Sokak számára egy angol futballistafeleségek háborújáról szóló dokusorozat nemhogy érdektelennek, de egyenesen nevetségesnek is tűnhet. Kezdjük azzal: kiver a víz az angol WAG kifejezéstől, amely a focisták feleségeit és barátnőit jelölő betűszó (vö.: wives and girlfriends) – miközben lenéző és tárgyiasító, még szenzációhajhász is. A brit bulvársajtó ilyen agyament szóalkotásokkal közöl egészen hajmeresztő dolgokat egyetlen kifejezésbe sűrítve: jelesül, hogy WAG-nek lenni státusszimbólum.

Ennek a szóalkotási agymenésnek a csimborasszója a Wagatha Christie-ügy, amely annyit tesz: egy futballistafeleség ügye, aki Christie-t megszégyenítő nyomozásba kezdett egy rejtélyes eset kapcsán. Néha tényleg kedvem lenne pénzbírságot szedni ezekért, na.

De kivételesen megéri felülemelkednünk az ostoba szóvicceken.

sorozat Instagram Coleen Rooney Wayne Rooney Rebekah Vardy
Jelenet a Coleen Rooney: Az igazi Wagatha-sztori című sorozatból – Forrás: Disney+

Don’t Believe The Sun

Szóval vázolom a sztorit röviden – nem spoilerezek, az ügy végkimenetele régóta nyilvános, hatalmas bulvárszenzáció volt belőle a szigetországban. Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott egykori sztárja a bulvár elsődleges célpontja volt Angliában. Felesége, Coleen Rooney (akire nézve már csak amiatt is sértő az aranyásást sugalló WAG kifejezés, mert tizenéves kora óta együtt vannak Rooney-val, amikor a férfi még a nagy sikerek közelében sem járt) számos botrányt viselt el a részegen ökörségeket csináló Rooney mellett (ezekből kapunk némi ízelítőt is, de maradjunk annyiban, hogy a leglájtosabbak kerültek csak bele a dokusorozatba…). Épp ezért Coleen óvatos a nyilvánossággal, viszont sok tekintetben elszigetelődve érzi magát, amikor férje Amerikába igazol: úgy érzi, az Instagramon keresztül kapcsolódhat legalább az otthoni életével, barátaival, és megoszthatja azt is, mi történik a családdal a tengerentúlon.

Fontos, hogy mindezt a privát Insta-oldalán teszi, amelyen csakis olyanok követhetik, akikben megbízik, akiket a barátainak gondol. És akik között van egy áruló: valaki, aki eladja a privát sztorikat a The Sun bulvárlapnak.

sorozat Instagram Coleen Rooney Wayne Rooney Rebekah Vardy
Jelenet a Coleen Rooney: Az igazi Wagatha-sztori című sorozatból – Forrás: Disney+

Abba most nem mennék bele mélyebben, meddig képes süllyedni a brit bulvármédia, ha akar – márpedig általában akar. Én például Liverpool-szurkolóként tradicionálisan bojkottálom a The Sunt. Ez volt ugyanis az a lap, amely a Hillsborough-tragédia után, azért, hogy segítse a rendőrség hibáit és felelősségét eltüntetni, az ártatlan szurkolókról gyártott hamis sztorikat: hogy kirabolták egymást, levizelték a földön fekvőket – miközben ezek az emberek a hatósági mulasztások miatt épp a saját maguk és egymás életéért küzdöttek. (Majdnem harminc év telt el, mire a titkosított anyagok feloldásával világossá vált a The Sun szerepe és a rendőri jelentések meghamisítása…)

sorozat Instagram Coleen Rooney Wayne Rooney Rebekah Vardy
Jelenet a Coleen Rooney: Az igazi Wagatha-sztori című sorozatból – Forrás: Disney+

Ehhez képest bagatellnek tűnhet az, hogy amikor Coleen Rooney autóját meghúzzák Amerikában, arról cikkeznek Angliában, hogy a nő súlyos balesetet szenvedett, és totálkáros lett az autója. Mégsem az: mivel 

Coleen Rooney kőkeményen beleállt az ügybe, és lerántotta a leplet a szivárogtatóról, így betekintést kaphatunk a bulvársajtó és a celebvilág toxikus kapcsolatába. Ha valakinek voltak még illúziói ezzel kapcsolatban, a sorozat végére garantáltan elszáll az összes.

