A legek sorozata

Már ami a számokat illeti, mindenképp. Az egy dolog, hogy ez minden idők leghosszabb ideig futó sitcomja és animációs sorozata az Egyesült Államokban (azért nem a világon, mert pár animesorozat megelőzi, van, amelyik már túl van az ezerötszázadik epizódon), de A Simpson család – A film is szép sikereket hozott, többek között több mint 526 millió dollár bevételt. De bármi, amihez a sorozatnak köze van, sikeres lesz, és ezt mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy a műsorban hallható zenéket 1990-ben kiadták albumon, amelyből világszerte több millió példány kelt el. Az első lemezt, aminek a címe The Simpsons Singing Blues volt, számos kislemez és több nagylemez követte – hasonló sikerrel.

De díjakban és elismerésekben is bővelkedik a sorozat. Az elmúlt harminc évben 31 Emmy- és 30 Annie-díjat zsebelt be a produkció, valamint a hollywoodi hírességek sétányán is kapott egy csillagot. A Time magazin a huszadik század legjobb televíziósorozatának nevezte, a Men’s Health magazin pedig 2005-ben Homer Simpsont szavazta meg az évtized filozófusának.

A kezdetek

A Simpson család ötlete Matt Groening fejéből pattant ki, aki mai napig producere a produkciónak. A nézők először a Tracey Ullman Show-ban találkozhattak Homerral, Marge-dzsal és a gyerekeikkel egy kétperces kis bejátszásban, és akkora sikerük lett, hogy rövidfilmek formájában szórakoztathatták tovább a tévénézőket. A kisfilmek is óriási népszerűségre tettek szert, így a készítők úgy döntöttek, sorozat formájában viszik tovább a család kalandjait. Az első rész címe Simpsonék karácsonya volt.

Matt Groening - Forrás: Getty Images/Gary Moss/Corbis

A végtelenbe és tovább…

A sorozat természetesen nem ér véget a harmincadik évaddal, a Fox már berendelte a harmincegyedik és harminckettedik évadot, így a rajongóknak még jó darabig nem kell búcsút inteniük kedvenc karaktereiknek.

És hogy mi a sorozat népszerűségének titka? Talán az a kettősség, hogy azok is jól szórakoznak rajta, akik csak alkalomadtán kapnak el egy-egy részt a tévében, és azoknak is páratlan humorbomba, akik kitartóan követik a show-t évek vagy akár évtizedek óta. Utóbbi tábort az alkotók igyekeznek olyan húsvéti tojásokkal (easter egg), visszautaló poénokkal és apró részletekkel megörvendeztetni, amik csak azoknak tűnnek fel, akik képben vannak a produkció teljes cselekményével kapcsolatban. Itt van például egy gyűjtés arról, hogy a sorozatban milyen klasszikus filmek jelenetei láthatók – természetesen „simpsonosítva”.

De nemcsak poénkodás és popkulturális utalások egyvelege a Simpson család, hanem mélyebb tartalommal is szolgál az arra fogékony nézőknek. Ez pedig a szakembereknek is feltűnt, van például egy könyv (The Simpsons and Philosophy: The D’oh! of Homer), ami Homert Arisztotelésszel állítja párhuzamba. De született értekezés Simpsonék szexualitással, politikával vagy vallással kapcsolatos kinyilatkoztatásairól is.

Amikor a fikció valósággá válik

Számos alkalommal előfordult, hogy amit a sorozat írói kitaláltak, pár évvel később a valóságban is megtörtént. Például az 1990-ben bemutatott Frinci, Franci és Marge című részben Springfield lakói Michelangelo Dávid-szobra ellen tiltakoznak, amikor azt a helyi múzeumban akarják kiállítani, mert túl obszcénnek tartják. A valóságban ez 2016-ban következett be, Szentpéterváron akarták letakarni a híres szobrot.

De Donald Trump elnökségét is megjósolták, ugyanis 2000-ben jött ki az a rész, amikor Lisából az Egyesült Államok elnöke lesz, de csak azok után, hogy Trump gazdasági válságot idézett elő.

Valamint egy balesetet is sikerült előre megírniuk, ugyanis az ötödik évad tizedik részében parodizálják a Siegfried és Roy nevű duót, amelyet megtámad az egyik fehér tigrisük. Tíz évvel később, 2003-ban Royt tényleg megtámadta az egyik nagymacska.

Néhány érdekesség

Az elmúlt harminc év több száz epizódjáról, a sorozat keletkezésének körülményeiről és kulturális hatásairól holnaputánig lehetne sorolni az érdekességeket. Így a teljesség igénye nélkül íme, tíz, talán meglepő infó a szülinapos sorozatról:

  • Homer Simpsonnak a spriengfieldi atomerőművet leszámítva 187 munkahelye volt.
  • A Simpson család kitalálója, Matt Groening a saját családtagjairól nevezte el a karaktereket.
  • Marge 2009-ben a Playboy címlaplánya volt.
  • A Simpson család jogai 2082-ig a Fox tulajdonát képezik.
  • Groening nem csak a családjáról nevezett el szereplőket, rengeteg karakter viseli egy-egy portlandi utca nevét, a producer ugyanis ott nőtt fel.
  • Az alkotó egyszer azt nyilatkozta, hogy azért ilyen élénksárga minden szereplő, hogy amikor az emberek kapcsolgatnak a csatornák között, és csak egy sárga villanást látnak, tudják, hogy épp A Simpson család megy.
  • Minden szereplőnek négy ujja van a sorozatban. Kivéve Istent, neki ötöt rajzoltak.
  • Majdnem minden szereplő balkezes, aminek az az oka, hogy Groeningen is ezt a kezét használja.
  • Simpsonék lakhelyét, Spriengfield városát az oregoni Spriengfieldről mintázták.
  • Az ír A Simpson család-rajongók 2019-ben pártot alapítottak The Ireland Simpsons Fans Party néven. És ez nem vicc! (Még csak nem is egy viccpárt.)

Dián Dóri

Forrás ITT, ITT, ITT, ITT és ITT