Varázslat, szerelmi áhítat és csillagtánc – Merülj el a Szent Iván-éj misztériumában!

Nincs is izgalmasabb, varázslatosabb és legfőképp romantikusabb Szent Iván-éjjelénél, ami a néphiedelem szerint a varázslatok ideje – különösképp azokat a mágiákat érdemes ilyenkor elvégezni, amelyekkel szerelmet lehet bevonzani vagy épp megerősíteni.

A letűnt korokban Szent Iván éjjelén az asszonyok a tűz köré gyűltek, és mindenféle illatos gyógyfüveket, virágokat dobtak a tűzbe, amelyek hamujából gyógyfürdőt készítettek. De vajon kapcsolódik-e szexuális szokás Szent Iván éjjeléhez?

Erre a kérdésre is megtudhatod a választ Tátrai Zsuzsanna néprajzkutatótól június 23-án a Scruton Belvárosban. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, bővebb infókat ITT találsz róla.

Persze nemcsak népi hagyományok kötődnek Szent Iván éjszakájához, ami a csillagászati nyár beköszöntének ünnepléséről is szól. Ennek lehet hódolni június 24-én a Svábhegyi Csillagvizsgálóban: lesz Napvizsgálat minden hullámhosszon, a holdsarló és az Esthajnalcsillag romantikája az alkonyi égen, a First Craft Beer különleges kézműves sörei pedig csapon, miközben a szentjánosbogarak zöld lámpásai is csak neked világítanak! Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

A Balkán rezes fenegyereke ismét hazatér második otthonába – mi pedig ennek csak örülni tudunk

A vér kötelez, szokták mondani, és talán emiatt is van, hogy magyarországi szerbként évek óta megveszekedetten rajongok Boban Markovićért, aki úgy idézi meg a Balkánt a zenéjével, mint senki más.

A szerb trombitaművész családjában az istenadta tehetség apáról fiúra öröklődik, a mindent átható életöröm pedig a zsigerekből jön. Ez elég is volt ahhoz, hogy egy dél-szerbiai kis településből, Vladičin Hanból egészen a világhírnévig röpítse Boban Markovićot, aki hosszú évek óta különleges kapcsolatot ápol Magyarországgal – ezer szállal kötődik hazánkhoz.

Ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott: „Tulajdonképpen itt van a második hazám” – mondta.

Július elsején pedig ismét „hazalátogat”, hogy az V. Világzenei Héten, a Kobuciban is bemutassa legújabb lemezének anyagát, ami a Mrak, azaz sötétség címet viseli. Az album – amit egyébként a hazai Fonó adott ki – négy hónapig vezette a nemzetközi világzenei toplistát, ehhez hasonlóra pedig még nem volt példa.

A lemez címadó dala egy keserédes vallomás, amely megidézi mindazt, ami a Balkánra annyira jellemző: a szenvedélyes, pörgő ritmusokat, illetve a szívbe markoló, visszafogott mélységeket. A belőle készült videóklip egyébként Budapesten forgott, és nagy kedvence lett a rajongóknak. „A város legszebb részeit szerettem volna egy hajóról megmutatni, illetve a romkocsmák világát is” – mondta egyebek mellett a mester a videóklipről, amely akár egy Budapest-imázsfilmként is megállná a helyét. Ugye, már te is alig várod? Jegyeket ITT válthatsz a koncertre.

Nők és művészet találkoznak a Pont Csopakon

Ha épp a Balatonon lógatod a lábad, mindenképp vedd az irányt Csopak felé, hihetetlenül izgalmas programokkal vár ugyanis június 24-én a Pont Csopak, ami több mint kertmozi – inkább kulturális központ, méghozzá egy vízimalom szívében.

Ezúttal pedig a nők és a művészet kapcsolatát állítják fókuszba: olyan erős nőket mutatnak be, akik szavakkal, festményekkel, dalokkal küzdenek az olykor nagyon is szembetűnő, máskor láthatatlan sztereotípiák ellen.

Na de lássuk, mi várható pontosan! 

Itt lesz a magyarországi premierje az Apolonia, Apolonia című fantasztikus dán dokumentumfilmnek, ami a 2022-es IDFÁ-n fődíjat kapott és azóta több másik fesztivált is megnyert (a film előzetesét ITT találod). Az alkotás – amelynek rendezője ott lesz az eseményen – leginkább a női szerepek, a művészi öntudat és a gyökerek témakörét állítja a középpontba.

programajánló szent iván éj Kimenő Radival
Jelenet az Apolonia, Apolonia című filmből - Forrás: Camera Film

Érdemes azonban előbb érkezni, a vetítést megelőzően ugyanis Benedek Ágota olvas fel legújabb, nagy sikerű Állva maszturbálok című kötetéből, de lesz Sisi koncert is. Az eseményről bővebb infókat ITT találsz.

Mozizz a vízből!

El tudsz képzelni jobbat annál, mint hogy csillagos nyárestéken, a termálvíz ölelésében nézd az elmúlt évek nagy sikerű filmes alkotásait? Igazad van, én sem!

Milyen jó, hogy Ráckevén, az Aqua Land Termál- és Élményfürdőben a víz és a filmek szerelmesei is egyszerre hódolhatnak rajongásuk tárgyának, június 25-ig ugyanis péntek és szombat esténként is vetítéseket tartanak. Ezen a héten a Matthew McConaughey, Jessica Chastain és Anne Hathaway főszereplésével készült Csillagok között (Interstellar), a Betépve Johnny Depp-pel és a Penelope Cruzzal, illetve a nagy sikerű francia Életrevalók lesznek láthatók. Bővebb információkat ITT és ITT találsz.

Kiemelt képek forrásai: Facebook/ Scruton; YouTube/ Fonó Budai Zeneház; Camera Film; Facebook/ Aqua Land Termál-, és Élményfürdő Ráckeve

Filákovity Radojka