-

A  gyermekprostitúció, a gyerekekről készült pornográf felvételekkel való kereskedelem, és a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak – sajnálatos módon – az európai társadalmakat sem kerülik el.

Az Európa Tanács felmérése szerint itt is minden ötödik gyerek áldozatává válik valamilyen szexuális erőszaknak. A mai napon ezért azoknak a gyerekeknek a hangján szólalunk meg, akik áldozattá váltak, de mertek, és tudtak beszélni mindarról, amit átéltek.

A szexuális erőszak áldozatává vált gyerekekkel és kortársaikkal több országban is interjúkat készítettek a kutatók egy európai projekt keretében. Az Európa Tanács 2016-ban hozza nyilvánosságra ezt egy önálló honlapon. A cikkben részleteket közlünk az egyes beszélgetésekből.

Miért nem beszélnek a gyerekek arról, ha valaki szexuálisan bántalmazta őket?

Mert el akarják felejteni, ami történt, és soha többé nem akarják felidézni, amin átmentek, meg egyébként is félnek... és meg vannak ijedve...

Én is féltem attól, hogy mit fog gondolni anyukám, ha megtudja, mit csinált az unokatestvérem. Meg aztán azt is gondoltam, hogy én tehetek az egészről, és szégyelltem magamat...

Az is baj, hogy a gyerekek nem tudják, kitől kérhetnek segítséget, és hova fordulhatnának ilyenkor. Én egyébként nem szeretem a rendőröket sem, és nem bízom meg bennük. Ha tudtam volna, akkor se akartam volna beszélni velük.

– Mondta egy 14 éves portugál lány, akit a 19 éves unokatestvére több mint másfél éven keresztül rendszeresen megerőszakolt, az együttlétekről fotókat készített, ezeket aztán egy internetes portálon árulta.

Én elmondtam az anyámnak, de ő azt válaszolta, hogy hazudok, és csak féltékeny vagyok az ő boldogságára, meg hogy végre megtalálta azt a férfit, akihez majd újra hozzámehet. Az anyám szerint így akartam felhívni magamra a figyelmet, mert nem tudom elviselni, ha nem körülöttem forog a világ. Pedig olyan nehéz volt kimondani ezt a szót, hogy „szexuális erőszak". Olyan kemény, úgy megijedtem tőle még én is, amikor először hangosan kimondtam.

– Mesélte egy 15 éves angol lány, akit nevelőapja több éven keresztül szexuálisan zaklatott.

Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy kevesebb gyerek váljon szexuális erőszak áldozatává?

Beszéljünk többet a szexről a suliban. Meg azon kívül is. És jó lenne, ha a szülőkkel is beszélgetne valaki a szexről, meg az erőszakról is, hogy ők is értsék, amit majd elmond a gyerek.

Meg úgy egyáltalán: beszélgessenek a felnőttek többet a gyerekekkel!

– Tanácsolta egy 14 éves angol fiú, aki közvetlenül nem érintett.

Szerintem az is kell, hogy akinek a gyerek beszél, az higgyen neki, és tudja, hogy mit kell tennie. A felnőttek megijednek, ha egy gyerek elmondja, ami vele történt, és ettől aztán a gyerek is megijed. Az is van, hogy a felnőttek azért nem tesznek semmit, mert az a legkényelmesebb nekik. Nem sajnálják a gyereket.

– Mondta egy 17 éves lengyel lány, akit egy osztálytársa megerőszakolt a nyári tábor alkalmával.

Fontos lenne a fiatalokat is kiképezni arra, hogy a gyerekekkel beszéljenek ilyen témákról. Mert sokszor egy felnőtt nem is tudja, hogy a gyerekeknél mi mit jelent. Meg egy fiatal elfogadóbb is egy gyerekkel, mint egy felnőtt, ők jobban is tudják, hogy mi történik egy koncerten vagy egy fesztiválon. Anyáméknak erről semmi fogalmuk nincs.

– Javasolta egy 16 éves angol lány, aki nem érintett.

Mi lenne a legfontosabb, legjobb segítség amit egy szexuális erőszak áldozatává vált gyerek kaphat?

Figyeljenek oda rá a felnőttek. Szánjanak rá időt, beszélgessenek vele, üljenek oda mellé, de ne úgy, hogy „jaj, te szegény", hanem hogy a gyerek érezze: nincs egyedül, megértik, és nem ítélkeznek felette.

– Így hangzik egy 16 éves görög fiú tanácsa. Őt az egyik tanára éveken át szexuális kapcsolatra kényszerítette.

Kisvárosban élünk, mindenki pár nap alatt megtudta, mi történt velem, hiába ígérték, hogy titokban tartják. Aztán évekig jártam a rendőrségre, majd a bíróságra. Sokszor gondoltam rá, hogy bár ne tettek volna a szüleim feljelentést. Persze tudom, hogy akkor az edzőm más gyerekeket is bánthatott volna. De azért nem volt könnyű ezt az egészet végigcsinálni.

Nekem azóta is összeszorul a gyomrom, ha elmegyek a rendőrség épülete előtt. Szerintem egy ilyen eljárásnak nem így kellene történnie. Ez nem segítség.

– Jelentette ki egy 15 éves portugál lány. Az edzője őt és csapattársait is szexuálisan molesztálta.

A gyerekekkel szembeni szexuális erőszak ügyekben kimagaslóan nagy a látencia (a rejtve maradás). Nagyon kevés ügy derül ki, és azoknak is csak töredékében indul eljárás. A gyerekek nem beszélnek az átélt traumáról, és ha beszélnek is, a környezet reakciója legtöbbször nem megfelelő.

Tudj meg többet korábbi cikkünkből a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról! Arról, hogy mit tehetsz, hogyan segíthetsz:

Mit tehetsz szülőként a szexuális erőszak ellen?

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Lisa-S