Richard Curtis rendező az Igazából szerelem sikere előtt olyan filmeket jegyzett íróként és forgatókönyvíróként, mint a Mr. Bean-sorozat, a Sztárom a párom, a Bridget Jones naplója, így nem állt tőle távol sem a vígjáték, sem a romantikus komédia műfaja, ráadásul a film legtöbb szereplőjével már korábban is dolgozott együtt. Bár a kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették Curtis első rendezését, mégis olyan díjakra jelölték több ízben, mint a BAFTA, a Critics Choice Award, az Európai Filmdíj vagy éppen a Golden Globe, azonban végül egyedül

Bill Nighynak, a kiégett, exheroinfüggő Billy Mack popénekest megformáló színésznek sikerült bezsebelnie a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-díjat.

film karácsony Igazából szerelem érdekességek
Bill Nighy az Igazából szerelem című filmben - Forrás: Universal Pictures

Az idén húszéves filmet a mai napig akkora rajongás övezi, hogy nemcsak Kevin nélkül nincs már karácsony, hanem a brit gárda nélkül sem – valamelyik csatorna legalább egyszer biztosan leadja a karácsonyi napokon. Idén viszont arra is lehetőséget kapnak az igazi rajongók december 7-től, hogy újra szélesvásznon, moziban láthassák az Igazából szerelmet, méghozzá felújított változatban.

Addig is, amíg a következő egy hónapban erre várakozunk az All I Want For Christmas Is Yout végtelenített verzióban hallgatva, íme, néhány iMDb-ről gyűjtött érdekesség a film kapcsán:

  • 2017-ben a Red Nose Day jótékonysági adománygyűjtő akció részeként elkészült az Igazából szerelem (Love Actually) folytatása egy tízperces rövidfilmként, Red Nose Day Actually címmel.

Az eredeti kasszasiker után 14 évvel jó néhány szereplő életébe pillanthatunk be, a rajongók legnagyobb örömére Sarah végre boldog házasságban élt, Mark pedig (Andrew Lincoln) túltette magát Julieten, és megnősült, a feleségét pedig nem más alakította, mint Kate Moss. 

  • Amikor a stáb Sarah szerepére keresett színésznőt, Richard Curtis állandóan azt hajtogatta, hogy „valaki olyat keresek, mint Laura Linney”. A casting director egy ponton ezt megelégelve állítólag azt mondta: „ó, bassza meg, akkor szerezd meg Laura Linney-t!” Végül így is lett, és a kollégájába reménytelenül szerelmes, de a testvérét mindig maga elé helyező nőt Linney amerikai színésznő formálta meg, brit kollégáit maga mögé utasítva.

film karácsony Igazából szerelem érdekességek
Laura Linney az Igazából szerelem című filmben - Forrás: Universal Pictures

  • A Colint alakító Kris Marshall a legenda szerint lemondott annak a jelenetnek a kifizetéséről, amikor három amerikai lány levetkőzteti, mondván, annyira jól érezte magát, hogy ezért nem kér pénzt.

film karácsony Igazából szerelem érdekességek
Kris Marshall az Igazából szerelem című filmben - Forrás: Universal Pictures

  • A film elején és végén látható reptéri felvételek valódiak, Curtis és csapata egy héten keresztül forgatott a londoni Heathrow repülőtéren, és ha számukra értékesnek ítélt pillanatokat kaptak el, engedélyt kértek a szereplőktől, hogy felhasználhassák a róluk készült képkockákat.
  • Abban a jelentben, amikor Lúcia Moniz és Colin Firth úsznak a tóban, hogy megpróbálják összehalászni az író regényének szárnyra kapott oldalait, a színészek valójában egy alig félméteres vízben forgattak, térden állva, hogy mélyebbnek tűnjön a víz. Mindeközben ráadásul szúnyogok hadával is meg kellett birkózniuk, Firth könyökén egy csípés avokádóméretűre dagadt, és még orvosi ellátásra is szüksége volt. 
  • Sokan úgy vélték, hogy amikor Hugh Grant miniszterelnökként kiosztotta az amerikai elnököt (Billy Bob Thornton), az egyfajta szatirikus vágyálom volt, a valóságban húzódó párhuzammal szembeállítva, George W. Bush és Tony Blair között. Blair egykori brit miniszterelnök akkoriban így nyilatkozott: „Tudom, hogy sokan egy Hugh Grant-féle akciót várnának tőlem, hogy megmutassam Amerikának, merre van az ajtó. De egy jó filmmel ellentétben, a valóságban ott van a következő nap, a következő év, a következő élet, amikor a könnyen szerzett ováció pusztító következményeit a saját bőrünkön tapasztaljuk meg.”

film karácsony Igazából szerelem érdekességek
Jelenet az Igazából szerelem című filmből - Forrás: Universal Pictures

  • Apropó, Thornton és Grant! Hugh Grant tisztában volt vele, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan okból kollégája különös fóbiát érez az antik bútorok láttán, így időnként váratlanul felmutatott egy-egy régiséget közvetlenül a felvétel előtt, és azon szórakozott, hogy ettől Thornton mennyire kiborul.
  • Bármilyen meglepő, a Samet alakító Thomas Brodie-Sangster és a Julietet megformáló Keira Knightley között mindössze öt év korkülönbség van.

film karácsony Igazából szerelem érdekességek
Thomas Brodie-Sangster az Igazából szerelem című filmben - Forrás: Universal Pictures

film karácsony Igazából szerelem érdekességek
Keira Knightley az Igazából szerelem című filmben - Forrás: Universal Pictures

  • Claudia Schiffer a csupán egyperces cameójáért állítólag 200 ezer fontot kapott. Mostani árfolyamon ez csaknem 88 millió forintot jelent.
  • De nem a modellé volt az egyetlen cameo. Maga a rendező is feltűnik a filmben, az esküvői jelenetben Richard Curtis az egyik harsonás. 
  • 2004-ben az Igazából szerelem volt a leggyakrabban kikölcsönzött DVD az Egyesült Királyságban.

Kiemelt képünk és a belső fotók forrása: Universal Pictures

Krajnyik Cintia