A nő ugyanis hónapokon át állított csapdákat annak, akire gyanakodott: Jamie Vardy, férje válogatottbeli csapattársa feleségének, a hírnévre már-már betegesen vágyó Rebekah Vardynak. És egy idő után sikerrel járt: képernyőfelvételekkel bizonyította, hogy az a kamuhír jelent meg a The Sunban, amelyet (mivel ő mindenki más elől letiltotta az Insta-storyt) kizárólag Vardy látott.

sorozat Instagram Coleen Rooney Wayne Rooney Rebekah Vardy
Jelenet a Coleen Rooney: Az igazi Wagatha-sztori című sorozatból – Forrás: Disney+

És ekkor Coleen Rooney egy nem túl megfontolt, de érthető mozdulattal nem is követ, hanem jókora sziklát dobott a brit futball állóvizébe: kiírta a Twitteren, hogy ki adja le a drótot a bulvárnak. 

Aki mondja másnak, az mondja magának 

Az ember azt hinné, ha valaki ilyen csúnyán lebukik, nincs más választása, mint a nyilvános bocsánatkérés – Rebekah Vardy azonban beperelte Coleen Rooney-t rágalmazásért. És hangozzék ez bármily furcsán, Rooney szénája az összes bizonyítéka ellenére nem állt túl jól a bíróságon.

Azt, hogy végül az ügyvédei miként bizonyították be azt, amit nyilvánvalóvá tett már Coleen Rooney magánnyomozása is, nem fogom elspoilerezni – annyit elárulhatok, hogy tragikomikus és egyben hajmeresztő az egész történet.

Rebekah Vardy ugyanis azért szivárogtatott a nála híresebb Rooney-ról, hogy ezzel önmagáról szóló „exkluzív” interjúkat csikarjon ki a The Suntól, amelyben őt csodálatos színben tüntetik fel. Agyrém.

A Coleen Rooney: A Wagatha-sztori nem olyan briliáns, mint, mondjuk, a Beckham-doksi a Netflixen (erről ITT írtam), de van átfedés a kettő között: a Beckhaméket üldöző lesifotósok ebben a történetben is feltűnnek. Mármint szó szerint: a Victoriáékat legádázabban üldöző testvérpár itt is látható, méghozzá munka közben. Hiába, vannak, akik semmit sem tanulnak. És akiknek semmi sem drága.

sorozat Instagram Coleen Rooney Wayne Rooney Rebekah Vardy
Jelenet a Coleen Rooney: Az igazi Wagatha-sztori című sorozatból – Forrás: Disney+

A sorozat néhol kimondottan szájbarágósan magyaráz el dolgokat – ez pont kapóra jön azoknak, akiknek fogalmuk sincs a brit bulvárról vagy a Premier League világáról. Emiatt bárki számára élvezhető a sorozat, amely szerencsére nem a szaftos részleteken akar csámcsogni, hanem megmutatja, hogy mennyire nem vicces, ha kiárusítják az életed.

A WAG-eket gyakran vádolják azzal, hogy a hírnév, a pénz és a csillogás a lételemük – Coleen Rooney egyáltalán nem kért abból, amit vele művelt a The Sun, mégis egy kalap alá vették például Vardyval, akire nemhogy illik minden sztereotípia, de még túl is szárnyalja az összeset.

Mondanám, hogy tanulságos sorozat, de azt hiszem, ebben a témakörben sok-sok évtizede nem bírunk értelmesen tanulságokat levonni.

Hollywood aranykorában semmi sem akadályozta meg a filmstúdiókat, hogy ordenáré hazugságokból építsék fel új sztárjaikat – amelyekbe aztán azok gyakran bele is roppantak. Diana hercegné tragédiája, a Beckham-ügy ’98-ból mind-mind lehetett volna megálljt parancsoló piros lámpa a bulvármédia számára – nem lett. 

Egy tanulság talán mégiscsak van azért: a jóisten óvjon meg az olyan „barátoktól”, akik szó szerint eladnának két fillérért.

Kiemelt kép: Disney+

Csepelyi Adrienn