Vidák Zsolt: Budapest böngésző/Streets of Budapest

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés

Kétéves kortól bármeddig

Végre egy kétnyelvű, magyar–angol böngésző, ami Budapestet mutatja be madártávlatból, mégis gyerekszemszögből. Vidák Zsolt igazi budapestológus, ráadásul igen vagány illusztrátor, akit egészen kivételes technikai tudással és remek humorral áldott meg az ég. Minden képéről messziről (közelről meg pláne) lerí, hogy szenvedélyesen szereti ezt a várost, másképp hogyan is rejthetett volna el benne vagy ezer mesét.

Én 36 éve költöztem Budapestre, és hajlamos vagyok néha dohogni, hogy mennyire élhetetlen, de ez a böngésző megint felnyitotta a szememet arra, hogy tulajdonképpen egy csodás, mesékkel teli városban élek. 

Szerintem már az egészen kicsi, akár beszélni tanuló gyerekekkel is forgathatjátok a könyvet, de még egy kiskamasz is szívesen vadászik a Gyuri nevű papagájra, aki minden oldalon elbújt, vagy végigköveti a rablót, esetleg megkeresi magát a szerzőt, aki szintén sokszor nevet ránk az oldalakon. 

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés
A kép a szerző tulajdonában van

A böngészésben segítenek a magyar és angol nyelvű kérdések, így akár angolnyelv-gyakorlásra is alkalmas lehet a könyv, de az örökké felmerülő kérdésre, hogy mit vigyünk ajándékba a külföldön élő magyar gyerekeknek, vagy a hozzánk látogató külföldiek minek örülnének, itt van az egyik tuti válasz. Eredeti, a (szerintem) sokszor rém unalmas böngészőktől teljesen elrugaszkodott, pazar és hasznos kötet született, amit végtelenül sokáig és akárhányszor forgathat az egész család. 

ITT bele is lapozhattok a böngészőbe (Lampion Kiadó)

Nico de Haan – Elwin van der Kolk: Rendhagyó madárhatározó 

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés

(Nagyobb óvodáskortól a kisiskolásokig, de kezdő felnőtteknek is kiváló segítség)

Amikor nagy nehezen letettem ezt a tekintélyes súlyú könyvet, megfogalmazódott bennem egy erős vágy: ha még egyszer születhetnék, erdőjáró és madármegfigyelő szeretnék lenni. Ez a kötet nem csupán címében rendhagyó, hanem a tartalmát tekintve is forradalmi. Tényleg pofonegyszerű felismerni a madarakat azon szempontok (szín, viselkedés, alak és élőhely) szerint, amiket Nico de Haan, a holland madárvédelmi szövetség elnöke felsorol a kötetben. Elwin van der Kolk természethű illusztrációi is rengeteget segítenek ebben.

A kiadó Wekerle Szabolcsot bízta meg a fordítással, aki nem csupán madárul és hollandul, de gyerekül is beszél. Pedig a tudományos igényű szöveget nem lehetett könnyű úgy megfogalmazni, hogy a gyereket is megszólítsa, neki azonban határozottan sikerült megtalálnia ezt a hangot.

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés
A kép a szerző tulajdonában van

A magyar kiadást dr. Csörgő Tibor ornitológus a hazai terepen megfigyelhető madarak külsejére igazította, így valóban gyerekjáték lesz felismerni az erdők lakóit. Rengeteg érdekességet megtudhatunk a szokásaikról, a táplálkozásukról, a fészkelésükről, az énekükről, a természetükről, szóval a természetről.

Simán lehetne belőle akár oktatási segédanyag is, valahogy így kellene kinéznie egy normális tankönyvnek.

A belső borítókon a szerző 11 fontos és praktikus tippet osztott meg a jövő madarászaival. (Scolar Kiadó)

Ana Gallo – Katherine Quinn: Kis kedvencek és híres gazdáik

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés

Hatéves kortól

A gyerekek rajonganak az állatokért, én például öt- és tízéves korom között az összes titkomat elmondtam Csöpikének, a tacskó keverékünknek, aki mindig roppant megértő volt velem. Ha bánat ért, kifejezetten vigasztalt, állhatatosan követett, bárhova mentem, esténként pedig együtt róttuk a köröket a szemben lévő sportpályán. Gyerekéletem egyik legfájdalmasabb emléke volt a halála. A szomszéd kutya támadta meg szegényt, és hiába rohantunk vele az állatorvoshoz, a vérmérgezés elvette tőlünk. Csöpike negyvenöt éve nincs velünk, de minden pillanatát fel tudom idézni a támadásnak, aminek szemtanúja voltam, és az utolsó pillantására is emlékszem.

