Pánikrohamok, krónikus hajhullás, szuicid gondolatok és sírásra fenntartott vendégszoba – többek között ezekről számoltak be azok a névtelen nyilatkozók, akik Jimmy Fallonnal dolgoztak az elmúlt 9 évben. A Rolling Stone-on megjelent részletes cikk szerint a műsorvezető a forgatások során gyakran vezette le feszültségét a személyzeten – a produkciós stábtól kezdve az írókig bárkin –, rendszeresen megalázta őket, és részben ennek tulajdonítható az is, hogy 2014 óta kilenc showrunner (sorozatfőnök) mondott fel mellette. Nem véletlen, hogy médiacsend volt a műsor körül: Fallonnal állítólag senki sem mert szembeszállni, és mivel a kollégák tartottak a retorzióktól, a nyilvános szereplés sem jöhetett szóba.

Brutális dührohamok, nyilvános megaláztatás

„A mentális egészségem szempontjából életem legrosszabb helyén voltam. Soha többé nem akarom ezt átélni. Végig azon gondolkodtam, hogy megölöm magam”

– fogalmazott Fallon egyik korábbi kollégája. „Ha Jimmynek rossz kedve volt, mindannyiunk napja el volt cseszve. Nem poénkodtunk az irodában, nem is beszélgettünk egymással. Jobb volt, ha mindenki a saját dolgával törődött, mert ha Jimmy észrevesz és nincs jó hangulatban, elszáll az agya” – tette hozzá egy másik dolgozó.

Az érintettek elmondták: Fallon a rosszabb napjain a legkisebb dolgok hatására is brutális dührohamokat kapott, és mindenki úgy érezte, tojáshéjakon lépked, ha vele kommunikál. A vendégszobát maguk között már csak „sírószobaként” emlegették, ahova elvonulhattak, ha a műsorvezető nagyon rossz passzban volt.

A műsort gyártó NBC szóvivője diplomatikusan annyit nyilatkozott: „nagyon büszkék vagyunk a The Tonight Show-ra, és legfőbb prioritásunk, hogy tiszteletteljes munkakörnyezetet hozzunk létre. Ahogy minden munkahelyen, úgy nálunk is felmerülnek időnként nehézségek, amiket aztán kivizsgálunk és meghozzuk a megfelelő intézkedéseket. Ahogy mindig, úgy most is arra biztatjuk a kollégákat, hogy mindenképp jelentsék nekünk, ha olyan viselkedést észlelnek, ami nem fér össze a az irányelveinkkel” – mondták el, anélkül hogy egyáltalán megemlítették volna Fallon nevét. 

Fallon végül bocsánatot kért

A botrány hatására aztán Fallon és aktuális showrunnere, Chris Miller rendkívüli online értekezletet kezdeményezett csütörtökön, amiben Fallon bocsánatot kért kollégáitól.

„Nagyon kellemetlen ez az egész, és rendkívül rosszul érzem magam. Bocsánatot kérek, ha valaha is megaláztalak titeket, családtagjaitokat vagy barátaitokat. Elmondhatatlanul rosszul érzem magam emiatt.

Azt akarom, hogy ez a műsor örömteli és befogadó legyen mindenki számára, hogy a legjobb show legyen a legjobb emberekkel”

– mondta el, arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a kollégák hogy fogadták a bocsánatkérést, vagy a műsorvezető milyen lépéseket kíván tenni a munkahelyi légkör javításának érdekében.

 Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Todd Owyoung / NBC 

WMN szerkesztőség