1. Egyértelműen fogalmazd meg a partnered számára, hogy szeretnéd végleg lezárni a kapcsolatot!

Amennyiben eldöntötted, hogy tényleg válni szeretnél, mielőbb tájékoztasd a partneredet, hogy ő is felkészülhessen az új élethelyzetre. Ne fogalmazz ködösen, mert azzal csak félrevezeted őt. Bármennyire fájdalmas is ilyesmit kimondani, és – a másik részéről – ezt hallani, mégis könnyebben elviselhető és feldolgozható, mint nem egyértelmű, függő helyzetben tartani egymást, esetleg még reménykedni a kapcsolat helyreállíthatóságában. Tehát nem érdemes kerülgetni a forró kását.

2. Szerezz hiteles információt, fordulj szakemberhez!

Nagyon fontos lépés, hogy mielőtt bármiről nekiállsz egyezkedni, vitázni a partnereddel a válás kapcsán, legyen információd arról, hogyan zajlik ma Magyarországon egy válás, milyen kérdésekben szükséges majd a bíróságon nyilatkoznod, milyen jogi lehetőségeid vannak. Sokan szeretnék megspórolni, hogy szakembertől kérjenek segítséget a válásuk kapcsán, ám utólag sajnos bebizonyosodik, hogy az egész válási folyamat emiatt sokkal hosszabb, bonyolultabb, és akár költségesebb is lesz.

Fontos tudni, hogy több fórumon ingyen is elérhető a jogi tanácsadás és a jogi segítségnyújtás, tehát a tájékozódás egyáltalán nem pénz kérdése.

3. Adj magadnak és partnerednek időt, hogy átgondolhassátok, mit szeretnétek!

Miután a kellő információ már a rendelkezésedre áll, ne kapkodd el a válási folyamatot! Ha valakivel öt, tíz, tizenöt éve vagy még hosszabb ideje éltek együtt, ott rengeteg lezárandó kérdés van, amit nem lehet öt perc alatt elintézni azzal, hogy: „Hol írjam alá? Haladjunk.”

Tudatosítsd magadban, hogy ez bizony kellemetlen folyamat, de a te érdeked, hogy ne hozz meggondolatlan, bárki számára előnytelen döntéseket csak azért, mert mielőbb szabadulni szeretnél a helyzetből.

Súlyos anyagi és erkölcsi károkat lehet okozni a válás során azzal, ha türelmetlen vagy, és indulatból cselekszel, félretéve a józan eszedet és a tiszta logikát.

4. Ne hagyd ki a másikat a folyamatból!

Ne akard egyedül levezényelni a teljes válást a másik totális kihagyásával, ez általában nem vezet jóra: jellemzően indulatokat, negatív érzéseket szül a másik félben. Sok esetben már nagyon nehéz az együttműködés, ezzel együtt a gyakorlati tapasztalat az, hogy azoknál a pároknál zajlik zökkenőmentesebben és gyorsabban a válás, amelyek bevonják egymást a lezárandó kérdésekbe, és gyakori kommunikációval igyekeznek együtt végighaladni a válás egész folyamatán. 

 

5. Ne engedd, hogy kívülről befolyásoljanak a saját válásod kapcsán!

Amikor válsz, általában rengeteg kéretlen vagy kért tanácsot kapsz barátokról, rokonoktól, szomszédoktól és más jó szándékú ismerőseidtől. Sokat segíthet ebben a nehéz élethelyzetben, ha meg tudod valakivel beszélni a problémáidat, sérelmeidet, vagy ha valakivel ötletelni tudsz, azonban ne felejtsd el, hogy minden élethelyzet, minden válás egyedi, ezért a másoknál bevált módszerek nem biztos, hogy a te jelenlegi élethelyzetedben is alkalmazhatók. Könnyen vezethet csalódáshoz utólag, ha nem a saját józan eszedre, hanem mások jótanácsaira hallgatsz a saját válásod kapcsán.

A legjobb, ha meghallgatod mások tanácsát, véleményét, és azt információként kezeled, nem pedig az életedre vonatkozó egyetlen lehetséges követendő példaként.

