Gyógyulás és erőgyűjtés a nőiségben való kiteljesedésért Soma Mamagésával

Minden, amibe Spitzer Gyöngyi, azaz Soma Mamagésa belekezd, jóval túlmutat önmagán, saját maga megismerésén, illetve a saját életének jobbá tételén. Ha hiszünk abban a felvetésben, hogy mindannyian céllal érkeztünk erre a világra, akkor Somának egyértelműen mások megsegítése az:

olyan utat mutatni nőtársainak, amely egy önazonosabb, teljesebb és gyógyultabb én, illetve élet felé mutat. Erre pedig nagy szükség van napjainkban.

Mindannyian hozunk sérelmeket a nővé válásunk útján. Sokszor nem is tudatosítjuk magunkban.

Nem kell hogy mindent felforgató, súlyos trauma érje az embert ahhoz, hogy női létében, nőiségében fájó sebeket szerezzen. De ezeknek a mindennapi sebeknek a feloldására és gyógyítására is kellő figyelmet kell fordítani, hiszen rengeteg fájdalom, meg nem értettség, düh és mindent átható harag kísérheti őket, ami mérgezi a szívet, a lelket és ahogy arra Soma Mamagésa figyelmeztet: a méhet is. A „méhtudatosság mellett” – ahogy ő nevezi – kiemelten fontosnak a szív és az agy kapcsolatának (népszerűbb nevén: a szívkoherenciának) az erősítését. Ezáltal pedig a szívből, szeretetből való teremteni tudást. Azt, hogy a döntéseink szívből jöjjenek.

A 808 NŐ teremtő ereje című rendezvény célja, hogy a rajta résztvevő nők egyre önazonosabb és autentikusabb életet élhessenek, hogy sikerrel tudjanak egyensúlyozni a szerepeik között és integrált, érett, önazonos, önmagát szerető emberekké váljanak – olyanokká, akik egyébként nemcsak magukat, hanem a világot is képesek gyógyítani. Egy ilyen zárt, nőknek szóló eseményen soha nem vettek még részt annyian, mint ahogyan azt Soma tervezi. Az intenzív önismereti, öngyógyító napra ugyanis – ahogy az a címéből is kiderül – 808 nőt vár. Lesz szertartás, meditáció, mantrázás, közös gyakorlatok, a nap csúcspontját pedig a rendezvényen résztvevő 808 nő szakrális tánca jelenti majd, aminek a fő célja a sebek, sérelmek erővé, bölcsességgé transzformálása. Mindebben Soma Mamagésán kívül három nagyszerű énekes és zenésznő fog segíteni: Fodor Réka, Kovács Sára Dizna és Szirtes Edina Mókus.

programajánló Ludwig Múzeum Verzió filmfesztivál Kimenő Radival Döbrösi Laura
Kép forrása: Soma Mamagésa

A(z ön) gyógyítás eszközei, a művészet, a közösség ereje, a tánc és a különféle felszabadító gyakorlatok egészen biztos, hogy különleges élményt fognak adni.

Jegyet ITT válthatsz a februári eseményre – siess, le ne maradj!

Egy anya története, aki mindent megtett, csak hogy a gyerekeivel legyen 

A mozizás számomra mindig szellemileg üdítő élmény – még akkor is, ha épp megterhelő a film, amit nézek. Azok az alkotások tanítják ugyanis a legtöbbet az életről, az ember és a világ működéséről.

Idén is különleges, sokszor elképesztően nehéz női sorsokat mutatnak be a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amely november 22. és 29. között immár huszadik alkalommal hozza el a legjobb hazai és nemzetközi dokumentumfilmeket, amelyek emberi jogi témában készültek.  

Most ezek közül ajánlom figyelmedbe Lőrinczy Lia Aki még lehetek című filmjét, amely Viki történetét dolgozza fel.

programajánló Ludwig Múzeum Verzió filmfesztivál Kimenő Radival Döbrösi Laura
Jelenet az Aki még lehetek című filmből - Forrás: Verzió Filmfesztivál

A nőt gyerekkora óta bántalmazták, de élete örökre megváltozott, amikor 18 évesen emberkereskedőknek eladták, és csak sok évnyi prostitúció után tudott elmenekülni. Új életet kezdett, férjhez ment, négy gyereke lett, de élete igazi nagy küzdelmei csak most kezdődtek.

Ez a rövid dokumentumfilm az ő vallomása arról, milyen nehézségekkel szembesült, amikor különleges túlélőként úgy döntött, nem marad többé csendben.

A vetítések időpontját ITT találod.

Szánj időt magadra a rohanásban – Ingyenes arcjóga Döbrösi Laurával

Az öngondoskodásnak számtalan formája van, ám nőként a szocializációnk része, hogy magunkra fordítsuk a legkevesebb időt – azt is a sor végén kullogva, utolsóként, ha már mindenkinek minden szükségletéért feleltünk.

A feszültség, a stressz pedig, aminek ki vagyunk téve, nemcsak a lelkünkön, hanem az arcunkon is nyomot hagy. Az arcjóga során azonban légzés és akupunktúrás masszázs segítségével oldhatod a feszültséget az arcból és a nyakból, miközben edzed és ellazítod az arcizmaidat.

A stresszoldás egy egészen különleges és élvezetes módja ez, az pedig már csak hab a tortán, hogy segít az arc formálásában, a toka eltüntetésében, enyhíti a puffadást és serkenti a vérkeringést az arcban. Döbrösi Laura színésznő – aki egyenesen a Face Yoga Metódus megalkotójától, a japán Fumiko Takatsutól tanulta ezt a természetes egészségközpontú, szépségmegőrző módszert – havonta egyszer ingyenes órák keretein belül segít az érdeklődőknek is belekóstolni.

programajánló Ludwig Múzeum Verzió filmfesztivál Kimenő Radival Döbrösi Laura
Kép forrása: Facebook/ Zengető

A következő alkalomra november 24-én kerül sor, és ITT tudsz jelentkezni rá. 

És téged ki tart meg, amikor szükséged van rá? 

„Az utóbbi évek legerősebb, legfelkavaróbb kiállítása” – többek közt ezekkel a szavakkal jellemezte Csepelyi Adrienn kolléganőm remek cikkében a Ludwig Múzeum Vigyázat, törékeny című kiállítását,

amit mindazoknak ajánlott, akinek feldolgozandó traumája van gyásszal, veszteséggel, szerettei ápolásával, a gyermektelenséggel vagy épp a szegénységgel, kiszolgáltatottsággal kapcsolatban.

programajánló Ludwig Múzeum Verzió filmfesztivál Kimenő Radival Döbrösi Laura
Kép forrása: SZABÓ Zsófia/ROSTA József © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A Ludwig Múzeum új időszaki kiállítása a gondoskodás – ami jellemzően női életfeladat – témakörét járja körül, november 26-án pedig az érdeklődőknek tárlatvezetéssel lesz lehetőségük bejárni azt. Kihagyhatatlan élmény lesz!

Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Kiemelt képek forrása: Soma Mamagésa; Verzió Filmfesztivál; Facebook/ Zengető; SZABÓ Zsófia/ROSTA József © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Filákovity Radojka