Ez történt tegnap

Az oregoni Douglas megye seriffjéhez reggel 10.38-kor érkezett a hívás az Umpqua Community College-ból, hogy az egyik teremben lövöldözés zajlik. A 18 éves Kortney Moore a News Review-Today-nek elmondta, hogy éppen órán ült az előadóban, amikor az ablakon keresztül berepült egy lövedék a terembe. Moore látta, ahogy a tanárát fejbe lövi az ajtón belépő támadó, aki ezután válogatás nélkül lövöldözni kezdte az embereket. Később mindenkit felállított, és megkérdezte, ki milyen vallású. Majd újra tüzet nyitott.

Akiérkező rendőrök elfogás közben megölték a támadót, majd evakuálták a többi diákot és tanárt, akik addig a magukra zárt osztálytermekben és a padok mögött próbáltak meg menedéket találni.

Az Umpqua Community College-nak 3.300 nappalis és 16.000 részidős oktatásban érintett diákja van. Ez a mostani volt a főiskola történetében az első lövöldözés, de a város egyik középiskolájában 2006-ban már történt hasonló eset. Akkor egy 14 éves diák egy félautomata pisztollyal négyszer hátba lőtte egy 16 éves iskolatársát, aki ugyan túlélte a támadást, de élete végéig mozgáskorlátozott marad. A bírósági tárgyaláskor a lövöldöző (aki egyébként jelenleg is tízéves börtönbüntetését tölti), úgy nyilatkozott, hogy az egész hátterében az állt, hogy „nem tudtunk a csajokról megegyezni.”

Nem az első, és nem is az utolsó – de mikor történik végre valami?

Mióta Obama az USA elnöke, 15 iskolai lövöldözés történt. Érhető tehát, hogy a mostani eset után alig pár órával az elnök már közzé is tette nyilatkozatát, mely szerint a törvényhozást a fegyveres erőszak megelőzésére fogja felszólítani. Ami nagyon szép és nemes gesztus, csak sajnos semmivel sem több annál, mint amit 2012. decemberben nyilatkozott a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés után, amelyben a támadó 20 gyereket és hat felnőttet gyilkolt meg.

A Sandy Hookban történt drámai támadást a fél világ hallhatta, hiszen az egyik tanár felhívta a 911-et az asztal alá bújva, és miközben sírva kért segítséget maga és a diákjai számára, a háttérből behallatszott a fegyverropogás, a sikoltozás, a menekülők futásának zaja.

Ezután Amerikában, de azon kívül is rengeteg kritika érte az USA fegyvertartási politikáját, és egyre többen követelnek határozottabb fellépést, konkrét intézkedéseket.

Amerika, Európa, Magyarország

Ausztráliától Japánon és Finnországon át Németországig gyakorlatilag kevés olyan állam van, ahol még nem támadták meg fegyveresek iskolát. Magyarországon, 2009-ben, Pécsett történet az első ilyen eset, amely egy diák életét követelte. Iskolai lövöldözések tehát nem csak az USA-ban lehetnek, de tény, hogy ott van a legtöbb halálos áldozat, és a legtöbb iskolai tömeggyilkosság híre is onnan érkezik. Az amerikai támadások több mint harmadában van halálos áldozat, és az elkövetők 70 százaléka gyerek, aki otthonról viszi el azt a fegyvert, amivel később életeket olt ki.

Kereshetjük a háttérben álló okokat az elkövető oldalán is, és kijelenthetjük, hogy elmebetegek, őrültek, akik kiszámíthatatlanok, ezért az ilyen ügyeket nem lehet megelőzni. Erre bizonyítékul szolgálhat, hogy az iskolai lövöldözést elkövetők mindegyike mutatott eddig valamilyen pszichés problémát, mentális betegséget. Általában előre megfontoltan, hosszú időn keresztül készülnek tettükre, időnként be is jelentik közösségi fórumokon, hogy mit terveznek, és később jellemzően válogatás nélkül gyilkolnak.

Persze esélyt adhatna a megelőzésre, ha komolyan vennénk azokat a tüneteket, jeleket, rejtett (vagy néha nagyon is nyilvánvaló üzeneteket), melyeket az elkövetők küldenek.

Törvények és fegyverlobbi

Azonban azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy azért kerülhet sor ilyen nagy számban ezekre a bűnesetekre az USA-ban, mert elképesztően lazák a fegyvervásárlásra, fegyvertartásra vonatkozó szabályok. Ezzel párhuzamosan pedig nagyon erős a fegyverlobbi, ami eddig sikeresen megvétózott minden ilyen típusú kezdeményezést. Nem sikerült jelentősen visszaszorítaná az eladásokat. Amerika tehát jó eséllyel várhatja a következő iskolai lövöldözést... és a következő fegyveres gyilkosságot.

Az alapjogok hazájában és az olyannyira irigyelt szabadság honában érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy nem volna-e előrébb való a gyermekek legfőbb érdekének védelme a hagyománytiszteletnél.

Meg annál a pénznél, amit a választási kampányaikhoz az amerikai honatyák jelentős része a fegyvergyáraktól és a fegyverlobbitól kap.

Amíg pedig ezt nem sikerül megoldani, hiába szerelnek fel fémdetektorokat az iskolák kapuihoz, hiába alkalmaznak fegyveres őröket, a helyzet nem fog lényegesen változni. Az sem segít, hogy az iskolába járókat és a szüleiket a „titkos féreg foga” rágja: vajon mikor kerül sor az ő iskolájukra.

A valódi segítség a fegyvereladások korlátozása, a fegyvertartás szigorítása, bizonyos esetekben tiltása lenne, amit kiegészítenek olyan iskolai programokkal, amelyek a kudarcokkal, nehézségekkel küzdő gyerekek is támogatást ad.

Az a szülői kezdeményezés is erre mutat rá, amit olyan édesanyák indítottak, akik fegyveres támadásokban veszítették el a gyerekeiket. Az ő kampányuk a valódi veszélytől szeretné óvni a gyerekeket. Okosan.

Nézzetek körül a szülői mozgalom weboldalán: momsdemandaction. org

Dr. Gyurkó Szilvia

Kép forrása: blog.wallack.us