wmn-sedacur

Nem akarok ünneprontó lenni, de...

Essünk túl az elején a legdrámaibb bejelentésen: a hosszú távú alvásmegvonásba bele is lehet halni. 

Egy 24 órás nem alvás során az ember kognitív funkciói megváltoznak, és sajnos nem megnövekednek, hanem csökkenő tendenciát mutatnak. Az emlékező- és a kommunikációképesség romlik, sőt az illető akár hallucinálhat is.

A tartós alváshiány egy sor komoly, visszafordíthatatlan betegség kialakulásának kockázatát megnöveli.

És nem kell ahhoz egy egész napos ébrenlét, hogy megreccsenjen az ember. Már a megszokottnál egy órával kevesebb alvást is megérezzük. Emlékezzetek csak az óraátállítás utáni napokra. Itt, a szerkesztőségben is volt, aki egy hétig kóválygott az „időeltolódás" miatt. Az Egyesült Államokban a tavaszi időszámítás beállta utáni hétben hat százalékkal nőtt a halálos balesetek, Kanadában pedig hét százalékkal a közlekedési balesetek száma. 

Lássuk, melyek azok a területek, ahol a leginkább érzékelhető leépülést okoz az alváshiány.

Ha nem alszod ki magad...

1. ...gyorsabban öregszik a bőröd

Anti-píszí kifejezéssel élve: ha nem alszol, megcsúnyulsz. Nem véletlenül kampányolnak a szépségipari szakemberek is a megfelelő mennyiségű alvás mellett. A kevés alvás hozzájárul a bőr öregedéséhez, és a regenerációs képessége is csökken – ha például leégsz a napon és utána keveset alszol, akkor a bőröd sokkal nehezebben gyógyul, mintha kialudnád magad. A 30 és 49 év közötti, menopauza előtt álló nőket vizsgálva arra jutottak a kutatók (nem, nem a britek), hogy a ráncok láthatósága nőtt, a bőr rugalmassága pedig csökkent. Sajnos a kevés pihenés hatására a bőr vízmegtartó képessége is csökken, ez pedig egyenes út a további ráncokhoz. Nem mintha egy-egy ránc lenne a legnagyobb tragédia az életben, de hát, na. 

2. ...leépül az agyad

Hát igen, nemcsak az alkohol pusztítja az agysejteket, hanem a krónikus alváshiány is. Kialvatlanul, pláne, ha huzamosabb ideig úgy maradsz, romlik a memóriád és a koncentrálóképességed. Megfelelő, hatékony munkavégzésre esélyed sincs. A New Scientist szaklap szerint a tartós, hosszú távú alváshiány ráadásul növeli az Alzheimer-kór és egyéb idegrendszeri betegségek kockázatát.

3. ...megváltozhat a génállományod

Tudom, ijesztően hangzik, de nem viccelek. Ha tartósan nem alszol eleget, még a génállományod is megváltozhat. Nem meglepő módon azon génjeidre van hatással az alváshiány, amelyek az immunválaszért és a stressz feldolgozásért felelősek. Vagyis: a szervezeted nem lesz képes megfelelően kezelni a külső-belső negatív hatásokat. Megbetegszel.

4. ...könnyebben elhízol

Az se jó hír – mondhatni drámai –, hogy ha nem alszod ki magad, egy idő után sajnos bálna leszel. Bár én személy szerint szeretem a bálnákat, mégis kevés nőt ismerek, aki hengeroid testre vágyna (még akkor sem, ha annak is megvan az előnye, és ha mindenki úgy szép, ahogy van). Az a helyzet, hogy a kevés alvás miatt az étvágyat, valamint a zsíranyagcserét hosszú távon szabályozó hormon, a leptin szintje csökken, aminek következtében éhesek leszünk, és nassolni kezdünk. Hogy túléljünk. Ismerős? Nekünk igen...

5. ...megnő a vérnyomásod és a szívbetegség lehetősége

Sajnos más hormonok működésébe is bekavar az alváshiány. Ha nem jut elég időd a pihenésre, megemelkedik a stresszhormonok szintje. Ez pedig a fent említett immungyengítő hatáson túl a szív működését is befolyásolja, és nem jó irányba. Azzal, hogy megnő a vérnyomás, a szív boldogtalan lesz - aminek a férfiak esetében a kockázata még magasabb. Egy 450 ezer fő bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik tartós alváshiánnyal küzdenek, 48 százalékkal nagyobb az esélyük akár halálos kimenetelű szívbetegség kialakulására.

  6. ...nő a vércukorszinted

Még mindig a hormonok: ha keveset alszol, kimutathatóan megnövekszik a diabétesz kockázata is, mert károsodhat a szervezet vércukorszint-szabályozó rendszere. Márpedig ezt érdemes elkerülni, mert ugyan a cukorbetegséggel együtt lehet élni, de olyan komoly szövődményei vannak, amelyeket senki sem kívánhat magának.

7. ...fájni fog a fejed

Akinek szokott fájni a feje, az pontosan tudja, milyen elviselhetetlen tud lenni egy napokig elhúzódó migrén. A Magyar Fejfájás Társaság becslése szerint egymillió ember küzd migrén jellegű fejfájással. Magyarországon ennél sokkal többen vannak, akiket másfajta fejfájás gyötör időről időre. Ezen fájdalmak egy része egész biztosan a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra vezethető vissza. Amellett, hogy egy elhúzódó fejfájás megkeseríti az ember életét, a kiesett munkaórákat tekintve kimutatható gazdasági következményei is vannak. Nem jó ez senkinek.

8. ...tovább is van, mondom még:

Ha a fenti hét pont nem lenne elég, akkor itt van még a csontritkulás veszélye is, amelyet egyes patkánykísérletek alapján feltételeznek a kutatók. Valamint bizonyos a daganatos betegségek, például a prosztata- és bélrendszeri daganatok megnövekedett kockázata is.

Egy szó, mint száz: ha nem akarsz ezekkel a rémálmokkal szembesülni, akkor igenis feküdj le időben, és aludd ki magad. Az amerikai National Sleep Foundation három évvel ezelőtti, átfogó kutatása szerint egy 25 és 64 év közötti felnőtt embernek minimum hat órát, de ajánlottan inkább 7–9 órát kellene aludnia naponta. Ehhez próbáld meg tartani magad. És ha nem megy magadtól, kérj segítséget!

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Tara Moore