1. Ezért is jó, ha naplót írsz

Richard Curtisnek, a film forgatókönyvírójának, akkor jutott eszébe a sztori, amikor a régi naplóit lapozgatva ráébredt: tíz év alatt hetvenkét esküvőn vett részt vendégként. (És most ki se számoljuk, az évi hét lagzi vajon mekkora anyagi romlásba taszította szegényt!) Az egyik ilyen esküvőn történt, hogy egy lány felkínálkozott: vele szeretné tölteni az éjszakát, ám Curtis nem élt a lehetőséggel, amit állítólag azóta is nagyon bán. Úgy gondolhatnánk, a hetvenkét esküvő talán elég ihlettel szolgált ahhoz, hogy csak úgy kicsusszanjon az ujjai alól a sikertörténet, de valójában tizenhét verzió készült belőle, mire megszületett a végleges forgatókönyv.

2. Lődörgés szent helyeken

Mivel a film készítői aggódtak, hogy férfiakat még ökrös szekérrel sem lehet bevontatni egy olyan filmre, aminek Négy esküvő és egy temetés a címe, a következő alternatív ötletekkel rukkoltak elő: Igaz szerelem és kis híján melléfogások, Lődörgés szent helyeken, Charles és a haverok, Az esküvői szezon, illetve Körbe-körbe ólálkodva.

film Hugh Grant romantikus vígjáték Négy esküvő és egy temetés
Jelenet a Négy esküvő és egy temetés című filmből – Forrás: Mokép

3. A film, amelynek női főszereplője kivételesen többet kaszált, mint a férfi

Andie MacDowell lemondott a filmben való szereplésért járó gázsiról, ehelyett részesedést kért a film bevételeiből, igen bölcsen! Így ő végül 2 millió dollárt vitt haza, ellentétben Hugh Granttel, akinek be kellett érnie 100 ezer dollárral. Szív megszakad, hang fennakad!

4. Minimális büdzsé, gigantikus haszon

Eredetileg egy-két évvel korábban forgatták volna a filmet, de a csúszás után, mire végre zöld jelzést kapott, a PolyGram Filmed Entertainment az eredeti nyolcmillió dolláros költségvetést lefaragta 4,4 millióra. Egy esküvő drága, négy meg… bele se gondoljunk! A szűkös büdzsé kreatív megoldásokra sarkallta a készítőket: a skót esküvőt nem Skóciában forgatták (így higgyen az ember a lányregényeknek, ugye?), és az esküvői jelenetekben szereplő statisztáknak a saját öltönyüket kellett magukkal hozniuk a forgatásra. Az idővel is spórolni kellett, úgyhogy rohamtempóban, mindösszesen 36 nap alatt forgatták le a nyersanyagot. Ezért van az is, hogy az esküvők felében Rowan Atkinson játssza a papot. (Amúgy állítólag neki ez a kedvence a saját filmjei közül.)

A könyvelés másik oldalán azonban sokkal nagyobb összeg szerepel: a film bevétele 260 millió dollár lett, és ezzel a legsikeresebb brit mozifilm titulust viselhette éveken keresztül.

5. Praktikusan évfolyam-találkozó

Hogy a barátok pontosan honnan is ismerik egymást, az egy olyan jelenetből derült volna ki, ami végül nem került bele a filmbe. De hogy a te oldaladat ne fúrja a kíváncsiság, elárulom: Charles (Hugh Grant), Matthew (John Hannah) és Fiona (Dame Kristin Scott Thomas) együtt jártak egyetemre, ahol Gareth (Simon Callow) tanított. Scarlettet (Charlotte Coleman) pedig Charles konyhaasztala alatt találták egy buli után.

film Hugh Grant romantikus vígjáték Négy esküvő és egy temetés
Jelenet a Négy esküvő és egy temetés című filmből – Forrás: Mokép

6. Könyörgök, csak Hugh Grantet ne!

Ma már szinte elválaszthatatlan Grant sikertörténetétől a Négy esküvő és egy temetés, holott eleinte kicsi volt az esély arra, hogy ő kapja a főszerepet.

