A jelenlegi helyzet: amikor írom ezt a cikket az iskolák bezártak (távoktatás lesz), az óvodák és bölcsődék nyitva tartásáról az önkormányzatok döntöttek, Budapesten csak ügyleti ellátás van, az ismeretségi körömben a legtöbb szülő (aki megteheti) nem viszi intézménybe a gyerekét. Viszont nagyon sokan vannak, akik nem tudják megoldani a home office-t, vagy a munkahelyük részéről nincs nyitottság, így nekik az a kérdés, hogy ennek ellenére tudnak-e találni jobb megoldást, mint az ügyelet. Közben más egészségügyi helyzetek is adódnak, oltási időpontok jönnek és mennek, mindenkiben bizonytalanság van, hogy hova merjen elindulni, kitől és milyen segítséget kérhet. Dr. Kollár László gyermekorvossal végigvettem azokat a problémákat, amik szerintem felmerülhetnek. A cikkben szereplő tanácsok mind tőle származnak, igyekeztem összefoglalni, rendszerezni őket, de ez most nem az a helyzet, amikor az én véleményemre vagytok kíváncsiak, szóval a hasznos infókra szorítkoztam.

Ha orvoshoz kell(ene) menni

A gyerekekről tudjuk, hogy rájuk nem igazán veszélyes a koronavírus, de tavasz legeleje van, minden második gyereknek folyik az orra, a téli bezártság után most kezdődött újra a biciklizős, motorozós időszak, szóval akár balesetek is történhetnek. Ilyenkor mi a teendő? Menjünk orvoshoz, vagy kezeljük mi, magunk, mert biztonságosabb elkerülni a rendelőt? Kollár doktor azt mondja, hogy a legtöbb szülő nagyon jól felméri, hogy mik azok a balesetek, betegségek, amiknél elengedhetetlen az orvosi ellátás, és mi az, ami várhat ebben a helyzetben.

A szülőknek és az orvosoknak is azt javasolja, hogy erősítsék meg a telefonos konzultációt – ha bizonytalanok, ne induljanak el, hanem telefonáljanak. A jelenlegi helyzetben az időpontkérés is sokat segít, hiszen akár azt is meg lehet oldani, hogy a páciensek ne találkozzanak egymással.

Nagyon hasznos most a néhány napja hozott e-receptekre vonatkozó rendelkezés: ebben az időszakban a hozzátartozók (szülők) meghatalmazás nélkül átvehetik a gyógyszereket, így a telefonos konzultáció után gond nélkül megvalósulhat az orvosi kezelés is.

Dr. Kollár László fontos tanácsa még, amit az orvosok is jelezhetnek, de mi, szülők is oda tudunk rá figyelni: most nem ajánlott játszani a rendelőben, akkor sem, ha esetleg várni kell.

Ők el is pakoltak mindent a váróban, amit nem lehet fertőtleníteni – de a megmaradt játékokat sem célszerű használni.

Vannak olyan beütemezett vizsgálatok, amik időponthoz vannak kötve, illetve kötelező vagy betervezett védőoltások. Ezeknél mindig az adott helyzetnek megfelelően kell mérlegelni az orvossal egyeztetve. Egy ismétlő oltást gond nélkül el lehet halasztani pár héttel, de, mondjuk, egy fontos első védőoltást nem érdemes tologatni. Ugyanez vonatkozik a különböző időponthoz kötött orvosi vizsgálatokra, de remélhetőleg a pici babához kimegy a gyermekorvos, ha feltétlenül szükséges.

Közben a háziorvosok helyzete is nagyon nehéz, hiszen ők rengeteg pácienssel érintkeznek, és bármikor megbetegedhetnek.

Mindennapok kvázi karanténban

Óvodás, kisiskolás gyerekekkel nehéz kivitelezni az otthonmaradást – főleg úgy, hogy levegőre sem megyünk. Ezt egyelőre nem is kell szerencsére, viszont nem mindegy, hol és hogyan levegőzünk.

A játszóterek látogatása kifejezetten nem ajánlott.

A sétálás, kutyasétáltatás (akár kölcsönkutyával, ha nincs saját) most a legideálisabb, erdőkben, parkokban. Ha egy társasháznak közös kertje van, érdemes felosztani. Itt most elsősorban azokra a kertekre gondolunk, ahol szaladgálni lehet, a játszótéri játékokon sokáig megmaradnak a vírusok, azok maximum friss fertőtlenítés után használhatók mások után. Ha ugyanis egyszerre vannak a gyerekek a kerti játékokon, és valaki vírushordozó, szinte elkerülhetetlen a fertőzés továbbadása. Ha viszont felosztjuk és fertőtlenítünk közben, megúszhatjuk a fertőzést.

