1. Keress konkrét ismerőst a környezetedben!

Ha van a családotokban, barátaitok, ismerőseitek között olyan, aki meleg (és ezt nyilvánosan is felvállalja), akkor indítsatok azzal, hogy róluk beszéltek. Hogyan élnek, mikor szoktatok találkozni, mit szoktatok együtt csinálni, nevelnek-e gyereket, stb... A gyereknek segít, ha konkrét személyhez tudja kötni azt, hogy mit jelent a melegség. A saját élményein keresztül lépes legkönnyebben megérteni, hogy mi is az a „másság.” Ha nincs ilyen ember a környezetetekben, akkor keress olyan híres, közismert embert, akit a gyerek is ismer. Az ő történetén keresztül beszélgessetek arról, hogy mit jelent melegnek lenni.

2. Mesélj a szivárványról!

Beszéljetek arról, hogy a szivárvány ebben az esetben egy jelkép. A sokszínűséget, a befogadást és az elfogadás utáni vágyat szimbolizálja. Több mint negyven éve a meleg és leszbikus mozgalmak jelképeként is használják.

3. Mesélj az elfogadásról az ő nyelvén!

Mondd el a gyerekednek, hogy nem csupán a melegek, hanem a velük szimpatizáló heteroszexuálisak is kiteszik ezt a jelvényt magukra! Ők azok, akik fontosnak tartják, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés a melegeket. Az ő részükről ez az elfogadás jele. (Legyél biztos benne, hogy olyan szavakat használsz, amit a gyerek megért! A heteroszexualitás például egy elég komplikált kifejezés, kisebb gyerekeknél egyszerűen csak mondd azt, hogy olyanok, akik a másik nemhez vonzódnak. )

4. Beszélgessetek a kirekesztésről is!

Ne hallgasd el, hogy vannak, akik csúfolják, kiközösítik és hátrányosan kezelik a saját nemükhöz vonzódó embereket! Beszéljetek arról, hogy az iskolában, óvodában miért szokták egymást csúfolni a gyerekek! (Gyakorlatilag bármiért, ami miatt valaki különböző, „más”.) Ebből a gyerek könnyebben megérti, hogy mit érezhet az, akit kiközösítenek valami olyan miatt, amin nem tud változtatni. Meséld el neki, hogy ebből a szempontból nincs sok különbség aközött, ha valaki szeplős vagy meleg.

5. Magyarázd el, mit jelent az egyenlőség!

Fontos, hogy a gyerek halljon arról: minden ember egyenlő és egyenlő jogokkal születik. Ez azt jelenti, hogy ezen a földön mindannyian ugyanazokkal a jogokkal rendelkezünk, ennek egyik jelképe az, hogy kivel léphetünk házasságra.

6. Beszélgessetek a házasságról!

Mit jelent a házasság? Miért kötnek az emberek házasságot? Ez minek a jelképe? (Összetartozás, felelősségvállalás, közösség, elkötelezettség, stb...) Mondd el azt is, hogy mindez nem kizárólag házasságban lehetséges! Vannak szülők, akik úgy döntenek, hogy nem házasodnak össze, ami egyáltalán nem befolyásolja, hogyan szeretik a gyereküket, és azt sem, milyen szinten gondoskodnak róla.

7. Mondd el neki, mi a helyzet az itthoni törvényekkel!

Mondd el, hogy Magyarországon csak férfi és nő köthet házasságot. Az azonos nemű párok viszont nemcsak az USA-ban, de Európa több országában is házasodhatnak, például Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Spanyolországban (összesen 12 európai országban).

8. Azért, mert beszélsz vele erről a témáról, a gyerek nem lesz meleg

Ne félj attól, hogy ha őszintén beszélsz a gyerekkel az azonos neműek házasságáról, akkor arra fogod őt buzdítani, hogy a saját neméhez vonzódjon! Egyszerűen csak elfogadásra és toleranciára tanítod őt, ami nagyon fontos és értékes tulajdonság.

9. Kérdezd meg, hogy ő mit gondol minderről?

Engedd, hogy szabadon elmondja a véleményét! Akkor is, ha az nem egyezik a tieddel! Vitatkozz vele és bátorítsd őt is arra, hogy nyugodtan elmondja a gondolatait! A gyerekek néha nagyon radikálisan gondolkoznak, de sokkal rugalmasabbak is, mint a felnőttek. Ne torkold le, ha nem értesz vele egyet! Inkább próbáld több oldalról körbejárni a kérdést és érvelj okosan! Meglátod, megéri!

10. Készítsd fel arra, hogy ez nem egyszerű téma!

Ha a családban vannak olyanok, akik nem úgy gondolkodnak, mint ti, készítsd fel a gyereket például arra, hogy nem neki kell meggyőznie a nagymamát a magyarországi melegházasság bevezetéséről!

dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/stavrialena-gontzou