1. A HPV-ről mindent

A méhnyakrákot okozó vírusról rengeteg tévhit kering. Vagy ami még rosszabb: sokan még egyáltalán nem is hallottak róla. Sajnos én is így voltam ezzel azelőtt, hogy diagnosztizálták nálam a méhnyakrákot. Pedig rendszeresen jártam nőgyógyászhoz, szűréseken is részt vettem... de ha hiszitek, ha nem, a HPV-ről azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Mert nem jött szembe az információ. Mert nem dörgölte senki a képembe – pedig azt kellett volna! Sajnos sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy csak az idősebb nők betegedhetnek meg méhnyakrákban. Nos, én vagyok az élő példa – vagy inkább túlélő példa –, hogy ez nem így van. A sorban az első kedvenc cikkemet az orvosommal készítettem. A HPV-vel kapcsolatos összes fontos kérdést körbejárjuk. A védőoltás témáját is.

8 kérdés, amit fel kell tenned a nőgyógyászodnak a HPV-ről

2. Prosztatarák... na, de hogy jön ez a méhnyakrákhoz?

Nekem ugyan nincs prosztatám, de a november a prosztatarák elleni küzdelem hónapja. A férfiak – mindenféle ellenkező híreszteléssel szemben – fontosak nekünk, szeretnénk vigyázni rájuk, és szeretnénk, ha ők is vigyáznának magukra. Ezért tavaly novemberben felhívtuk a figyelmet erre a betegségre. Interjút készítettem egy prosztatarákból meggyógyult beteggel, és a magyarországi Movember-mozgalom szervezőjével, Honti Danival. Érdemes elolvasni!  

„A prosztata a férfiasság Achilles-ina: Két férfi, egy nő, egy betegség; Szentesi Éva a prosztatarákról beszélget

3. Csodaszerek

A téma, ami bármikor képes kiakasztani. Kuruzslók, csodaszerek, beteg, reményvesztett embereket kihasználó szervezetek és sarlatánok, kamu webshopok... A lenti cikk tavaly áprilisban íródott. Sajnos azóta sem lett sokkal jobb a helyzet. Sőt. Ma valószínűleg kiegészíthetném a Magyar Rákellenes Ligával, amelynek nemcsak az idei kampányfilmje sikerült rosszul, hanem a hét évvel ezelőtti is. Az ő ajánlásukkal reklámozták azt a deutérium-csökkentett vizet is, ami miatt a gyártót súlyosan elmarasztalták

Rák. Csoda. Szerek.

4. Lélek

Januárban a Rákliga elnökének lemondásával végződött a kampányuk kisfilmje, ami mindenképp kifelejtett egy nagyon fontos faktort a rák lehetséges okainak felsorolásából. Sajnos általános orvosi hozzáállás, hogy a betegség pszichés okaival nem foglalkoznak. Sőt, sokan egyenesen boszorkányságnak gondolják, ha valaki lelki segítséget is igénybe vesz a gyógyulásához. Fontos leszögezni, hogy az orvosi ellátás elengedhetetlen egy ilyen történetben, és felelőtlenség azt visszautasítani, hiszen a kialakult tüneteket tényleg kezelni kell. Azt viszont saját példámból tudom, hogy ha nem támogattam volna pszichés terápiákkal a saját gyógyulásomat, akkor ma nem pötyögnék itt ilyen vígan. Lehet ezzel vitatkozni, lehet vele nem egyetérteni, és szükség is van a higgadt vitára a témában. De én nagyon szurkolok minden szkeptikusnak, hogy ezt sose kelljen megtapasztalniuk a saját bőrükön.

Rák és lélek

Van-e lelki oka a ráknak? – Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva vitája

5. Segítők. Segítők?

Nemcsak a Magyar Rákligának van vaj a füle mögött, mint segítő alapítványnak. Emlékezzünk csak arra a szeptemberi kampányfilmre, amit a Mályvavirág fogalmazott félre. Persze nem szeretném most rájuk húzni a vizes lepedőt, hiszen a mályváknak van egy klassz rehabilitációs programjuk a méhnyakrákból gyógyulók számára. Viszont azt is gondolom, hogy rózsaszín lufival sétálgatni, gyöngyöket fűzni, virágot festegetni vagy horgolni... sajnos messze nem elegendő a figyelemfelkeltéshez. Tiszta és hangos beszédre van szükség, őszinte és határozottan elmondott történetekre, kendőzetlenségre. És szerintem azt a szlogent is el kellene felejteni, hogy „minden anyuka meggyógyul". Két okból. Egyrészt sajnos nem, nem gyógyul meg minden anyuka. Másrészt viszont nem csak az anyukák gyógyulhatnak meg. Meggyógyultam például én is, aki nem volt még anyuka, és aki a méhe nélkül is ugyanannyira nő lehet. Hiába mond mást egy kampány...

„Elcsépeltté vált ez a pink cirkusz" – Egy túlélő vallomása a mellrák hónapja alkalmából

6. Őszinte beszéd

Ehhez nem kell magyarázat. enélkül neki sem érdemes állni a dolognak. Éppen ezért álljon itt a sor végén az a beszélgetés, amely az egész rákedukációs kampányunkból a legnagyobb kedvencem: 

„A rák megállítja a szerelmet" – Szentesi Éva és D. Tóth Kriszta rendhagyó beszélgetése

Szentesi Éva

A montázson látható képek a terápiám különböző szakaszaiban készültek.