-

Próbáltam a kisfilmet nem észrevenni elsőre, megnéztem, továbbléptettem, és nem foglalkoztam vele, mondván: sokszor túl érzékenyen reagálok, különben is nem az én ügyem – én a mellrák körhintán ülök… De ma megint felbukkant, és a hétvégi „tisztító rozéfröccsözés" után ismét kiakadt a mérőműszer az agyamban.

Az egyetlen méhnyakrákkal foglalkozó alapítvány filmjéről beszélek, amelyet most látni lépten-nyomon a közösségi média felületein. A méhnyakrák megelőzéséről szól, de az üzenete mélységesen felháborít. Igen, engem, akinek van két gyereke, és van méhem is. Viszont tudom, hogy a méhnyakrákban szenvedő nőtársaim jelentős része már nem rendelkezik a promóciós film szerint nőiességüket hirdető királyi szervvel…

Nőiesség a méhünk és gyerekszülés tükrében

Épp az a szervezet fogalmazza meg azt az üzenetet, (hogy egy nő kiteljesedéséhez az kell, hogy szüljön) amelyik azokat a méhnyakrákban szenvedő nőket képviseli, akik elveszítették a méhüket. Ennek határozottan ellent kell mondani!

Mi van azzal a több ezer és millió nővel, aki nem képes, nem tud, vagy nem akar szülni? Épp ideje volna észrevenni, hogy emberként, nőkét és férfiként élni az életünket igenis túlmutat azokon az évszázadok óta berögződött kliséken, miszerint jó leosztott szerepek vannak az életünkben. Egy nő akkor is nő, ha nem tud – nem képes szülni. Ennyi. Ha a lányom úgy fogja élni az életét, hogy esze ágában sem lesz unokákkal bezizgetni az életem, de boldog lesz, eszembe jut majd ez a rosszul sikeredett film. Akkor is rossz a szám íze, ha időközben az érintett alapítvány vezetője biztosított engem arról:  őket nem az ártó szándék vezérelte, és még azzal is tisztában vagyok, hogy ez igaz.

Kislány szájából szóló hazugság

A filmben szereplő édes kislány kimondja:

„Ha megkapjuk az oltást, akkor lehet gyerekünk."

Szeretném hinni, hogy ez azért maradhatott ebben a promóciós filmben, mert a készítők nem vették észre… nagyon szeretném azt hinni. Nem vagyok biológus, sem orvos, sőt még szexuális felvilágosító sem, de ha valaki megkapja a méhnyakrák elleni vakcinát, az nem egyenlő azzal, hogy lehet gyereke. Jó lenne, ha a fiatalok körében nem ez a butaság maradna a fejekben, még ha véletlen elszólásról is van szó.

Egy kiemelten fontos ügyet képviselő országos alapítványnak jobban kellene figyelni arra, milyen mondatok hangzanak el egy ilyen filmben, melynek épp azok a nők és fiatal lányok a címzettjei, akiknek nincs kellő információjuk a méhnyakrákról.

Nem támadok, és nem osztom az észt. Egyszerűen abból a szemszögből néztem ezt a kisfilmet, hogy ez alapján elvinném-e a most tizenegy éves lányom méhnyakrák elleni oltásra. Ha egy átlagos nő lennék, akinek semmilyen rákbetegségről nem volna mélyebb információja, akkor a film alapján biztos nem engedném a lányom beoltatni, mert az ebben a filmben elhangzó és sugallt üzenet számomra felháborító és hiteltelen. És nagyon sajnálom, hogy azok a fantasztikus nők, akik éjt nappallá téve dolgoznak a méhnyakrákos nőkért, belekeveredtek ebbe a médiapufogtatós valamibe. Tudom, hogy nem sértő, hanem tiszta szándékkal álltak hozzá, de azt is tudom, hogy a filmkészítőknek ezt a témát máshogy... és igen, kimondom: hitelesebben kellett volna kezelniük.

Egy méhnyakrákkal küzdőket képviselő szervezet  nem üzenheti azt, hogy akkor teljesedik ki egy nő, ha szül. Ehhez egyszerűen nincs mit hozzáfűzni, magyarázni.

Balassa Gabriella

A kampányfilmre érkezett kritikus reakciók hatására a Mályvavirág Alapítvány közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy...

A Mályvavirág Alapítvány elnökeként szeretném Veletek megosztani a védőoltási kisfilmünkre érkezett kommentekkel kapcsolatos gondolataimat.

Nagyon sokan jelezték vissza, hogy megható, szép, az anyaságot előtérbe helyező filmet készítettünk. Néhányan máshogy gondolják, miattuk írok most.

A kisfilmmel az a célunk, hogy a 7. osztályos lánygyermekek édesanyáihoz szóljunk, felhívjuk a figyelmüket a méhnyakrák megelőzésének lehetőségére, és átadjuk azt az üzenetet, hogy vigyázzon gyermekére, azért, hogy egy nap majd ő is anya lehessen. Mindezt egy személyes történeten, egy személyes véleményen keresztül mutatjuk be.

Ahogy már ismeritek Alapítványunk tevékenységét, mindig is két fő területet képviseltünk.

Az egyik a megelőzés. Tudjuk azt, hogy milyen kevesen járnak el szűrésre, és az is előfordul, hogy nem veszik időben észre a betegséget. Van, hogy nem figyelünk magunkra eléggé vagy éppen nem figyelnek ránk eléggé. Éppen ezért a hasonló cipőben járó anyák figyelmét szeretnénk felhívni, hogy igenis gondolkodjanak el a megelőzési lehetőségen és tegyenek magukért és lánygyermekeikért!

Minden Mályvavirág kiadványban, megjelenésben azt találjátok, hogy a szűrés és az oltás együttesen jelenti a legbiztosabb védelmet a méhnyakrák ellen. Ahogy ezt találjátok minden szakmai protokollban világszerte. Nincs ez másképp ebben a filmben sem. A döntés mindig a nőé, hogy ebből a megelőzési lehetőségből mit fogad el. Megfontolja, utánanéz és eldönti.

A másik kiemelt területünk az érintetti oldal. Mind tudjuk, hogy egy nőnek milyen fontos a gyermeke és milyen érzés, ha nem lehet. Sokat teszünk a gyógyulókért, erősítjük őket lelkileg. Közösséget hoztunk létre, hogy senki ne érezze egyedül magát és minden kérdésre legyen válasz. Számos alkalommal álltunk ki azért, hogy a nőiségünk nem attól függ, van-e méhünk, petefészkünk, hogy képesek vagyunk-e szülni.

Képviselem ezt nap mint nap úgy, hogy már nekem sincs méhem!

Én is elképzelem néha, hogy mi lenne, ha lehetne még gyermekem, és elképzelem azt is, milyen lenne, ha nem lennének, akik megadattak nekem.

A filmmel sem mondunk ellent korábban sokszor megfogalmazott véleményünknek.

Aki ismeri a Mályvaviragokat, jól tudja, hogy egyáltalán nem áll szándékunkban a méhnyakrákon átesett nők megsértése, a Mályvavirág a legnagyobb tisztelettel áll előttük és velük, mind ma és a jövőben egyaránt!

A filmmel a döntés előtt álló Édesanyákat szeretnénk segíteni.

Tóth Icó