Odalent és odafönt

Nem mondhatnánk, hogy Chris Hemsworth filmográfiája egy igazi diadalmenet: a néhány elsöprő siker mellett megannyi közepes alkotás és jó pár óriási bukás színesíti a palettát. A színésznek mégis szinte a kezdetektől fogva bérelt helye van Hollywood krémjében. Mindez persze csak az amerikai karrierjére igaz.

Mielőtt átrepülte volna az óceánt, hogy szerencsét próbáljon az álomgyárban, az ausztrál színész szülőhazájában már kisebb celebnek számított: három éven keresztül alakította Kim Hyde-ot az ausztrál Home and Away című szappanoperában,

ami arra elég volt, hogy szerepeljen az ottani Dancing with the Starsban, de szakmai megbecsülést saját bevallása szerint sem hozott neki a sorozat.

marvel chris hemsworth thor
Jelenet a Home and Away című sorozatból – Forrás: Seven Network

Az első nemzetközi mércével is jelentős filmszerepét a J. J. Abrams által dirigált, 2009-es Star Trek című filmben kapta, ahol Kirk kapitány apját, George Kirköt alakította, és noha nem volt egy nagy szerep, a kritikák dicsérték Hemsworth jelenlétét és alakítását a vásznon.

marvel chris hemsworth thor
Jelenet a Star Trek című filmből – Forrás: Paramount Pictures

Az áttörés után nincs megállás

A világhírnevet az a szerep hozta meg neki, amiről a legtöbben ma is ismerik: ő lett Thor, a mennydörgés aranyhajú istene, a Marvel moziverzumnak azóta alapkövévé vált asgardi szuperhőse. Chris Hemsworth neve mára egybeforrott a villámokat szóró, kalapácsát lengető istennel, pedig majdnem az öccse, Liam kapta a szőke parókát. Mindketten versenyben voltak ugyanis a szerepért: először Chris ment a meghallgatásra, de elutasították, majd Liam is megpróbálkozott, de végül nem őt választották a szerepre. Ezután a készítők megkeresték Christ, hogy küldjön újabb próbafelvételeket, ezúttal pedig meggyőzte az alkotókat, és egy csapásra Anthony Hopkins és Natalie Portman társaságában találta magát. Az első Thor film, bár anyagilag sikeres lett, vegyes kritikákat kapott. Azonban Hemsworth karrierje ezzel robbanásszerűen beindult: jött a Bosszúállók, amelyben olyan színészekkel dolgozhatott együtt, mint Robert Downey Jr. és Scarlett Johansson.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chris Hemsworth (@chrishemsworth) által megosztott bejegyzés

Thor úgy meglódította Hemsworth szekerét, hogy egészen mostanáig nem volt megállás. Évente három-négy filmet is forgatott, kidolgozott teste és a Thor által „kiérdemelt” skatulya miatt főleg akciószerepeket kapott, ő pedig mindent és szinte bármit elvállalt, amit felajánlottak neki. Nem csak azért, mert szeret dolgozni, hanem az imposztorszindrómája is erősen közrejátszott abban, hogy nem tudott nemet mondani.

„Korábban bűntudatot éreztem, ha nemet mondtam egy filmre. Egy hang a fejemben folyton azt mondta: »Kinek képzeled magad? Itt egy soha nem látott lehetőség, és te elszalasztod?«”

nyilatkozta a Vanity Fairnek. Ám volt egy még erősebb motivációja is, az, ami a színészet felé is irányította: több interjúban is elmondta, hogy gyerekkorában nem vetette fel őket a pénz, kisfiúként pedig egyszer megkérdezte az apukáját, hogy mikor fogják tudni visszafizetni az adósságaikat. A válasz mellbe vágta: soha, valószínűleg előbb fognak meghalni. „A szüleimnek nem volt sok pénzük. Az motivált, hogy hogyan tudnám őket kihozni ebből a helyzetből, és hogy nekem soha ne legyenek ilyen gondjaim”mesélte a GQ-nak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chris Hemsworth (@chrishemsworth) által megosztott bejegyzés

Mindemellett persze nagyon élvezi is, amit csinál, minden filmet úgy könyvel el, hogy tanult belőle valamit, hiába van egy-két akkora bukta közöttük, hogy egy része legszívesebben kitörölné őket a filmográfiájából.

