(Nem) Tisztelt Rákliga!

Szeretnék neveket hallani tőletek. Ki volt az, kik voltak azok, akik ennek a kampányvideónak a részleteit kifundálták? Kinek a fejéből pattant ki, hogy a rákbeteg bűnös, hiszen szerintetek teljesen egyértelműen és nyilvánvalóan csak azért lett beteg, mert egészségtelenül étkezett, és sokat lumpolt éjszakánként. Szeretném látni azt az embert, aki ezt kiötölte. Érdekel, sőt nagyon kíváncsi vagyok, hiszen aki ilyet kitalál, az nem csupán egy címeres hatökör, de egész biztos, hogy soha a büdös életben nem látott még rákbeteget se távolról, se közelről. 

Ezért a videóért fejeknek kell hullnia. Mert az a minimum, hogy leszeditek a netről a filmet, és bocsánatot kértek minden érintettől!

A rákbeteg nem bűnös.

A lehetséges kiváltó okok között szerepelhet az is, milyen egy ember életmódja. Az elmúlt két évben nem egyszer írtam már arról, mennyire fontos, hogy az ember odafigyeljen magára – kívül és belül. De a ráknak ezer triggere lehet. Hiszen sok esetben pszichoszomatikus megbetegedésről beszélünk (én leginkább ezt gondolom), máskor pedig genetikai meghatározottságról vagy családi halmozódásról. Ha ti ezt nem így tudjátok (mert ebből a kampányvideóból az látszik, hogy sehogy nem tudjátok), akkor először is: egyáltalán ne foglalkozzatok tumoros betegek segítésével, mert ezek szerint gőzötök sincs róla, hogyan kell rajtuk segíteni, másodszor pedig gondoljatok azokra a gyerekekre, akik most például kemón vagy sugárterápián fekszenek. Szerintetek ők is a helytelen életmódjuk miatt kerültek ebbe a helyzetbe? Csak hogy a legkézenfekvőbb példát hozzam fel kapásból...

Felháborítóak vagytok. Egyenesen vérlázítóak! És az most nem elég, hogy leveszitek ezt a videót. Helyre kell igazítanotok ezt az ámokfutást. Mert hihetetlen, hogy mekkora károkat okoz. Bár feltételezem, nem értetek ebből semmit. Hiszen, ha értenétek, akkor ezt a filmet nem hoztátok volna nyilvánosságra.

A slusszpoén pedig sajnos nem más az egészben, mint Tallós Rita színésznő, aki a bírót játssza, és aki köztudottan túlesett ezen a betegségen. Nem fér a fejembe, hogyan adhatta a nevét ehhez?

Vajon mi lesz a következő lépés?

Mert az, amit tesztek, nettó áldozathibáztatás, általánosítás és nagymértékben károsítja a rákbetegségről való kommunikációt társadalmi szinten.

Ha kimondjuk, hogy minden rákbeteg bűnös, onnan elég könnyű eljutni arra a pontra (tudom, meredek, de a videó is az, így aztán úgy érzem, indokolt a sarkos fogalmazás), hogy nem fizetik a kezelést, mert a beteg tehet róla. Ugye?

Nem kell milliókat költeni a hülye rákosokra, mert ők a bűnösök, ők tehetnek róla.

Nem kell megbüntetni az erőszakolót sem, mert az áldozat tehet róla, hiszen minek lófrált miniszoknyában.

Nem bűn megverni a feleségeket sem, mert biztosan rosszul viselkedtek.

Nem kell kihúzni a folyóból a bajba jutottat, mert minek volt ügyetlen.

Az öngyilkosnak sem kell kimosni a gyomrát, pusztuljon a férgese.

Mi pedig érezzük magunkat szerencsésnek, amiért vannak ilyen alapítványok, akiktől kapunk egy második esélyt, és akik Istent játszva feloldoznak bennünket a bűneink alól, pénzt gyűjtenek a kedvünkért, és segítő kezet nyújtanak, nem löknek el.

Csak éppen azt dörgölik közben az arcunkba: bűnös vagy, bűnös, bűnös, bűnös.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Slavica