Múlt héten a ValóVilág 12. szériájából kizárták VV Dzsigerit, miután Giadával erőszakoskodott. A nő először megpróbálta lerúgni magáról Dzsigerit – sikertelenül –, és végig kérte, hogy menjen el, hagyja őt békén, a férfi a hangos és egyértelmű tiltakozás ellenére többször a lába közé nyúlt, majd a testével ránehezedett, és miközben egyik kezével próbálta befogni Giada száját, a másikkal folytatta a nyúlkálást. Dzsigeri végül akkor hagyta abba az erőszakoskodást, amikor a nő tiltakozás közben megütötte a száját. Ez nem az első méltatlan eset volt kettejük között: korábban Giada is konszenzus nélkül fogdosta társait, és bár tény és való, hogy az nem fajult erőszakig, akkor sem lépett senki közbe.

Pedig a két villalakó egyik esetnél sem volt egyedül, az esetről készült felvételen jól látszik, hogy tőlük alig egy méterre feküdt egy másik játékos. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, a villabeli eseményeket a nap huszonnégy órájában figyelik a műsor szerkesztői – ám ők sem cselekedtek.

Az RTL oldalán csak több mint 12 órával később jelent meg az első poszt az eset kapcsán

Ebben azt írták, hogy rendkívüli bejelentéssel készülnek, 19.55-kor pedig a műsorvezető tájékoztatta a nézőket és a villalakókat játékostársuk kizárásáról. „Dzsigeri, tegnap este olyan helyzetbe hoztad Giadát, ami számára nem volt kívánatos, és ezt többször is jelezte számodra. Ez a villa szabályzatát is sérti, ezért azonnali hatállyal kizárunk a ValóVilág 12 játékából” – mondta Megyeri Csilla, és bár a játékosoknak levetítették a jelenetet (amit Dzsigeri mosolyogva nézett végig), azok a nézők, akik nem az RTL+ streamjét követik, ennél részletesebben (vagy, ha úgy tetszik, pontosabban) nem lettek tájékoztatva a kizárás okáról, ugyanis

a szexuális zaklatás tényét egész egyszerűen nem mondták ki.

Ahogy arról sem esik szó, hogy kinek a felelőssége, hogy nem avatkozott közbe senki. Hogy hogy lehet, hogy emberek ezrei követték végig élőben, ahogy egy férfi lefog egy nőt, és minden erejével azon van, hogy benyúljon a nadrágjába. Hogy hiába van pár perc csúszás az élőben, senkinek nem jutott eszébe lekeverni, megszakítani az adást. Hogy bár a Villa szabályzatának megsértése miatt (!) VV Dzsigerit kizárták ugyan, az eset után Giada még több mint tizenöt órát volt összezárva az erőszaktevőjével.

Ezer meg egy sebből vérzik a történet, számtalan aspektusa problémás, mégsem vagyok meglepve. Mert pontosan tudom, hogy milyen reakciókat kap az, aki erőszak áldozatává válik.

Minek ment oda?

Miért nem tiltakozott?

Miért nem kért segítséget?

Miért nem menekült el? 

Ismerős kérdések, ugye? Maximális fordulatszámon pörög az áldozathibáztatás minden nyilvánosságra kerülő eset kapcsán. A férfi villából történő kizárásáról szóló cikkek alatt is több a nevetős reakció, mint bármi más, a kommentek túlnyomó többsége pedig a játékosok neveit, a valóságshow-k létjogosultságát és a műsor közönségét minősíti.

Pedig foglalkozhatnánk végre a valós problémával is

Például azzal, hogy ezek szerint még mindig sokan nem tudják, hogy a nem az nem.

Vagy hogy minden harmadik lány első szexuális tapasztalata erőszakos vagy kierőszakolt – ami annak fényében, hogy több szerkesztő is okénak gondolta adásba adni a felvételt a kiszolgáltatott állapotban lévő nőről, nem is olyan meglepő. 

Emlékeztethetnénk magunkat arra, hogy milyen felelősségük van a műsor készítőinek abban, hogy ez nemcsak megtörténhetett, de élő adásba is kerülhetett. Hogy az évek során miként lett a legtöbb reality olyan mértékben átszexualizált, hogy fel sem tűnik már, ha mindez erőszakba csap át. (Távozásakor VV Dzsigeri például azt mondta, utólag „tényleg szarul nézett ki, de szerintem csináltunk egypárszor már ilyet”, majd hozzátette, szerinte villatársa „nem adott olyan jeleket, hogy neki rossz volt”.)

Hogy a tévé bizony nevel, az abban látottak pedig – kontextus nélkül különösen – normává válnak.

Foglalkozhatnánk azzal, hogy a korábbi évadokban is bőven volt erőszak, következményük mégsem lett a dolgoknak. Emlékeztek, amikor az előző évadban VV Rico megrángatta VV Renit, elállta az útját, majd közvetlen közelről az arcába üvöltötte, hogy faszokat vesz a szájába (sic!), hasonló stílusban kurvázta le, egy másik játékost pedig leköpött? És ne legyenek kétségeink, láthattuk adásban ezeket is, ráadásul Rico mindezek után a játékban a harmadik helyezésig jutott.

De beszélhetnénk a járókelő-effektusról is (ITT írtunk erről korábban). Arról, hogy hová tűnik a felelősség, amikor több szemtanúja van egy kritikus helyzetnek, miért egymásra várunk, mutogatunk, amikor akár egy ember közbelépése is elég lenne ahhoz, hogy megelőzze a tragédiát.

Foglalkozhatnánk azzal, hogy miként hat az áldozatokra, ha még egy ekkora volumenű műsor készítői is tabusítják a szexuális zaklatást. Az RTL ugyanis, bár végül kiadott egy közleményt, mindezt számos cikk megjelenése, és közel másfél nappal az eset után tette csak meg – anélkül, hogy nevén nevezné a zaklatást, vagy a műsor készítőinek felelősségét firtatná. Az erőszakos játékost kizárták, valaki feljelentést tett, a rendőrség szexuális erőszak miatt nyomoz. Hátradőlhetünk, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább, kérem!

Csakhogy mindez megtörtént. Sokan, sok ponton megakadályozhatták volna, mégsem tették. Az esetről készült felvételt több ezren látták már, és mind tudjuk, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad, úgyhogy mérget vennék rá, hogy sokan látni is fogják még. Így gyógyuljon az áldozat, így döntse el, hogy mennyit és kivel akar megosztani a vele történtekből. Így próbáljon meg felejteni, ha tud! 

De hát minek ment oda?

Miért nem tiltakozott?

Miért nem kért segítséget?

Miért nem menekült el?

És amikor mégis megpróbált: miért nem tett senki semmit?

Kiemelt kép: RTL+

Mózes Zsófi