Nem csak egy akciófigura

Azoknak a filmeknek a listáját elnézve, amelyekben játszott, könnyű lenne Hemswortht egyszerű akciószínészként elkönyvelni.

Csakhogy néha lehetőséget kapott rá, hogy megmutathassa: többet tud annál, hogy jól néz ki, miközben megmenti a világot. A Niki Lauda és James Hunt Formula–1-es pilóták közötti versengésről szóló Hajsza a győzelemért című filmben Daniel Brühl mellett Hunt szerepében bizonyíthatta, hogy van egy drámai oldala is – a kritikusok pedig javarészt dicsérték az alakítását. A Húzós éjszaka az El Royale-ban című filmben és A pók feje című sci-fi thrillerben pedig kiderült, hogy milyen elvetemült gonosztevőként, a 2017-es harmadik Thor filmben pedig az, hogy milyen jó a humora. Taika Waititi rendező kellett ahhoz, hogy Thort végre gatyába rázza, mert a felemásra sikerült első film után a második igazi lejtmenet volt (annyira, hogy az egyik legrosszabb Marvel-filmként tartják számon), és bár a Bosszúállók csapatában jól működött a karakter, nagyon is ideje volt, hogy végre egy önálló filmben is megállja a helyét.

Waititi szerencsére felismerte, hogy Chris Hemsworth milyen jó komikus, és nem is félt használni. És, noha azok, akik bírták a magát túlontúl komolyan vevő istenséget, biztosan a szívükhöz kaptak a gyerekes Thor láttán, de a többség zabálta a Thor: Ragnarököt, úgyhogy azonnal be is rendelték a folytatást.

A sikeren felbuzdulva a Marvel teljesen szabad kezet adott a rendezőnek, aki alaposan eleresztette a fantáziáját, az eredményen pedig meg is látszott, hogy – egy mára elcsépelt kifejezéssel – fullba nyomták a kretént. Miután sokan kritizálták a filmet amiatt, hogy túl debil, maga Hemsworth is elismerte, hogy túlságosan jól érezték magukat a forgatáson, és az eszeveszett marháskodás a visszájára sült el. Az viszont borítékolható, ha nem is biztosan Waititi rendezésében, de Thor még visszatér.

marvel chris hemsworth thor
Jelenet a Thor: Ragnarök című filmből – Forrás: Walt Disney Studios Motion Pictures

A mulandó ember

Aztán újabb csavar következett Hemsworth pályáján – és életében.

2022 végén az egész világ a fejét vakarta, hogy Darren Aronofsky, aki olyan filmek rendezője, mint az Anyám!, a Fekete hattyú, a Rekviem egy álomért és A bálna, mi azt istennyilát csinál Chris Hemsworthszel egy hatrészes realityben. A National Geographic égisze alatt készült sorozatnak itthon nem volt nagy visszhangja, az viszont bejárta a világsajtót, hogy a széria készítése során több laborvizsgálatot elvégeztek a színészen, és kiderült, hogy

a DNS-ében megtalálható az APOE4 gén két példánya, ami miatt nyolcszor-tízszer nagyobb az esélye annak, hogy kialakul nála az Alzheimer-kór. A nagyapja épp ezzel a betegséggel küzdött 93 évesen bekövetkezett haláláig.

Természetesen az, hogy egy ilyen sokkoló felfedezés egy realityműsorhoz kapcsolódóan derül ki, önmagában hírértékű, de ebben a sorozatban tényleg sokkal több van, mint azt az előítéleteink alapján gondolnánk. Őszintén bevallom, ha nem írnék cikket Hemsworthről, én sem néztem volna meg – és mekkora élményről maradtam volna le!

