Milyen lehet Ben Affleck, Matt Damon és egy alkoholista apa mellett felnőni?

Casey Affleck három évvel született a bátyja, Ben Affleck után, akivel a Massachussetts állambeli Cambridge-ben nőttek fel. Anyjuk tanárként dolgozott, apjuk viszont nem igazán tudta megvetni a lábát egy állásban sem, volt asztalos, autószerelő, bukméker, csapos, és a Harvard Egyetem portása is. Súlyos alkoholproblémákkal küszködött, a gyerekek hét- és tízévesek voltak, amikor a szülők különváltak, és a fiúk kapcsolata az apjukkal csak akkor rendeződött, amikor egy hosszú kaliforniai rehabilitáció után már képes volt józan maradni.

Az ital szeretete nem volt új keletű az Affleck családban. 2018-ban Casey Affleck így nyilatkozott a Vanity Fairnek:

„Alkoholisták hosszú sorának leszármazottai vagyunk. Ben függő és alkoholista. A nagyszüleim szinte mindegyike alkoholista. Apám alkoholista, annyira, amennyire csak lehet, de már vagy harminc éve józan. Én körülbelül hat éve nem ittam.”

Affleck édesanyjának legjobb barátja casting rendező volt, így rendszeresen keresett statisztákat különböző filmekbe, Casey Afflecknek azonban ez gyerekkorában nem jelentett többet puszta szórakozásnál: „Én és a barátaim statiszták lehettünk, vagyis lóghattunk az iskolából” – mondta Terry Grossnak a Fresh Air podcastban. Első filmes debütálására tizenhárom éves korában, 1988-ban került sor Kevin Bacon oldalán, a Lemon Sky című filmben, és mintha egész életében mágnesként vonzotta volna a tehetséges emberek társaságát. „A volt feleségem elképesztően tehetséges színésznő. (Summer Phoenix, akivel 2000-től voltak együtt, majd 2006 és 2007 között voltak házasok, két fiuk született, a most tizenkilenc éves Indiana August, és a tizenöt éves Atticus – a szerk.) A bátyja, Joaquin döbbenetes tehetséges. Az én bátyám Ben. Egy utcára nőttem fel Matt Damontól. És ezek csak a hozzám legközelebb álló emberek, akik elértek némi sikert”mondta a Varietynek 2016-ban.

színész a remény magvai Casey Affleck metoo
Matt Damon, Casey Affleck és Ben Affleck 2016-ban – Forrás: Getty Images / Todd Williamson / Getty Images for Swisher Productions

Ben és Casey: az állandó összehasonlítások

Casey Affleck 1995-ben került fel először komolyabban a filmes térképre Gus Van Sant sötéten szatirikus Majd megdöglik érte című filmjével, ezután pedig fivére és Matt Damon kultfilmjében, a Good Will Huntingban tűnt fel. A közönség láthatta az Ocean’s-trilógiában, és addigi karrierjének egyik csúcspontjára pedig 2007-ben érkezett meg, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Forddal, amelyért jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra. Az Arany Glóbuszt be is zsebelte az alakításért. Majd ugyanebben az évben láthattuk bátyja rendezői debütálásában, a Hideg nyomonban. 

színész a remény magvai Casey Affleck metoo
A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című filmben – Forrás: InterCom

„Abban az időben az emberek többsége csak bizonyos filmekből ismerte Bent, mint színészt, és nem hitték, hogy rendezőként is sikeres lehet. Azt hiszem, elég sokan visszautasították a szerepet. Amikor a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Fordot forgattam, egyszer megjelent Calgariban, és arra kért, hogy vállaljam el a filmet. Nem is kellett rajta gondolkoznom, mert tudtam, hogy a bátyám egy nagyon-nagyon okos, éles eszű srác, aki nagyszerű rendező lesz. Ráadásul ugyanolyan az ízlésünk a filmek és a játékstílusok terén, egy nyelvet beszélünk, ami nagyon megkönnyíti a közös munkát.

Testvérek vagyunk, egész életünkben vigyáztunk a másikra,

úgyhogy mi megspórolhattuk azt az időt, amiről a forgatások nagy része szól az első pár hétben: mindenki körbeudvariaskodja a másikat, és próbálja megérteni, hogy ki mit ért azon, amit mond. Mi viszont egyből belevetettük magunkat a munka közepébe” – nyilatkozta 2016-ban. 

A sajtó évek óta képtelen rá, hogy ne a bátyjával hasonlítsák össze.

Boston magazin 2004-es portréja például a Casey, the Other Affleck, azaz a Casey, a másik Affleck címet viselte, miközben karrierjük jelentősen eltért, hiszen Bentől egyáltalán nem álltak távol az olyan nagy költségvetésű szuperprodukciók, mint például az Armageddon, vagy a Pearl Harbor – Égi háború, míg Casey inkább karakterszínészként tűnt fel mérsékelt sikerű produkciókban, és

állítása szerint soha nem is akart olyan erős rivaldafénybe kerülni, mint bátyja.

