Töltsd a karácsonyt a Holt költők társaságában

Ha a Holt költők társaságát említem, a legtöbbeknek vélhetően Robin Williams felejthetetlen alakítása ugrik először be a legendás tanár karaktereként. Ahogy felpattan a tanári asztalra, hogy megtanítsa diákjainak: olykor érdemes más szemszögből is a világra tekinteni – megtalálni a saját hangunkat pedig elemi fontosságú. Vagy ahogy a diákjai búcsúznak az elbocsátott tanártól, aki különc módszereivel felbolygatta a hagyománytisztelő amerikai iskola életét.

Pedig ő nem akart mást, csak azt az örök érvényű leckét átadni a diákjainak, hogyan lehetnek szabad gondolkodók – hogyan lehetnek önmaguk. Ez a kérdés pedig a mai napig az egyik leglényegesebb az emberi felnövekedés során.

Az 1989-es, Oscar-díjas klasszikus – amelynek színpadi változatát a film forgatókönyvírója, Tom Schulman maga készítettedecember 25-én az Átrium színpadán elevenedik meg, hasonlóan elemi hatású alakításokkal. John Keating szerepében Bányai Kelemen Barnát, generációjának egyik legtehetségesebb színészét láthatjuk majd, az igazgatót Végh Péter alakítja, de többek között nagy kedvencem, Bíró Panna Dominika is színpadra lép majd ebben a ma is aktuális történetben.

Holt költők társasága Átrium Anya csak egy van Hannibál tanár úr Isteni végjáték
Jelenet a Holt költők társasága című előadásból

A produkciót a Kultúrbrigád hozta létre az Átriumban, a KULT2-vel együttműködésben. A december 25-i előadásra ITT válthatsz jegyet.

Anya csak egy van… de saját életünk is

Anya és fia – előbbi mániás depresszióval küzd, a fentek és a lentek éles amplitúdói váltakoznak az életében, utóbbinak azonban emiatt már csak a lentek jutnak. Ebből a pokolból ugyanis nemcsak az érintettek, de a közvetlen hozzátartozók sem tudnak szabadulni.

A férfinak lenne mit rendbe hoznia az életében, de mivel anya csak egy van, őt igyekszik erején felül megtartani, az ő életét kénytelen egyengetni – miközben a sajátja szépen lassan elkezd elmenni mellette.

Holt költők társasága Átrium Anya csak egy van Hannibál tanár úr Isteni végjáték
Jelenet az Anya csak egy van című előadásból

Meddig éljük felmenőink életét és mikor kezdjük el élni a sajátunkat? Miért olyan rohadt nehéz megértenünk egymást családon belül? Mennyit tudunk a mentális betegségekről? Illetve bocsánat: mennyit beszélünk róluk egymás közt? Mennyit tudunk arról, mit jelent megöregedni, és egy élet vége felé közeledni? És mennyire vagyunk azonosak azzal az örökséggel, amit a lehető legtávolabb szeretnénk tudni magunktól? Többek közt ezeket a sokak számára ismerős és rettentően fontos kérdéseket feszegeti Vámos Miklós Anya csak egy van című darabja, amiben Ivanincs Tamás brillírozását láthatja a közönség. Nem egyszerű nézni, hallgatni, mégis felszabadító lehet sokak számára, akiknek hasonló gondokkal terheltek a családi kapcsolódásaik.

A december 26-i előadásra ITT válthatsz jegyet.

Minden alkalom, amikor Mucsi Zoltánt színpadon látja az ember, az maga a nagybetűs ünnep

Ilyen lesz december 28-a is, amikor a Hannibál tanár úr főszerepébe bújik majd.

A politika oltárán feláldozott, meghurcolt tanár, Nyúl Béla neve mára fogalommá vált – hála Fábri Zoltán filmjének –, története azonban fájón ismerős jelenünkben is.

Miután ugyanis az óbudai gimnázium szürke kis latintanára ír egy tudományos értekezést Hannibál haláláról – ami addig senkit sem érdekel, míg be nem kerül az iskolai évkönyvbe –, lázítónak kiáltják ki. A dédelgetett ókori dolgozat politikai felhangot kap, kiragadva a saját szövegkörnyezetéből, átértelmezve, kisajátítva „politikai uszítássá” minősül.

Nyúl pedig teljesen tehetetlen, nem tudja megvédeni magát az elvtelen vádak ellen. Felfüggesztik tanári állásából, és arra kényszerítik, hogy vonja vissza „lázító tanait”.

Holt költők társasága Átrium Anya csak egy van Hannibál tanár úr Isteni végjáték
Jelenet a Hannibál tanár úr című előadásból

A történetet eredetileg Móra Ferenc vetette papírra (Hannibál feltámasztása), ám a keserédes történet aktuális látleletté vált napjainkban is. És bár a benne foglaltakkal való szembesülés kényelmetlen, mégis elengedhetetlen a cselekvéshez, változáshoz.

A Kultúrbrigád december 28-i előadására, amit a KULT2-vel együttműködve hozott létre, ITT vásárolhatsz jegyeket.  

Szilveszter a Mindenható társaságában

Bármiben szerepeljen is, Alföldi Róbert tehetsége betölti a teret. Kevés nála karizmatikusabb színművész van napjainkban. Magam is régóta a rajongótáborát erősítem, így csak ajánlani tudom a főszereplésével készült Isteni végjátékot, amiben a Mindenhatót alakítja és ami szinte egy személyben épít rá.

David Javerbaum díjnyertes produkciója 2020-ban a Broadway és a West End után érkezett Budapestre, és a szerző útmutatásait figyelembe véve, a történetet a magyar viszonyokra ültették át.

Holt költők társasága Átrium Anya csak egy van Hannibál tanár úr Isteni végjáték
Alföldi Róbert az Isteni végjáték című előadásban

Így helyet kapott benne minden, ami az elmúlt években meghatározta a közéletet és a közbeszédet itthon. Mindez Isten szájába adva hangzik el, aki eljön hozzánk, mert rengeteg mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre, és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit. És közben kicsit önkritikát is gyakorol…

A decemberi 31-i előadásra ITT válthatsz jegyet.

Kiemelt képünk és a belső fotók forrása: ÁTRIUM

Filákovity Radojka