Első pillantásra, meg a címből kiindulva (Határtalanul Chris Hemsworthszel) azt hihetnénk, hogy itt egy kigyúrt, jóképű, makkegészséges csávó, aki közelebb áll egy félistenhez, mint hozzánk, egyszerű halandókhoz, és most jól megmutatja, hogy mire képes a magára pakolt izomtömeg segítségével.

marvel chris hemsworth thor
Jelenet a Határtalanul Chris Hemsworthszel című sorozatból – Forrás: Disney+

Csakhogy ez a műsor korántsem azért van, hogy a kanapénk kényelmes öleléséből nézzük végig, hogy Hemsworth olyan elképesztő mutatványokat hajt végre, aminek mi még a nézése közben is elfáradunk.

A széria koncepciója, hogy az akkor még csak majdnem 40 éves (kigyúrt, jóképű, makkegészséges) férfi, aki végighajszolta magát az elmúlt tizenkét éven, egyre többet gondol az elmúlásra, és arra, hogy mi lesz, ha a most acélos teste egyszer cserben hagyja.

Úgyhogy nekilát, hogy felkutassa a minél hosszabb és egészségesebb élet titkát. Ez az út pedig szélsőséges megpróbáltatásokkal van kikövezve – mindezt azért, hogy minél több időt tölthessen azzal, amit szeret: a családjával és a szörfözéssel. De hiába szambázik egy sydney-i toronyház tetején több mint kétszáz méter magasan, és szörfözik az Északi-sark jeges hullámain, a végső tanulság egyszerű, fájó és felemelő: senki sem él örökké. Persze lehet, és kell is tenni azért, hogy minél tovább éljünk egészségesen, de végső soron az élet egy vesztes csata, és mindenkit ugyanaz vár a végén. 

Az pedig, hogy végignézzük, hogy egy jó karban lévő ember, aki bármire képes azért, hogy meglelje a titkot, végül mégis kénytelen nemcsak szembenézni az elmúlás tényével, de azt el is kell fogadnia, minket, hétköznapi embereket is arra késztet, hogy elgondolkodjunk a saját életünk pillanatnyi és véges mivoltán. Látjuk őt félni, szorongani és aggódni olyan dolgoktól, amik miatt mi és félnénk, szoronganánk és aggódnánk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chris Hemsworth (@chrishemsworth) által megosztott bejegyzés

Mindeközben pedig megismerhetjük Chris Hemswortht: a vicces barátot, a többieket heccelő testvért és a szerető férjet és családapát is. 

Egy nagyon kedves és jó fej embert, akiben már nem a szexi skandináv istent látjuk, hanem valakit, akivel szívesen beülnénk egy sydney-i kocsmába egy sörre.

A sorozat adta élmény egyvalakinek máris megváltoztatta az életét: Chris Hemsworthnek, aki novemberben egy időre visszavonult a munkától, hogy a családjára koncentrálhasson. „Minden olyan gyorsan történt. Abban az időben születtek a gyerekeink, amikor összeházasodtunk, és beindult a karrierem. Olyan, mintha a kapcsolatunk felénél ismertük volna meg egymást, öt-hat évvel ezelőtt”nyilatkozta a GQ-nak. Így most egy ideje már nincs más dolga, mint hogy iskolába vigye a gyerekeit, családi programokat szervezzen, és szörfözzön amennyit csak bír.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chris Hemsworth (@chrishemsworth) által megosztott bejegyzés

És hogy mi a válasz azokra a kérdésekre, hogy ki ő, mit csinál, és értékes-e a munkája? Erre így felelt a már említett interjúban:

„A kérdés már önmagában annak a problémának a része, hogy válaszokat és megoldásokat akarunk. Egyszerűen el kell fogadni, hogy az egyetlen bizonyosság, hogy az élet következetlen és folyton változik.”

Mindez nem jelenti azt, hogy visszavonul: jövőre érkezik a mozikba két filmje is, a Furiosa és a Transformers One. Elmondása szerint nagyon vágyik már egy drámai szerepre, és a pihenés után újra forgatni kezd, bár most már nem olyan eszeveszett tempóban. 

És bár elmondása szerint nem örül, hogy ma betöltötte a negyvenet, én azért remélem, hogy boldogan telik a szülinapja.

A Határtalanul Chris Hemsworthszel a Disney+ kínálatában érhető el.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép forrása: Getty Images / Jamie McCarthy / Staff

Dián Dóri