6. Ne ijedj meg attól, ha elsőre nem értetek mindenben egyet a másikkal!

A válással kapcsolatban jellemzően kizárólag nehéz kérdésekkel találod majd szembe magad, és ezeket mind rendezni kell a volt pároddal. Lélekben felkészülhetsz, hogy ezeknek a nehéz kérdéseknek a megbeszélése nálatok sem lesz zökkenőmentes, mint ahogy sok más párosnak is jókora problémát jelent. A lezárandó kérdések rendezése azért kulcsfontosságú, mert annak milyensége alapozza majd meg a teljes válásotok hangulatát, ami lehet elviselhető, és a körülményekhez képest baráti, és lehet ellenséges, minden életenergiát felemésztő folyamat. Mivel valószínűleg nem vagy rutinos váló, ezért normális, ha kényelmetlenül érzed magad, és úgy hiszed, nincsenek megfelelő eszközeid ahhoz, hogy jól viseld ezt a helyzetet. Fontos azonban tudatosítanod magadban, hogy ez a válótársad számára is nehéz és új élethelyzet, amiben vélhetően ő is csetlik-botlik majd.

Ne zárkózz el a megbeszélések elől csak azért, mert úgy tűnik, hogy elsőre nem juttok minden kérdésben közös nevezőre!

Ebben a kérdésben is sokat segít, ha olyan válásban jártas szakemberhez fordulsz, aki veletek van a folyamatban, és segít nektek az egyeztető megbeszélések során, amikor valamiben elakadtatok. Érdemes felkeresni egy családjogi mediátort vagy ügyvédet, aki adott esetben kimozdíthat titeket a bemerevedett álláspontjaitokból.

7. Törekedj a közös megegyezésre!

Abszolút tévhit, hogyha a válás során valamiben engedsz a másiknak, vagy kompromisszumot kötsz, azzal „alámész”, és hagyod, hogy „ő győzzön”, mert ez „tök ciki”. Légy különb azoknál, akik emiatt már a válás felmerülésekor elzárkóznak mindenféle közös megbeszéléstől, ötleteléstől, és inkább rögtön a peres eljárást választják. Rengeteg válás fordul át évekig tartó pereskedésbe a felek közötti egyet nem értés miatt, ezért legalább annak az esélyét add meg magatoknak, hogy nektek ne kelljen évekig bíróságra járnotok.

Ha valamibe megéri időt és energiát fektetned egy válás elején, akkor az a megegyezés létrehozása.

Lehet, hogy nem sikerül megegyeznetek, de legalább megpróbáltátok. Tartsd szem előtt: azzal, hogy közös megegyezésre törekszel, nemcsak a másiknak teszel szívességet, hanem saját magadnak is. Miért is? Mert nem teszed ki magatokat az emberi lelket bedaráló, mérgező, traumatizáló folyamatnak.

  

8. Legyen pozitív jövőképed!

Tudom, könnyű azt mondani… A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy azok az emberek, akik a válásukra a kezdeti sokk után „pozitívan” tekintenek, sokkal hamarabb talpra állnak, és visszaszerzik a kiegyensúlyozottságukat. Fontos, hogy lásd válásod rossz és jó oldalát is.

A válás szinte elkerülhetetlenül sok szomorúsággal, álmatlan éjszakával, aggódással jár. Oké, de akkor mi a „jó” oldala?

A sok gyötrelem és borzalom mellett azonban lehetőség arra, hogy fejlődjön a személyiséged, az eddiginél jobb életet építs magadnak, és olyan eszközöket, képességeket fejlessz ki magadban, amiknek korábban nem voltál birtokában, ezek biztosan könnyebbé teszik majd az életedet a következő években.

Számtalanszor mesélték már nekem a válás után lévők: nem is gondolták volna, hogy képesek lesznek egyedül talpon maradni, költözni, másik állást vállalni, képzést elvégezni stb., és most hihetetlenül büszkék magukra, hogy ezt megtették.

Semmiképp nem mennének vissza az időben, mert már egy sokkal minőségibb életet élnek.

Ebből természetesen nem érdemes azt a következtetést levonni, hogy „válni milyen jó”, inkább csak nem árt, ha tudod: válás után is nyitva áll számodra a lehetőség egy teljes és kiegyensúlyozott élet kialakítására.

Farkas Dorottya ügyvéd-mediátor

Ha érdekel a téma, olvasd el vendégszerzőnk korábbi írásait is ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Vasilisa_k