Az És egyszer csak… nem túlságosan hozta lázba a közönséget. Erre utalhat, hogy a sorozat készítői kénytelenek voltak hónapokkal ezelőtt kiszivárogtatni egy igencsak meglepő csavart: Aidan visszatérését. És nemcsak azt, hogy benne lesz a második évadban, de maga Sarah Jessica Parker posztolta ki a képeket, amin Aidan és Carrie csókolóznak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

SJP (@sarahjessicaparker) által megosztott bejegyzés

Na, ebből gondolom, hogy a készítők meglehetősen be lehettek tojva az És egyszer csak… második évadának várható nézettségét illetően. És nem alaptalanul. Az első évad keményen megosztotta a közönséget, a számok pedig nem túl rózsásak: az És egyszer csak… 29 százalékos közönségértékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, az IMdB-n pedig 5,7 csillagot.

Ha ezt összevetjük az amúgy szintén sokat bírált eredeti sorozat 7,3 csillagos értékelésével, akkor tisztán látszik, hogy összességében nem áll túl jól a szénájuk, már ami a közönség lelkesedését illeti.

Az igazi „atombombát” pedig csak nemrég dobták le, amikor is közölték: egy nyúlfarknyi jelenet erejéig Samantha Jones visszatér. Az a Samantha, aki nélkül a rajongók egy része szerint nincs is Szex és New York-történet, és akit az a Kim Cattrall játszik, aki már számtalanszor kijelentette: soha többet nem fog belebújni a minden értelemben szabados és nagyszájú menedzser bőrébe. Úgy látszik, volt az a gázsi, amivel vissza tudták könyörögni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kim Cattrall (@kimcattrall) által megosztott bejegyzés

Hogy mikor és hol találkozik újra Carrie és Aidan, vagy hogyan tér vissza Samantha, az nyilván nem derült ki az első két részből.

De akkor mi történt a két epizódban?

Nos, most néztem meg egymás után a két új részt, de esküszöm, alig emlékszem rá. És nem azért, mert nem figyeltem, vagy mást csináltam volna közben: az agyam nem törölte, hanem nem tartotta tárolásra érdemes infónak a látottakat. Egyszóval? A cselekmény lapos. De nagyon. Úgyhogy az első két epizódon kicsit sem látszik, hogy az alkotók bármit is tanultak volna az előző évadból. 

Az első rész felénél egyszer csak bevillant, hogy húsz perce nézem, de még nem történt semmi. És nem túlzok.

A három nő történetét ott hagytuk abba, hogy Carrie Párizsban szétszórta Big hamvait, majd csókolózott a podcastja producerével a liftben. Charlotte és Harry igyekeznek megbirkózni azzal, hogy kisebbik gyerekük nem érzi magát lánynak, Miranda pedig elhagyta Steve-et a nembináris humoristáért, akivel Los Angelesbe költözik. A fonalat itt vesszük fel újra, nem telt el túl sok idő az első évad vége és a második évad első része között.

És akkor itt és most kiteszem a SPOILER táblát, hogy megbeszélhessük, mi ez a dögunalom

Először is, le kell szögeznem: nem imádom, de nem is utálom a Szex és New Yorkot. Nem voltam oda érte, de értem, hogy mit szeretnek rajta, és olykor én is tudtam azonosulni a történtekkel vagy egy-egy szereplő nyomorával, az is előfordult, hogy kifejezetten szórakoztató volt. Láttam a filmeket és a spinoff első évadát is, de kicsit sem vagyok rajongó.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Everything SATC (@sexandthecityfever) által megosztott bejegyzés

Mindezt pedig azért írtam le, hogy tudjátok: a véleményem mögött nincs heves indulat. Nem utálom az újat, csak mert a régit szerettem, és nem imádom, csak mert a régiért is odavoltam.

Úgyhogy mint „kívülálló” mondhatom, elképesztően unalmas lett az első két rész, amiben konkrétan alig történik valami.

Ami meg igen, az a legkevésbé sem mozgatott meg semmit bennem.

