„Minden egy egérrel kezdődött”

Walt Disney, Mickey Mouse megálmodójának híres gondolata ez, amit gyakran hangoztatott, amikor sikerének titkáról kérdezték. És valóban, ez a figura hozta és alapozta meg Disney-nek azt a világméretű sikert, amiből a nevével fémjelzett csodavilág gyártója olyan sokat profitál. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a céghálózat a mai napig a kerek fülű, gombszemű egérkéből él, de nélküle talán – hangsúlyozom, talán – ma nem ezt a helyet foglalná el az emberek életében.

Walt Disney és Mickey – Forrás: Getty Images / General Photographic Agency

Több mint egy kedves mesefigura

Mickey első megjelenése is osztatlan sikert aratott, azonban neki sikerült az, ami sok más mesehősnek nem: ikon lett belőle, ma már messze túlmutat önmagán. Hogy mennyire, arra talán legjobb példa két hardcore Mickey-rajongó ismerősöm. Judit, a marketingvezetőnk, és Niki barátnőm is tele van az egér képével borított cuccokkal. A táskától kezdve a neszesszeren át a cipőig, tolltartóig, pólóig minden megtalálható a gyűjteményükben, nem is beszélve a plüssfigurákról. Amikor megkérdeztem őket, mégis miért vannak annyira oda érte, egymástól függetlenül ugyanazt válaszolták.

Számukra Mickey az egész Disney varázslatos világát jelképezi.

És tényleg. Mickey ma már egyenlő a Disney-vel, és fordítva. Ez nem is meglepő, egy ideje már maga a cégóriás is rájátszik erre, legjobb példa a Disney csatorna logója, ami az egérke fejének körvonala. Így válhatott hát Mickey Mouse olyan megkerülhetetlen popkulturális jelenséggé, hogy egy felmérés szerint többen ismerik a világon, mint a Mikulást.

Mickey-evolúció

Kilencvenkét éves létére Mickey igencsak jó formában van, bár az évek során átesett párszor némi ráncfelvarráson. Kezdetben hosszú, pálcikaszerű végtagjai voltak, hosszabb volt a nózija és kevésbé barátságos ábrázattal áldotta meg a rajzoló. Azt gondolhatnánk, hogy az elmúlt kilencven év alatt fokozatosan érte el mai kinézetét, ám 1936-ban már nagyon hasonlított a mostani állapotára. Ezek után már csak a digitalizáció, meg persze néhány simítás változtatott rajta.

Az, hogy ne csak modernebb, de aranyosabb benyomást keltsen, tudatos döntés volt az alkotók részéről, ugyanis első kisfilmjeiben Mickey még jóindulattal sem volt kedvesnek nevezhető.

Macskákat és nőket terrorizált, sőt az első képregények egyikében öngyilkos lesz, amikor megtudja, hogy Minnie megcsalta.

Hát, innen volt szép nyerni, de ma már el sem tudjuk képzeli ilyen helyzetben a mindig barátságos, cuki Mickey-t.

Ezen felül pedig következzen további 15 érdekesség a világ legsikeresebb egeréről:

1.

Mickey egér karakterét Disney egy másik karakteréből, Oswald nyusziból fejlesztette tovább.

2.

Kezdetben a Mortimer nevet viselte volna, ám Walt Disney felesége megvétózta az ötletet, szerinte túl merev és fellengzős név ez egy egérnek. Hosszas gondolkodás után együtt találták ki, hogy Mickey Mouse-nak kereszteljék a figurát.

via GIPHY

3.

A Mortimer nevet azonban nem engedték el teljesen, később Mickey riválisát hívták így.

4.

Kezdetben maga Disney hangján szólalt meg a mesehős, ám hangszalagproblémái miatt pár év után át kellett adnia a stafétabotot.

5.

Nemcsak az amerikai szinkronban, hanem itthon is több hangja volt már Mickey-nek. Rudolf Péter kezdte 1987-ben, majd ’89-től Koroknay Géza szólaltatta meg. Utána jött Bardóczy Attila, akit Rajkai Zoltán váltott. Utóbbi volt a legtöbb ideig Mickey hangja, tizenkilenc éven át szinkronizálta Disney egerét. Rajkait tavaly cserélték le Czető Rolandra.

6.

Az első Mickey egeres termék egy írótábla volt, 1930-ban.

7.

A már védjegyévé vált fehér kesztyű először nem tartozott az alapfelszereléséhez. A megjelenése után hét évvel került csak fel, Fred Moore húzta rá 1935-ben, Az Opry-ház című részben. Ekkor több változtatást is végzett Mickey-n, például az eddigi kör helyett körteformájúra rajzolta törzsét, és a mozgáskultúráját is megváltoztatta.

8.

Mickey és társai egy fél pillanatra feltűnnek A kis hableány című filmben.

9.

A kisegérnek van egy nővére, Amelia Fieldmouse, ő azonban csak a képregényekben szerepel.

10.

Az valószínűleg nem nagy újdonság, hogy Mickey-nek csak négy ujja van, de az oka talán már annyira nem köztudott: Disney szerint az öt ujj túl sok lett volna, úgy nézett volna ki a keze, mint egy fürt banán. Nem beszélve arról, micsoda időspórolás, hogy nem kellett a plusz két ujjat mindig megrajzolni.

via GIPHY

11.

Az első kifejezés, ami elhagyta Mickey száját, a hot dog volt a Karneval Kid című epizódban.

12.

A világ legbefolyásosabb egere méltó módon ünnepelte ötvenedik szülinapját: 1978-ban ő volt az első mesefigura, amely csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

13.

Egy időben Mickey-t és Minnie-t egy házaspár, Wayne Allwine és Russi Taylor szinkronizálta.

via GIPHY

14.

A piros nadrág, sárga cipő és fehér kesztyű alkotja ugyan Mickey átlagos öltözékét, az eddigi pályafutása során százhetvenöt különböző szerelést hordott már a kisegér.

15.

Mickey egér hivatalosan öt és hét centiméter között mozog.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Getty Images/PASCAL DELLA ZUANA/Sygma

Dián Dóri