Az Egy zuhanás anatómiája című film egy életerős, negyvenes férfi megmagyarázhatatlan haláláról szól.

Gucci férjgyilkos A zuhanás anatómiája Tiszazugi asszonyok Phil Hartman
Jelenet az Egy zuhanás anatómiája című filmből - Forrás: Le Pacte

Látszólag mindenkit (a bíróságot, a médiát, a közvéleményt, az ismerősöket) az érdekel, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt-e, de mivel nyilvánvaló, hogy az igazságot soha senki nem fogja pontosan, teljes egészében ismerni, beindul a közösségi meseszövés. Akárcsak egy regényben. A tetszetős részleteket mint mozaikdarabkákat illesztik egymáshoz az emberek, és a bíróság is az alapján dönt a végén, ki képviselte leghatásosabban a maga verzióját, függetlenül a valóságtól – akár.

Habár családon belüli erőszak miatt a statisztikák szerint a férfiak sokkal gyakrabban kerülnek bíróság elé, azért vannak hírhedt férjgyilkos nők is. Kezdjük egy világszerte ismert magyar példával!

A tiszazugi arzénos asszonyok

Tavasszal jelent meg Amerikában Patti McCracken könyve a tiszazugi (nagyrévi) feleségekről The Angel Makers (Az angyalcsinálók) címmel. Az amerikai újságíró 14 évig dolgozott a könyvön, és hónapokra Szolnokra költözött, ahol annak idején a bírósági tárgyalások zajlottak.

Gucci férjgyilkos A zuhanás anatómiája Tiszazugi asszonyok Phil Hartman

Vitatott, hogy pontosan hány férjet mérgeztek meg az asszonyok 1911–1929 között. McCracken 160 halálesetről ír, amely az exhumálást követő vizsgálatok nyomán összefüggésbe hozható arzénmérgezéssel.

A boldogtalan nagyrévi (és Nagyrév környéki) asszonyokat a helyi bába, Fazekas Gyuláné, Zsuzsa nővér látta el méreggel. Az öldöklésnek három névtelen levél vetett véget 1929 nyarán: a címzett a Szolnoki Királyi Ügyészség volt. Három hónapig tartott a nyomozás, az asszonyok beismerték a gyilkosságokat. Hetvenhét emberből tizennyolcat ítéltek el, hármat közülük ki is végeztek. Az esetek többségében – a beismerő vallomások visszavonása után – bizonyítékok hiánya miatt nem szabtak ki büntetést.

Fazekas Gyuláné öngyilkos lett. Nagyrészt így posztumusz ő vitte el a balhét.

Gucci férjgyilkos A zuhanás anatómiája Tiszazugi asszonyok Phil Hartman
A tiszazugi arzénügy vádlottjai - Forrás: Wikipedia/ Béla Bodó

A tárgyalást közvetítette nemcsak a hazai, de a világsajtó is. Az ügyet a The New York Times a század legnagyobb mérgezéses eseteként tálalta. Az elmúlt évtizedekben sok kutatót foglalkoztatott a téma mind kriminológiai, mind szociológiai vonatkozásban.

A fekete özvegy

Maurizio Gucci és Patrizia Reggiani gyilkosságba torkolló házassága a mai napig izgatja a közvéleményt (Ridley Scott 2021-es filmje, A Gucci-ház tett róla, hogy megint beszéljenek róla az emberek, bár sok fiktív részlet van az alapjául szolgáló könyvben.)

Ami tény: Maurizio Guccit egy bérgyilkos ölte meg Patriziának, a feleségnek a megbízásából 1995. március 27-én reggel, a milánói Via Palestro 20. alatti impozáns épületben, ahol Gucci irodája volt. Három golyót kapott a hátába, egyet a fejébe. A merénylő a portást is megsebesítette.

Hogy miért támadhattak Patriziában gyilkos gondolatok? Miért kívánta a férje halálát, amikor a kezdetek kezdetén nagy szerelem volt az övék? Talán leginkább azért, mert Mauriziónál is jobban szerette a hatalmat, a státuszt és a vagyont. (Bár ez is csak egy narratíva, Patrizia a gyilkosságra való felbujtást sem ismerte be soha). Mindent megkapott, amikor beházasodott a Gucci-családba, ám idővel pont a férje próbálta megfosztani kiváltságos helyzetétől. És nemcsak a bizniszből igyekezett kiszorítani, hanem a magánéletéből is: elhagyta ugyanis, amikor elege lett a hisztériáiból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Enrica Alessi (@enrica_alessi) által megosztott bejegyzés

Patrizia Reggiani nagyon haragudott az exférjére, egyrészt mert elherdálta a vagyont, másrészt mert szerelmes lett valaki másba. Tartott tőle, hogy ha az új asszony gyereket szül, a saját lányainak az öröksége kerül veszélybe.

