Mi történt pontosan Uvalde-ban?

Egy tizennyolc éves férfi, Salvador Ramos május 24-én, délelőtt fél tizenkettőkor érkezett meg a Texas állambeli tizenhatezer fős település általános iskolájához, majd az épület mögött autójával egy árokba hajtott. Ekkor néhány járókelő megpróbálta megközelíteni Ramos kocsiját, de ő kiugrott és lövöldözni kezdett rájuk. Ekkor hívta valaki először a 911-et, de közben a fiatal férfi akadálytalanul bejutott az iskolába, majd két osztályterembe, tüzet nyitva a tanulókra és a pedagógusokra. Az egyik kislány félelmében felhívta a rendőrséget, hogy megmentse osztálytársai életét. A rendőrök közben bejutottak az épületbe, többüket a támadó meg is sebesítette.

A lövöldözésben összesen huszonegy ember halt meg, tizenhét pedig megsérült. Eddig Texasban még soha nem haltak meg ennyien iskolai lövöldözésben.

Ramos nagyjából száz lövést adott le az ámokfutása alatt, végül a határőrség speciális egysége lőtte le, és már a helyszínen életét vesztette. 

 

Később kiderült, hogy a kegyetlen támadás előtt a nagymamáját is arcon lőtte, aki túlélte a támadást, de kritikus állapotban van. Az idős nő jelenleg még képtelen a beszédre, hiszen a golyó áthatolt az arca jobb oldalán. Ramos szóváltásba keveredett aznap a nagymamájával, ezért ránthatott fegyvert. Az idős nő kétségbeesetten kiabált a támadás után a szomszédoknak.

Ramos, mielőtt elindult otthonról egy online megismert német kamaszlánynak leírta, mit tett idős rokonával, és három üzenetet is küldött arról, mire készül az iskolában.

Ki volt Salvador Ramos?

Azok, akik ismerték a támadót, magányos emberként írták le, akinek nagyon kevés barátja volt, és szinte sosem mozdult ki otthonról. Egy helyi középiskola diákja volt, a nagyszüleivel lakott, és az iskola mellett egy gyorsétteremben, egy Wendy'sben dolgozott. A vendéglátóhely menedzsere azt mondta a CNN-nek, hogy Ramos csendes volt, és nem igazán barátkozott a kollégáival, csak letudta a műszakot, felvette a fizetést, és hazament.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

uPolitics (@upolitics) által megosztott bejegyzés

Egy volt iskolatársa szerint a többiek sokat gúnyolták a visszahúzódó Ramost szegényes ruhái és családja anyagi helyzete miatt. Sőt, volt, aki iskolai lövöldözőnek csúfolta – jóval azelőtt, hogy valóban elkövette volna élete utolsó napjának borzalmait.

Egy diák, aki a barátjának nevezte, azt mondta, gyakran játszottak X-boxon együtt. Ő az, aki azt mondta, egyszer Ramos mutatott neki egy fotót az AR-15-ös fegyverről, amit vett, és a rengeteg magazinról is, amelyek kifejezetten fegyverpárti olvasókhoz szólnak. Fegyvereiről Ramos a közösségi oldalán is posztolt.

Édesanyja szerint hajlamos volt az agresszióra, és gyakran dühbe jött. A nyomozók egyelőre nem találtak arra utaló dokumentumokat, hogy a támadónak bármilyen mentális betegsége vagy büntetett előélete lett volna.

Miben hibázott a rendőrség?

A hét elején Texas kormányzója, Greg Abbott még dicsérő szavakkal illette a rendőröket, akik gyorsan reagáltak, és elképesztő bátorságról tettek tanúbizonyságot. Ám amióta az eseményekből egyre több részlet lát napvilágot, a nyilatkozatok hangvétele is változott.

A szemtanúk szerint a hatóságok rengeteget késlekedtek, mire beértek az épületbe. Egy apa, akinek a negyedik osztályos kislánya életét vesztette a támadásban, azt mondta a CNN-nek, hogy a rendőrök egyáltalán nem tűntek úgy, mint akik fel vannak készülve egy ilyen eseményre. 

Forrás: Getty Images/Michael M. Santiago

Amikor a szülők a helyszínre értek, követelni kezdték a rendőröktől, hogy menjenek be, sőt, akadt, aki már maga indult volna a gyerekek megsegítségére, de megbilincselték, arra hivatkozva, hogy akadályozza a rendőrség munkáját.

„Ha úgy látnám, hogy az segít, bocsánatot kérnék” – mondta Steven McCraw a texasi közbiztonsági hatóság szóvivője, aki megerősítette, hogy sajnos negyven perc is eltelt, mire a rendőrök bejutottak az osztályterembe, ahová a támadó bezárkózott. A rendőrök túl sokáig várakoztak az ajtó előtt, amíg a kulcsra vártak az iskolai gondnoktól.

Mi kellene ahhoz, hogy ne legyen több ilyen tragédia Amerikában?

A tömeglövöldözések száma az Egyesült Államokban a legmagasabb a világon, a tavalyi évben például 693 volt. A CDC, vagyis az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ statisztikái szerint a fiatalok körében már nem az autóbaleset a vezető halálok, hanem a fegyveres támadás. 

A fegyverpárti érvelések szerint a merénylők mentálisan sérültek, és sokszor pillanatnyi felindulásból követik el tettüket, ám a valóság a szakértők szerint az, hogy a legtöbb esetben egy nagyon is átgondolt, kitervelt mészárlás történik. Volt olyan támadó, akinek még arra is maradt ideje, hogy élőben közvetítse az eseményeket. 

 

A fegyvertartás kérdése Amerikában elképesztően átpolitizált téma, a demokraták jellemzően szigorítanának a jelenlegi törvényeken, a republikánusok egy része pedig tíz körömmel ragaszkodik a jogához, hogy fegyvert vásárolhasson, sőt, nyilvános helyre is vihesse azt. Az előbbi csoport szerint a hihetetlen mennyiségű fegyver az oka a rengeteg tömegmészárlásnak, meg persze az, hogy könnyű ezekhez hozzájutni. Az utóbbiak szerint viszont a mentális betegségek. illetve az, hogy nincs ott a helyszínen valaki, akinek szintén van fegyvere, és megállítaná a támadót. (Ahogy a helyiek mondják: „The only thing that stops a bad guy with a gun, is a good guy with a gun”.)

Ezzel az érveléssel az a hiba, hogy egyetlen más országban sincs ennyi mészárlás (még ott se amúgy, ahol szintén legális a fegyvertartás, Svájcban vagy Új-Zélandon) – tehát a probléma mégis csak a törvényekben és a fegyvertartás kultúrájában keresendő. 

A társadalmi támogatottság a szigorításra egyébként meglenne, az amerikaiak 51 százaléka támogatná a félautomata fegyverek terjesztésének betiltását. A fegyverlobbi és a kongresszusban ülő republikánus képviselők álláspontja miatt azonban a szigorítás egyelőre nem tűnik lehetségesnek.

Fejes Flóra

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Brandon Bell