Ne hagyd ki Snétberger Ferenc koncertjét a JazzFest Budapesten

Novemberben három napra a dzsesszé lesz a főszerep Budapesten: 6-a és 9-e között ugyanis a hazai szcéna legfigyelemreméltóbb előadói veszik birtokba a város különböző színpadait, hogy bebizonyítsák: a magyar dzsesszzenészek között igenis világszínvonalú művészek vannak.

Erre ékes példa a salgótarjáni születésű Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző, az ő életének már gyerekkorától szerves része volt a zene.

programajánló Kimenő Radival
Snétberger Ferenc - Forrás: jazzfestbudapest.hu

Zenészcsaládban látta meg a napvilágot, példaképe az édesapja volt, aki szintén gitározott. Snétbergerből nemzetközileg elismert művész vált, ma főként improvizációs művészetéről és műfajokon átívelő játékáról ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a dzsessz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként, november 7-én pedig az Erkel Színházban lép színpadra.

Jegyeket ITT válthatsz a koncertjére.

Felejthetetlen Márton-napi piacozás a Platz Piacon

A programajánlóimban időről időre megjelenik régi nagy kedvencem, a Platz Piac, ahol mindig ínycsiklandó termelői finomságokkal és jó hangulattal várják a látogatókat – nem mellesleg festői környezetben, a pilisvörösvári Kacsa-tó mellett. A sok illatos füstölt húson és kézműves sajton, ropogós szezonális zöldségen és zsenge fűszernövényen túl a szervezők mindig valami különlegességgel is készülnek – ezúttal nem is akármivel.

November 12-én a piacozás mellett Márton-napi falatozásra várnak mindenkit. Lesz többek közt tépett libahúsos szendvics és grillkolbászos hot dog, az édesszájúakat pedig kürtőskaláccsal és churrosszal örvendeztetik meg.

Akik a csípős hidegben egy kis lélekmelegítőre szomjaznának, azok számára forralt borral és kézműves teákkal készülnek. A Márton-napi piacos mulatsághoz pedig zene is dukál: DJ szórakoztatja majd a jelenlévőket.

programajánló Kimenő Radival
Forrás: Platz termelői piac – Családi piknik hivatalos Facebook-oldala

Bővebb információt a programról ITT találsz.

Ismét remek borokkal várnak a pátyi Pincehegyen

Semmi sem melenget jobban az őszi csípős időben, mint egy pohár (vagy ha nagyon fázol, akkor egy üveg) jó bor. Ha te is így vélekedsz, akkor jól figyelj, mert egy igazán testhezálló programot ajánlok a figyelmedbe:

finom borokkal, jó kávéval és ínycsiklandó falatokkal vár november 11-én a pátyi Pincehegy, amely igazi kuriózumnak számít a maga csaknem háromszáz présházzal büszkélkedő pincesorával.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Pátyi Pincehegyi Közösség hivatalos Facebook oldala

Ez a Zsámbéki-medence legegységeseben megmaradt pincesora, amelyhez fogható nincs több a környéken. A mai Etyek–Budai borvidék területén korábban számos ilyen pincefalu volt, a többségük azonban mostanra elpusztult. A földbe vájt pincékből álló pátyi pincefaluba viszont időről időre élet költözik; novemberben ismét kinyitnak a Pincehegy egyes présházai, és ha nem akarsz lemaradni erről a remek élményről, neked is ott a helyed!

Bővebb információkat ITT találsz.

Vízitúra a gőzölgő Hévíz-patakon

Hévíz jól ismert a termálfürdőzés szerelemesei számára: a Hévízi-tó – amely a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava – több százezer látogatót vonz évente. Aki azonban aktív pihenéssel töltené az ott-tartózkodását, és a tófürdőzés mellett valami mást is kipróbálna, annak sem kell csalódnia: a gőzölgő Hévíz-patakon ugyanis kenus túrákkal a vízi programok rajongóit is várják. Akár egyedül, akár csoportosan vágnál neki a kalandnak, a tündérrózsák között vezető út garantáltan felejthetetlen lesz. A patak lassú sodrású és mindössze egy méter mély, attól tehát nem kell tartani, hogy mi lesz, ha beborulsz – kezdők és gyerekek számára is ideális a terep.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Indián vízitúra hivatalos Facebook oldala

Idén novemberben több alkalommal is várják az érdeklődőket a családias hangulatú, mégis izgalmas vízitúrákon, amelyeken kezdők is minden gond nélkül részt vehetnek.

Bővebb információkat ITT találsz a túrákról.

Élvezd ki az őszi természet csodáit! 

Régóta mondom már, hogy nincs is jobb annál, mint a természetben újratölteni az elemeket – egy hosszú gyalogtúra olyan, akár az elnyújtott meditáció. Használd hát ki a még kínálkozó jó időt, és ugorj bele a túrabakancsodba, aztán,

ha igazi csodára vágysz, vedd az irányt a különleges hangulatú, megkapóan szép Spartacus-ösvény felé, amit eredetileg vadászoknak alakítottak ki az 1930-as években, de ma már bárki számára látogatható.

programajánló Kimenő Radival
Forrás: kirandulastippek.hu

Mi körtúraként szoktuk megjárni az utat: Pilisszentlászló központjából indulunk, végigmegyünk a Spartacus-ösvényen a Telgárthy-rétig, aztán a vadregényes Apát-kúti-völgyön át térünk vissza a faluba. 

Az útvonal végigjárása száraz idő esetén nem nehéz, de egy bokát jól tartó túrbakancsra – és mint mindig, kellő odafigyelésre – azért mindenképp szükségetek lesz, néhol ugyanis szűk az ösvény. Az út hosszú, de nincsenek rajta fárasztó emelkedők, mégis nagyon látványos az újra és újra előbukkanó panoráma miatt; a felújított és megtisztított ösvény néhol a hegyoldalban kanyarog, majd buja bükkerdőben, ligetben lépdelsz. Felejthetetlen élmény lesz!

A részletes útleírást ITT találjátok. 

Kiemelt képek: Indián vízitúra hivatalos Facebook-oldala; jazzfestbudapest.hu; Platz termelői piac – Családi piknik hivatalos Facebook-oldala; Pátyi Pincehegyi Közösség hivatalos Facebook-oldala

Filákovity Radojka