Azt meg végképp nem tudta megemészteni, hogy elveszítette a jogot a Gucci-név használatára. Magát tartotta ugyanis a legigazibb Guccinak.   

Bár férjét többször is nyíltan megfenyegette, a gyilkosságra való felbujtásra bizonyítékot eleinte nem találtak. Csak két évvel a merénylet után buktatta le a médiában is fekete özvegynek csúfolt Reggianit egyik lehallgatott tettestársának a hencegése. A feleség mellett gyanúsított volt a bérgyilkos, a sofőr, aki a menekülésben segített, valamint Reggiani barátnője és médiuma, Pina Auriemma. Reggianit 29 évnyi börtönre ítélték, barátnője 25, míg a sofőr 29 évnyi szabadságvesztést kapott, a bérgyilkos pedig életfogytiglani börtönbüntetést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brett Collins 🐬 (@brettcollins) által megosztott bejegyzés

Az egykori Gucci-asszony végül 18 év után szabadult. A San Vittore börtönt csak Vittore Rezidenciaként emlegeti azóta is. Igaz, kiváltságos helyzete volt odabent, vadászgörényt tarthatott, sokat pihent és a növényeit gondozta. 2011-ben felajánlották neki a feltételes szabadlábra helyezést, ám nem élt a lehetőséggel, ugyanis nem akart munkát keresni. „Nem dolgoztam soha, nem áll szándékomban most elkezdeni” – üzente meg az ügyvédjével, de aztán 2014-ben, miután szabadult – vagy inkább fogalmazzunk úgy: kivonult a börtönből –, egy neves milánói ékszertervezőnél, a Bozartnál tanácsadó lett. Azt a vágyát sosem titkolta, hogy szeretne visszatérni a Gucci vállalathoz. Ez a kívánsága nem teljesült, ám a család a válóperes megegyezés értelmében a mai napig kénytelen neki hatalmas járadékot fizetni. 

Melléfeküdt, és öngyilkos lett

Phil Hartman színész halála is óriási médiaszenzáció volt a maga idejében, igaz, bírósági tárgyalásra már nem került sor.

A 49 éves színészt 1998. május 28-án éjjel a felesége lőtte agyon, miközben aludt az ágyában.

Hartman tehetséges showman és író volt, a Saturday Night Live-ban hírességeket parodizált nagy sikerrel. Gyakran vendégszerepelt a The Tonight Show-ban Jay Lenónál. Különféle Simpson család-karakternek adta a hangját, és időnként a filmvásznon is feltűnt, például a Nem látni és megszeretni, a Hull a pelyhes, és a halála után megjelent Chipkatonák című filmekben.

Gucci férjgyilkos A zuhanás anatómiája Tiszazugi asszonyok Phil Hartman
Phil Hartman - Forrás: Wikipedia/ Paul Hartmann

Kedves, szerény emberként jellemzik egykori kollégái, ám a párválasztás nem volt az erőssége. Háromszor nősült, és a harmadik rossz házassága szó szerint tragikus véget ért. Két kicsi gyerekének az anyja, aki dühkitöréseiről, féltékenységéről volt híres, a végzetes napon az antidepresszánsra ráküldött némi alkoholt és kokaint. Veszekedtek Hartmannal, aki ezután elaludt, a felesége pedig lelőtte álmában. Ezután átment egy barátjához, és elmondta, hogy megölte a férjét. Együtt visszamentek a lakásba, ahol a barát felfedezve Hartman holttestét, kimenekített a gyerekeket és hívta a rendőrséget. 

A gyilkosság indítéka azóta sem ismert, a titkot a feleség magával vitte a sírba. Mire a rendőrök megérkeztek, már ő is halott volt. Befeküdt a férje mellé az ágyba és öngyilkos lett. A halálos fegyvert egyébként Hartmantól kapta ajándékba, hogy meg tudja védeni magát.

 

Az Egy zuhanás anatómiája 2023. november 30-tól látható a mozikban.

Források: www.vg.humult-kor.hudivany.huevamagazin.hu, glamour.hu

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ WWD / Contributor; Wikipedia/ Béla Bodó; Wikipedia/ Paul Hartmann

Kurucz Adrienn