A meghallgatásra Hugh Grant egy olyan videóval készült, ahol a saját testvérének az esküvőjén tart beszédet mint vőfély, és folyamatosan a bátyján élcelődik. Ő maga az egész meghallgatásra úgy emlékszik, hogy kifejezetten traumatikus volt. Előtte hetven másik színészt hallgattak meg a szerepre, és a forgatókönyvíró Curtis nem őt akarta, mert úgy érezte, túl jóképű. Végül mégiscsak Grantre esett a választás, aminek eleinte nem biztos hogy igazán örült, ugyanis magát a filmet a forgatás során kifejezetten szörnyűnek találta – később azonban belátta, hogy tévedett. A filmhez ráadásul még jelbeszéddel is meg kellett tanulnia kommunikálni! Végül Curtis is valószínűleg ráébredt, hogy ketten klassz csapatot alkotnak, ugyanis…

7. Dream team: Curtis és Grant

Nem ez az egyetlen romantikus vígjáték, amit Richard Curtis írt és amelyben Hugh Grant szerepel. Kettejükhöz köthető még a Sztárom a párom (1999), a Bridget Jones naplója (2001), az Igazából szerelem (2003) és Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! (2004) is. Mind az öt film romantikus vígjáték. Roger Mitchell, a Sztárom a párom rendezője szerint: „Hugh jobban inspirálja Richardot, mint bárki más, és Hugh azon színészek egyike, aki tökéletesen el tudja mondani Richard szövegét.”

film Hugh Grant romantikus vígjáték Négy esküvő és egy temetés
Jelenet a Négy esküvő és egy temetés című filmből – Forrás: Mokép

8. Ki ez a rémséges nőszemély?

Carrie szerepére eredetileg Jeanne Tripplehornt nézték ki, ám ő épp a forgatás előtt tragikus hirtelenséggel veszítette el az édesanyját, így végül nem vállalta a szereplést. Aztán sokáig úgy tűnt, Sarah Jessica Parker lesz a befutó, de ő végül egy másik Carrie-ben találta meg a szerencséjét. Végül a szerepet Andie MacDowell kapta meg. Egyébként Carrie karakterét egy brit online szavazáson minden idők egyik legidegesítőbb figurájának választották.

9. „Baszd meg”

Azt a kifejezést, hogy „baszd meg” (vagyis: fuck) a filmben huszonnyolcszor mondják ki; csak a nyitójelenetben tizenháromszor. Ez az amerikai forgalmazóknak nagyon sok volt, ezért elérték, hogy az első jelenetet újravegyék, és a „fuck” helyett inkább a „bugger”-t (a francba) használják, azaz készült egy úgynevezett családbarát verzió is. 

film Hugh Grant romantikus vígjáték Négy esküvő és egy temetés
Jelenet a Négy esküvő és egy temetés című filmből – Forrás: Mokép

A sok káromkodás okozott amúgy kellemetlen jeleneteket.

Amikor a filmet bemutatták Salt Lake Cityben, a jelenlévő harminc mormon egy emberként állt fel, és hagyta el a termet.

Szegény Grant (aki nem tudta, mi az oka a tömeges távozásnak) azt hitte, ezek szerint mégis csak totális csőd a film.

10. Eső? Milyen eső?

Sokakat kiakasztott az a jelenet, amelyben Andie MacDowell a zuhogó esőben állva azt mondja Grantnek: észre sem vette, hogy esik. (És ha nem emlékeznél: tényleg NAGYON esik.) A színésznőnek meg is kellett védenie ezt a mondatát egy interjúban, és azzal magyarázta, hogy a karaktere annyira szerelmes volt Grantbe, hogy fel sem tűnt neki a szakadó eső. Azt is hozzátette, hogy egyébként nem gondolta volna, hogy a rendező ekkora zuhét rendel, ahogy azt sem, hogy ez az egy mondat így becsípődik majd a rajongóknak.

Forrás: Mentalfloss, IMDb, TheSun

Kiemelt kép: Mokép

Fiala Borcsa