A testvérek között azonban vélhetően nincs rivalizálás, érdemes megnézni, hogyan örül Matt Damon és Ben Affleck a sikerének, amikor 2017-ben ő vehette át A régi városban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot.

Árnyék: a szexuális zaklatási botrány

A díjátadó után azonban nemcsak legrégebbi barátja és fivére reakciója kapott nagy sajtóvisszhangot, hanem az is, hogy Brie Larson, az előző év legjobb női főszereplője milyen kimért és hűvös volt, amikor átadta az elismerést Afflecknek. Larson A szoba című filmben egy elrabolt és éveken át megerőszakolt nőt játszott, civilben pedig a szexuális erőszak áldozatainak egyik szószólója. Néhány héttel korábban, mikor a Golden Globe-díjat kellett átnyújtania a színésznek, rendhagyó módon nem fogott kezet Casey Affleckkel, és nem is ölelte át gratuláció gyanánt. 

Az ügy hátterében az állt, hogy Affleck jelölései újra ráirányították a figyelmet arra, hogy a 2010-ben, Joaquin Phoenixszel forgatott áldokumentumfilmje, az I’m Still Here – amelynek egyben producere is volt –, azon túl, hogy szakmailag is csúfos kudarcot vallott, hatalmas csorbát ejtett a hírnevén.

A film operatőre, Magdalena Gorka és Amanda White producer is szexuális zaklatással vádolta.

Gorka vádjai szerint Affleck bemászott mellé az ágyba, miközben a nő aludt, White pedig arról számolt be, hogy a férfi durván viselkedett vele, amikor visszautasította a közeledését. A két nő több millió dollárra perelte a színészt, akivel végül a tárgyalótermen kívül egyeztek meg.

Casey Affleck 2016-ban még olyan kijelentéseket tett, hogy nem tartja magát felelősnek a történtekért, 2018-ban azonban már az Associated Pressnek elismerte, hogy hibázott akkoriban:

Az elmúlt években odafigyeltem arra a párbeszédre, ami nyilvánosan zajlott, és sokat tanultam. A védekezéstől eljutottam egy sokkal érettebb nézőpontig; próbáltam megtalálni, hogy én hol hibáztam.

És amint megvolt, onnantól rengeteg tanulnivalóm volt. 2008–2009-ben forgattuk azt a bizonyos filmet és én voltam az egyik producere. Tehát főnök voltam. Ez egy őrült és egyben nagyon rendhagyó alkotás volt. A stábot magát is a szereplők alkották. Nem volt professzionális a környezet, és producerként felelősséget kellett volna vállalnom ezekért a körülményekért. Én is hozzájárultam, hogy ilyen a szakszerűtlenül mentek a dolgok, és toleráltam mások olyan viselkedését, amit bárcsak ne tettem volna. Sok mindent bánok. Őszintén fogalmam sem volt, hogy mi mindenért vagyok főnökként felelős. Nem is tudom, hogy egyáltalán főnökként tekintettem-e magamra. Mindenesetre megengedtem magamnak és másoknak is azt, ami teljességgel szakmaiatlan volt. És ezt sajnálom.”

Casey Affleck: jelen és jövő

A ma 48 éves színész legutóbb Christopher Nolan szuperprodukciójában, az Oppenheimerben tűnt fel egy kisebb szerepben, főszerepet pedig a 2022-es Dreamin’ Wild című filmben vállalt.

színész a remény magvai Casey Affleck metoo
A Dreamin’ Wild című filmben – Forrás: River Road Entertainment

A rivaldafényt továbbra is igyekszik kerülni, Instagramon mindössze 61 ezer követője van, ami meglehetősen szokatlan egy Oscar-díjas világsztár esetében. És egy olyan ember esetében, akit továbbra is körülvesznek a Los Angeles-i filmes középgeneráció olyan A listás tagjai, mint Matt Damon, Ben Affleck, Jennifer Lopez, vagy a Phoenix család tagjai.

2021 óta van együtt a nála 23 évvel fiatalabb Caylee Cowan színésznővel, és amennyit hajlandó elárulni a magánéletéről, vagy éppen önmagáról, az csupán annyi, hogy szerelmes.

Ahogy a #metoo mozgalom kapcsán kialakult társadalmi párbeszéd még javában zajlik, és ebben továbbra is keresi a helyét minden szereplő, nagyon úgy tűnik, hogy sem Hollywood, sem a közönség, sem maga Affleck nem tette még magát teljesen túl a történteken. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Laurent KOFFEL / Gamma-Rapho

Krajnyik Cintia