Az éjszaka, ami megváltoztatott mindent

2019 szeptemberében Tracy Otto szakított a barátjával, akit egyszer már letartóztattak, mert megtámadta őt. Otto az előzmények miatt a szakítás után lecserélte a zárat, néhány héttel később pedig megismerkedett egy másik férfival, Ricky Riessle-lel. 

Október 24-én új barátja a randijuk után nála töltötte az éjszakát, amikor hangos zajra ébredtek. „A randink után lefeküdtünk aludni. Emlékszem, megfordultam, kényelmesen elhelyezkedtem, majd elaludtam. Aztán hirtelen hangos zajt hallottam, és egy zseblámpa világított az arcomba. Teljesen összezavarodtam. Majd meghallottam a hangját, és rájöttem, hogy az exem az. A házam előtt parkolt, megkerülte az épületet, és benézett a hálószobám ablakán. Együtt aludtunk a párommal, ezért úgy döntött, hogy

vesz egy pisztolyt (végül egy nagy teljesítményű légpisztolynál komolyabb fegyvert nem tudott szerezni – a szerk.), és visszajön vele. Betört a házamba, és ránk ordított, hogy keljünk fel az ágyból. Azt mondta, hogy meg fog ölni bennünket, és ha nem öli meg magát is, akkor kihívja a rendőrséget.

Ezek után minden homályossá vált.” 

A támadó ököllel ütötte Tracy Ottót, majd többször meglőtte és hátba szúrta Riessle-t, ami miatt a férfi tüdeje összeesett. Ezután

átlőtte Otto bal szemét, majd tarkón szúrta – aminek következtében a nő lebénult –, és szexuálisan bántalmazta. A végén pedig tényleg hívta a rendőrséget, és elmondta nekik, hogy megölte az exét és annak új barátját.

Bár valószínűleg valóban azt hitte, hogy Otto és Riessle meghaltak, nem ez történt, mindketten túlélték a brutális támadást. A támadó 2023 januárjában bűnösnek vallotta magát kétrendbeli betörésben, súlyos testi sértésben, gyilkossági kísérletben, szexuális zaklatásban – 40 év börtönbüntetésre ítélték.

Élet és halál között – akkor és azóta is

A sérülései következtében Tracy Otto kritikus állapotba került, és a kívülről is jól látható következmények mellett szinte folyamatos életveszélyben van. „Többről van szó, mint a bénulásról és a tolószékről.

A rekeszizmom is lebénult, a testem nem tudja szabályozni a hőmérsékletét, így nem tudok izzadással védekezni a hőguta ellen.

Ha napon vagyok – mint íjászat közben –, a belső hőmérsékletem hihetetlenül megemelkedik, ezért mindent meg kell tennünk, hogy ne melegedjek túl. Emellett vannak bél- és húgyhólyag-problémáim.”

Mivel pedig az agya nem tud kommunikálni a teste nagy részével, nem érzi a nagyobb sérüléseket sem – ennek akár percek alatt végzetes következményei lehetnek. 

„Ha megsérülök, akkor a testem úgy jelez, hogy megemelkedik a vérnyomásom – veszélyesen magas szintre –, ami miatt szívinfarktust vagy agyvérzést is kaphatok.”

Tracy Ottót azonban ez sem akadályozta abban, hogy új sportpályafutásba kezdjen

A nő a támadás előtt sikeres fitneszmodell volt, a történtek után két évvel, 2021 márciusában pedig arra jutott, hogy nem adja fel a sportolást. Az íjászat mellett döntött. 

Ricky Riessle, akivel együtt maradtak a drámai támadás után, először bizonytalan volt, hiszen Tracynek a kezei sem működnek teljes mértékben, de végül találtak egy adaptív íjászatpályát a közelben, így a nő belevágott.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tracy Otto (@tracy_otto) által megosztott bejegyzés

Van egy adaptív kioldó a csuklómon, amelynek a kábele bemegy a kalapomba, és a végén található részre ráharapok, amikor készen állok a nyíl elengedésére” – meséli. Élete első kilőtt nyílvesszőjével eltalálta a célt, és olyan tehetségesnek bizonyult, hogy 3 év íjászat után bekerült az Amerikai Egyesült Államok paralimpiai csapatába.

Egyébként szinte az első perctől a versenyzés érdekelte, nagyon vágyott a sikerre, „ha már a normális munkák nem jöhetnek szóba”. Tavaly nyáron érte el a rá vonatkozó kvalifikációs célt, és hihetetlenül boldog volt, hogy utazhat, mert úgy gondolta, így még többet tehet a számára fontos ügyben: 

„Mindig is szerettem volna hatással lenni a világra. Annyi a sötétség és a gyűlölet, hogy muszáj beszélnem a hozzám hasonló, bántalmazott emberekről, és megmutatni a sorstársaimnak a példámat, fény lenni nekik. 

Szerencsés vagyok, hogy Ricky segít nekem. Nagyon nehéz, mert minden apró hétköznapi dologról eszembe jut, mi történt velem. A testem nem működik többé úgy, ahogy kell. De rengeteget tanultam az elmúlt években. És az életem sokkal színesebb most, mint korábban – tele van szeretettel és nevetéssel.”

Tracy Otto és Ricky Riessle nemcsak hogy együtt maradtak a történtek után, de házasságra és családalapításra készülnek. Bár a sportoló végül élete első paralimpiáján nem jutott be a legjobb 4 közé, azért elég szép emlékekkel megy haza Párizsból: Riessle megkérte a kezét, és 2025 januárjára első gyereküket várják – ezt néhány napja jelentették be az Instagramon

Ha párkapcsolaton belüli erőszak áldozata vagy, esetleg ismersz érintettet, itt kérhetsz segítséget
NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra a 06-80-505-101 számon érhető el (H–K–Cs–P 18–22, és Sze 12–14 között).
Patent Egyesület ingyenes jogsegélyvonala is hívható, szerdánként 16–18, csütörtökönként 10–12 óra között a 06-80-80-80-81 számon. 

Tóth Flóra

Kiemelt kép: Getty Images / Alex Slitz / Staff