De kezdjük az elején: Carrie újabban csütörtökönként összejár szexelni a kollégájával, de még nem áll készen arra, hogy valakivel kapcsolatba bonyolódjon. Charlotte küzd a két kamasz gyerekével, Miranda pedig AA-gyűlésre jár Los Angelesben (amit mellesleg egy nevetségesen elegáns helyen tartanak, teljesen elképzelhetetlen, hogy BÁRHOL a világon ilyen legyen egy Anonim Alkoholisták gyűlés).

Ennyi. Mindezt pedig megfűszerezik az előző évadban jól bevált (nem!) random píszí-kiselőadásokkal és kellemetlen párbeszédekkel, amik csak azért hangzanak el, hogy ne legyen csönd. Nem viccelek, egy ponton Carrie azon morfondírozik, hogy ő nem akar kapcsolatot a producerével, csak ágyba bújni vele csütörtökönként, és a szájába rágják, hogy „ma már nem menő tárgyiasítani a férfiakat, nekik is vannak érzéseik”. És ilyen prédikációból még van jó néhány

– úgy látszik, a készítők továbbra is úgy érzik, hogy ezzel a sorozattal kell jóvátenniük az eredeti széria mai szemmel necces részeit.

Kicsit sem szórakoztató, cserébe elég kellemetlen.

Persze azért vannak „nagy revelációk” már ebben a két epizódban is: Charlotte rájön, hogy el kell fogadnia, nagyobbik lánya kamaszodik és lázad ellene; Miranda és Che kapcsolata mélyül; Carrie pedig szépen halad a vesztesége feldolgozásával. Mindez azonban elképesztően monoton és egyhangú, semmi érzelmet nem váltott ki belőlem. Csak megtörténtek, és ennyi. Tudomásul vettem, de kicsit sem vonódtam be az élménybe.

And Just Like That...Szex és New York és egyszer csak
Jelenet az And Just Like That... című sorozatból - Forrás: HBO Max

Kivéve a második rész végébe. Azon hangosan röhögtem, annyira abszurd volt. Történik ugyanis, hogy Carrie a Szex és New York című podcastjában, ami már koránt sem fut olyan jól, mint az elején, nem hajlandó beolvasni egy hüvelykúp-reklámot. Emiatt össze is balhézik a főnökével, de nem mondja vissza a feladatot, hanem megpróbálják a producerrel átírni a hirdetés szövegét. Csakhogy mire egy hét múlva visszamennek, már mindenki pakol, a céget ugyanis eladták, mert veszteséges volt. A volt főnöke pedig alaposan leszidja Carrie-t, hogy ez amiatt is van, hogy nem olvasta be úgy a hüvelykúp-reklámot, ahogy megkapta. Ezen istenien szórakoztam, mert ilyen a világon nincs.

Az pedig, hogy Carrie nem esik pánikba, hogy miből fogja finanszírozni a luxuséletét, miután az egyik fő bevételi forrása lehúzta a rolót, annyira abszurd, hogy tényleg csak nevetni lehet rajta.

Nem okoz csalódást

Mindezzel együtt azért van pár olyan pillanat, ami valódinak és progresszívnek hat, mint például, amikor Carrie hangosan is kimondja, amit mi már az előző évadban is éreztünk: kinőttek a Szex és New Yorkból. Ő a podcastjára gondol ekkor, de nyugodtan érthetjük a korábbi sorozatra. A látvány és a ruhák pedig továbbra is a hatványozott luxuskategóriát képviselik, úgyhogy aki a dizájner-ruhákért, sznob éttermekért és a mérhetetlen csillogással teli életérzésért nézi a sorozatot, tökéletesen elégedett lesz. 

Összességében az első két rész alapján a sorozat nem fog csalódást okozni senkinek: aki utálta az első évadot, azzal most sem fogja magát megszerettetni a sorozat. Aki pedig imádta, az is megkönnyebbülhet: azt a szintet továbbra is hozza, mint az első felvonás. Azt pedig, hogy az a szint milyen magasan volt, mindenki döntse el maga.

Az És egyszer csak… június 22-től nézhető meg az HBO Maxon.

Kiemelt képünk forrása: HBO Max.

Dián Dóri