1. Keating szerepében: Dustin Hoffman

A Holt költők társasága című film olyannyira összeforrt Robin Williams nevével, hogy amikor 2014 augusztusában elhunyt, számos újság a következő idézettel adott hírt a haláláról: „Ó, kapitány! Kapitányom!” Furcsa belegondolni, hogy majdnem más játszotta el ezt az ikonikus szerepet, pedig jó darabig Mel Gibson, illetve Liam Neeson is a szóba került, akárcsak Dustin Hoffman, akinek ráadásul ez lett volna a rendezői debütálása is – amíg vissza nem lépett.

Végül Williams lett a befutó, aki azért is örült nagyon a szerepnek, mert ezzel lehetőséget kapott, hogy megformálja azt a tanártípust, amilyenre ő is vágyott iskolás korában (és szerintem mindannyian). Nem véletlen, hogy ez lett az egyik legkedvesebb filmje.

2. Dzsanázod a kort?

Peter Weir rendező minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a színészek beleélhessék magukat a szerepeikbe, és hitelesen alakíthassák őket.

Először is: a fiúkat egy szobába költöztette a forgatás alatt, hogy valóban összehaverkodhassanak. Aztán: a film jeleneteit időrendi sorrendben forgatták le, így a valóságban is át tudták élni a barátságok elmélyülését, illetve a fiúk Keating iránti tisztelete is felépülhetett.

A diákokat játszó fiúkat ezen kívül bőségesen ellátta olyan infókkal, amikből láthatták, az ötvenes években hogyan éltek a tinédzserek, mit játszottak abban az időben a rádiók és a mozik. És hogy még véletlenül se essenek ki a szerepükből, megtiltotta nekik, hogy a forgatás ideje alatt bármikor is modern szlenget használjanak a beszélgetéseik során.

Ethan Hawke Holt költők társasága Robin Williams
Jelenet a Holt költők társasága című filmből – Forrás: Touchstone Pictures

3. Amire Horatius is büszke lenne

Keating leghíresebb mondata (amelynek latin verziója Horatius ódájából származik: „Carpe diem. Ragadjátok meg a napot, fiúk. Tegyétek rendkívülivé az életeteket”) felkerült az Amerikai Filmintézet leghíresebb filmes idézeteinek listájára. A 100-ból a 95. helyet foglalja el.

4. A film írja az életet

A filmben a konfliktust többek között az okozza, hogy Mr. Perry (Kurtwood Smith) azt szeretné, ha a fia orvosnak állna, úgyhogy mélységesen fel van háborodva, amikor meglátja Neilt a színpadon Puck szerepében a Szentivánéji álomban. A premieren állítólag az apát játszó színész észrevett egy hasonló módon diktatórikus apát, aki aztán a vége főcím után sírva távozott a moziból. 

Pedig Mr. Perrynek tulajdonképpen valóra vált az óhaja: a Neilt játszó Robert Sean Leonard a Dr. House sorozatban orvost alakított. Neil pedig azt jósolta meg, hogy Knox (Josh Charles) ügyvéd lesz, és lőn: Charles valóban megkapta az ügyvéd szerepét A férjem védelmében című sorozatban.

5. Két rendhagyó tanár

John Keatinget a forgatókönyvíró Tom Schulman két tanára ihlette. Az egyik Harold Clurman, aki a színészek és rendezők iskolájában tanított, és csodálatosan inspiráló beszédei voltak. A másik pedig az angoltanára, Samuel Pickering, aki híres volt a rendhagyó módszereiről.

Pickering állítólag olykor-olykor felhágott az íróasztalra, és onnan magyarázott. De olyan is előfordult, hogy amikor Edgar Allan Poe A holló című versét tanulták, az egyik fiúnak minden egyes alkalommal, amikor elhangzott az, hogy „soha már”, a karjaival kellett csapkodnia, mintha azok szárnyak lennének. Ezzel nemcsak a diákokat igyekezett ébren tartani, vallotta be a pedagógus egy ízben, hanem magát is megpróbálta elszórakoztatni. Úgy gondolta ugyanis, ha ő jól mulat, akkor a diákok is remekül érzik majd magukat, és talán még az írást, olvasást is jobban megszeretik.

6. A fiúk a lényeg

Eredetileg egyébként azt tervezték, hogy Keating leukémiában hal meg, de végül a rendező másképp döntött, ugyanis azt szerette volna, ha a történet fókuszában inkább a diákok állnak.

7. Hawke karrierjének ugródeszkája

Ethan Hawke – aki még csak 18 éves volt a film forgatásakor – egész pályájára hatással volt a Holt költők társasága, és ő is úgy érzi, ott játszott igazán először. Különösen az a jelenet volt számára jelentős, ahol Keating egy „barbár rivallást” próbál belőle kisajtolni. „Ez volt az első alkalom, hogy megtapasztaltam a színjátszás izgalmát. Azt az izgalmat, amikor elveszíted önmagadat.” Ő pedig ezt az érzést kergette aztán egész életében, ahogy ott, akkor képes volt feloldódni a történetben. 

Jian Ghomeshinak adott interjújában arról is beszélt, milyen tragikus, hogy az az ember, aki mindannyiukat olyan boldoggá tette, mennyire nem volt boldog.

A forgatás után egyébként Williams, aki mélységesen hitt abban, hogy Hawke sokra fogja vinni színészként, beajánlotta a fiút az ügynökének.

Ethan Hawke Holt költők társasága Robin Williams
Jelenet a Holt költők társasága című filmből – Forrás: Touchstone Pictures

Forrás: MentalflossMovieweb; IMDb 

Kiemelt kép: Touchstone Pictures

Fiala Borcsa