Ana Gallo könyve kifejezetten sokat beszél az emberek és az állatok között létrejövő mélységes kapcsolódásról. Amellett, hogy a híres emberek kedvenceiről mesél (de még milyen szépen, kedvesen, szeretettel!), a gazdákat is bemutatja.

Klee „fehér angyala”, a Bimbo nevű cica, Mozart seregélye, Frida Kahlo Granizo nevű szarvasa, vagy Klimt „ikerlelke”, Katze befészkelik magukat a szívünkbe.

A világhírű alkotók állatai is világhírnévre tettek szert, vannak a széles körben ismert kedvencek, mint például Karl Lagerfeld macskája, akiről mi is ÍRTUNK. Ezt mondta a tervező a kapcsolatukról: „Néha üldögélek otthon az ágyamban a macskámmal, Choupette-tel, és arra gondolok, hogy az embereknek fogalmuk sincsen, milyen is vagyok valójában.”

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés
A kép a szerző tulajdonában van

Ana Gallo könyve egyrészt kifejezetten bővíti a gyerekek ismereteit, amikor dióhéjban összefoglalja a híres művészek pályáját, másrészt az is kiderül belőle, hogy minden ember esendő, a legnagyobbak és leghíresebbek is, és olykor épp a háziállataik adnak számukra igazi vigaszt.

Katherine Quinn színes, szerethető illusztrációi megjelenítik a kis kedvenceket és híres gazdáikat is. 

ITT beleolvashattok a kötetbe. (HVG Junior Könyvek) 

Ana Gallo – Victor Escandell: Rejtélyes történetek – 25 tudományos fejtörő; és 25 furfangos fejtörő

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés

(Hatéves kortól)

Tóth Flóra, a WMN videódivíziójának producere, szerkesztője és szerzője hívta fel a figyelmemet Ana Gallo Rejtélyes történetek című sorozatára. Pontosabban az ő két kisiskolás lánya, akik olyannyira rajonganak a sorozatért, hogy MINDENKIT próbára tesznek és nyomozásra buzdítanak. Tehát aki a környezetükbe kerül, annak felolvassák a 25 tudományos fejtörőből a természettudományi (bizony: kémiai, fizikai, földrajzi, csillagászati és biológiai) kérdéseket, nyilván már mindegyikre betéve tudják a válaszokat, mégsem unják.

A kérdések különböző tudásszinteken jelennek meg: könnyű, közepes és nehéz. Pontszámokat is lehet gyűjteni a helyes válaszokkal a tudásszintnek megfelelően, minél nehezebb kérdésre sikerül jól válaszolni, annál több pontot szerez a kis felfedező.

Ha nem sikerül megfejteni a választ, akkor egy kis felhajtható fül alatt ott lapul a lényeg, szóval nem kell félni attól, hogy kétségek maradnak a gyerekekben például arról, hogy vajon hogyan sikerül vízhez jutnia egy szomjas szarkának, vagy például miért élik túl a halak a befagyott tó jege alatt a telet.

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés
A kép a szerző tulajdonában van

Csoportosan és egyedül is lehet játszani a könyvvel. A végén pedig a részletes magyarázatok mellett különböző izgalmas (és biztonságos) kísérletekre is biztatja a szerző a gyerekeket. Én egyértelműen Ana Gallo-fan lettem. És remekül szórakozom Victor Escandell karakteres és plasztikus figuráin. Kicsit újra gyerek lettem, amikor törtem a fejemet a kérdéseken. (Őszintén szólva nem is sikerült mindegyikre rájönnöm.)

Logika, fantázia, tudás, hasznos időtöltés, igazi agytorna, mégis: mindenekelőtt játék az egész.

ITT belelapozhattok a kötetbe. 

A 25 furfangos fejtörő részleteit nem osztom meg veletek, legyetek inkább kíváncsiak rá! Biztos vagyok benne, hogy nem bánjátok meg! Csak annyit árulhatok el, hogy roppant kreatív, merőben szokatlan és tényleg szórakoztató feladványokat találtok majd benne. Akár az egész család egyszerre is játszhat! De két érdeklődő kisiskolás egy egész napot is eltölthet a könyvvel.

gyerekkönyv téli szünet ismeretterjesztés
A kép a szerző tulajdonában van

Jó, ha nagyon kíváncsiak vagytok, ITT belenézhettek ebbe a kötetbe is.

Játék, játék, játék! A többi csak hab a tortán! (HVG Junior Könyvek)

Kellemes téli szünetet mindenkinek!

Both Gabi