nem csodamódszer, de véleményem szerint nulladik lépésnek kellene lenni a ciklusismeretnek, hiszen ezzel sok aggodalom megspórolható, és időben felismerhetők az esetleges problémák.”

A Janka által képviselt és oktatott módszerhez számos hasonló alternatíva elsajátítható már napjainkban, és szerencsére sokkal több – akár hormonmentes – fogamzásgátlási opció közül választhatunk, mint elsőre gondolnánk. Mindegyik esetében érvényes az elv, hogy mindenkinek érdemes elmélyülni a lehetőségekben, és kiválasztani azt, ami számára a legszimpatikusabb, legmegbízhatóbb és a legkényelmesebben alkalmazható. Hiszen ez az a terület, ahol nincsenek fekete-fehér válaszok, egyénenként változik, hogy ki mit részesít előnyben, és az egyes fogamzásgátló módszerekre kinek hogyan reagál a teste. A kulcs a tájékozódásban van, és ahogy Janka kiemeli, az informált döntésben, hiszen a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása egyben egészségügyi döntés is.

Krajnyik Cintia

Kiemelt kép forrása: Cserháti-Herold Janka