Miközben 60 milliárd dollárnyi segélyt küldünk Ukrajnának, Zelenszkij fotósorozatot csinál a Vogue magazin számára. Ezek az emberek azt gondolják, hogy mi ekkora balekok vagyunk” – fogalmazott Twitterén Lauren Boebert amerikai republikánus politikus, és közel sem ő az egyetlen, akiből ellenérzéseket váltott ki a cikk. Zelenszkij fotózása azonban azért is rendhagyó, mert egyáltalán nem a divatról vagy a csillogásról szól. Ellentétben Olena Zelenszka első ukrán Vogue-címlapjával, ami nem sokkal a férje megválasztása után, 2019-ben jelent meg, az idei fotózás nem népszerűsít semmilyen luxusmárkát. Csupán egy kép alatt jegyzi meg, hogy Zelenszka kizárólag ukrán tervezők ruháit viseli. Ugyanakkor tény, hogy a sorozat akkor is glamúrt sugároz, ha az elnök feleségét smink nélkül, az elnököt pedig a szokásos katonai pólóban szerepelteti.

A képanyag egyik legvitatottabb és legtöbbet emlegetett felvételén Zelenszka katonanők mellett szerepel – valószínűleg a legtöbben ennyit látnak benne. Azt már csak kevesen veszik észre, hogy ez a nő épp egy háborús övezetben tartózkodik, méghozzá a hosztomeli reptéren, a háttérben repülőgépek roncsaival. Azt is kevesek tudják, hogy ez annak a kulcsfontosságú csatának a helyszíne, amelyben az ukrán erők visszaverték a Kijevből érkező orosz csapatokat.

Bármit próbál tehát hirdetni az anyag, biztosak lehetünk benne, hogy az nem ruha, ékszer vagy a luxus.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vogue (@voguemagazine) által megosztott bejegyzés

A riportban Olena Zelenszka hosszan beszélt az ország helyzetéről, az ukrán elnökhöz fűződő kapcsolatáról, és arról, hogy korábban tudatosan maradt a háttérben, a háború miatt viszont úgy érzi, neki is a nyilvánosság elé kell állnia

Az ország keleti és déli részének nagy része orosz megszállás alatt áll, beleértve a luhanszki régiót – az orosz invázió középpontjában álló két keleti régió egyikét –, miközben nemcsak katonák, de egyre több civil is életét veszti. Áprilisban az orosz állami tulajdonú RIA Novosztyi médiaszolgáltató konkrétan meghatározta a háború célját, kijelentve, hogy az ukránság egy mesterséges oroszellenes konstrukció”, amelyet meg kell szüntetni. Ezek után tényleg el kellene ítélnünk Zelenszkijt és feleségét, amiért minden lehetséges eszközzel megpróbálják felhívni az emberek figyelmét az országuk helyzetére? Vagy amiért nem hajlandók feladni a nehezen kivívott függetlenségüket és nemzeti identitásukat?

A Vogue-anyag egy szívszorítóbb változata annak az üzenetnek, amit Zelenszkij a háború kezdete óta hangoztat: Ukrajna megszállása messze túlmutat az ukránok sorsán – arról szól, hogy ha Vlagyimir Putyin megszállhat egy szuverén országot, hogy beteljesítse az egykori orosz birodalom újraegyesítésére irányuló törekvését, akkor hol fog megállni? Mire számíthatunk ezután?

Ahogy erre a riport is kitér, az egyelőre nem világos, hogy Zelenszka vagy férje meg tudja-e győzni Ukrajna nyugati szövetségeseit arról, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben keveredjenek bele egy olyan konfliktusba, amiben hónapok óta nem mutatkoznak a megoldás jelei, és ami a világgazdaság egészére is hatalmas terhet ró.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vogue (@voguemagazine) által megosztott bejegyzés

Néhány héttel ezelőtt, amikor Zelenszka az amerikai kongresszusban felszólalt, az orosz külügyminiszter azt mondta, Oroszország fontolóra venné, hogy tovább terjeszkedjen, ha a nyugati országok folytatják Ukrajna támogatását és több nagy hatótávolságú fegyvert adnak az országnak. Zelenszkij eközben legalább a februári határokig akarja visszaszorítani az ellenséges csapatokat, mielőtt tárgyalásokba bocsátkozna Oroszországgal.

Ukrajna határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy a győzelem elérhető cél számukra, de nem valószínű, hogy Oroszország feladná az eddig megszerzett területeket.

A kongresszus és a Fehér Ház a háború kezdete óta óvatosan foglal állást: többmilliárdos katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának, de hosszú távon nem akarnak szembeszállni Oroszországgal, nem céljuk hosszan tartó háborúkba keveredni, vagy túl sok fegyvert küldeni egy olyan hadseregnek, ami nem biztos, hogy ki van képezve azok használatára. Ugyanakkor több európai ország is függ az orosz gáztól, és ezzel gyakorlatilag Oroszország háborús erőfeszítéseit finanszírozza, miközben sokan katonai és technikai támogatást nyújtanak Ukrajnának. 

Nem meglepő, hogy egy háború, ami ekkora hatással van a világra, nemcsak a földön vagy a levegőben, hanem a digitális szférában és a közvélemény színterén is zajlik

Van, aki számára ez ízléstelen? Biztosan. Más szerint túlzás? Igen. De felróhatjuk-e, hogy Zelenszkij és felesége mindent megtesz azért – többek között egy Vogue-fotózást és egy interjút is vállalnak –, hogy országuk helyzete a figyelem középpontjában maradjon? Szerintem nem.

A riport nem Zelenszkijék hiúságáról, még csak nem is a háború romantizálásáról szól. Sokkal inkább arról a fájdalomról és traumáról, amit Ukrajna és népe az elmúlt hónapokban átélt. Talán még mindig szokatlan számunkra, ahogy Zelenszkij a világgal kommunikál (erről Gyárfás Dorka ITT írt részletesen), ennek ellenére továbbra is rengeteg múlik azon, hogy az országa szükségletei élénken jelen legyenek a nemzetközi párbeszédben, és újra és újra felhívják a figyelmet az otthonukban dúló háborúra. Ennek érdekében fogad az elnök szinte hétről hétre hollywoodi sztárokat Kijevben (Ben Stillertől Sean Pennen át Jessica Chastainig), és vállal szereplést a világ vezető divatmagazinjában. Merőben új utakat járnak a politikai kommunikációban, de a céljuk továbbra is az, hogy ne szokjunk hozzá, és ne távolítsuk el magunktól a harcukat.

És a rendhagyó Vogue-anyaggal, ha csak részeredményként is, de a házaspár elérte, amit akart: ismét a címlapokra került az ukrajnai háború.

Mózes Zsófi