A szakember azt mondja, hogy ettől függetlenül nem muszáj teljesen izolálódniuk a családoknak, megtehetik, hogy többen összeállnak, főleg olyanok, akik hasonlóan gondolkoznak az óvintézkedésekről, ugyanazokat a szabályokat tartják be, és együtt kialakítják a „saját karanténjukat”. Ez a szülők helyzetét is megkönnyíti, és a gyerekeknek is segít, hogy kevésbé legyen unalmas a karanténban töltött idő.

Közben nagyon fontos, hogy a nagyszülők tényleg izoláltan legyenek, velük most ne találkozzunk – viszont igyekezzünk távolról segíteni őket.

Nemcsak a praktikus dolgokkal (bevásárlás, ételrendelés), hanem azzal is, hogy tartjuk velük a kapcsolatot, online vagy akár telefonon összekapcsoljuk őket az unokákkal. Ez azért fontos, mert amellett, hogy a fizikai egészségüket óvjuk azzal, hogy semmiképpen nem fertőzzük meg őket, a lelki egészségükre is figyelnünk kell.

Sokan visszarettennek a készételek rendeléstől is, arra gondolva, hogy az ennivaló hány emberrel érintkezett. Ez szerencsére kivédhető: szuper, hogy van érintésmentes házhoz szállítás, így mi nem érintkezünk más emberekkel, az ennivalót pedig egyszerűen újramelegíthetjük, miután kézhez kaptuk, így teljesen biztossá téve, hogy vírusmentes. Nyilván ezt egy salátával nem tudjuk megtenni, így azt inkább ne rendeljünk most. De meleg ételt lehet.

Amellett, hogy ez egy nehéz időszak, talán lehetőség is arra, hogy jól érezzük magunkat együtt. Érdemes új életritmust kialakítani, és persze azt is figyelembe venni, hogy sok szülőnek kell otthonról dolgozni. A gyerekeknek erre az időszakra gyűjthetünk online programlehetőségeket is, ha úgy gondoljuk, hogy nem tudják elfoglalni magukat, sok szolgáltató, művész készül ilyesmivel. Sőt, mi magunk is megpróbálkozhatunk az online közösségi élettel barátokat, családtagokat bevonva, videóbeszélgetéseket szervezve.

Nem kell fölösleges beruházásokat tenni

Amellett, hogy tényleg figyelnünk kell az alapvető higiéniás szabályok betartására, fölösleges diffúzort meg ipari fertőtlenítőszereket beszereznünk.

Ha nem megyünk tömeges helyekre, nem érintkezünk potenciális fertőzöttekkel, akkor nem fog a koronavírus beszállni az ablakunkon, tehát az otthonunkat nem kell különösebben fertőtleníteni.

Természetesen egészen mások azok a helyek, ahol szükségszerűen több ember tartózkodik (élelmiszerboltok, gyógyszertárak), ott van értelme a levegő fertőtlenítésének is.

Közlekedés után fokozott figyelemmel mossunk kezet és a gyerekeknek is tanítsuk ezt, de ne gondoljuk azt, hogy ha egy fertőzöttel huzamosabb ideig egy helyen tartózkodtunk, akkor a kézmosás biztos védelmet nyújt. Pont azért érdemes kerülni a tömegeket.

Szellőztessünk sokat.

De ez magunk miatt is fontos, és nemcsak most.

Egyúttal igyekezzünk minden olyan, nem megbízható szakembertől származó információt, ami egészségügyi tanácsokat, koronavírussal kapcsolatos ajánlásokat tartalmaz, fenntartásokkal kezelni. Az még nem káros, ha sokan megosztják, hogy mossunk kezet 25 másodpercig, de ha azokat a híreket is elhisszük, hogy amikor 15 másodpercig bent tartjuk a levegőt, akkor meg tudjuk állapítani, hogy betegek vagyunk-e, vagy hogy a C-vitamin megvéd a vírustól, az kifejezetten káros.

Viselkedjünk felelősségteljesen, figyeljünk egymásra, és igyekezzünk okosan élni a hétköznapjainkat az elkövetkező időszakban. És most látjuk, hogy mennyire hálásak leszünk a vakcinafejlesztőnek, hogy az a számtalan betegség, ami ellen már van védőoltás, nem okoz ilyen járványt.

Nehéz meccs lesz, de tartsunk ki!

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images