Aki szó szerint bevágtatott az ismertséget jelentő deszkákra

Kilencévesen szélhámosként, cowboykalapban lovagolt egy pónin a To Tell The Truth forgatásán, és annak ellenére, hogy számtalanszor elkísérte a stúdióba a produkcióban dolgozó, színésznő édesanyját – aki történetesen egyedül nevelte –, senki sem ismerte fel őt a szerepben. Ma már ilyen nehezen fordulhatna elő vele, miután eljátszotta Miranda Hobbes karakterét a Szex és New Yorkban, de számtalan más munkájával is kivívhatta volna az ismertséget, hiszen tizennégy évesen debütált a Broadwayn, és hamarosan olyan nagyágyúk partnereként játszott, mint Sigourney Weaver és William Hurt, aztán ezt számos film- és sorozatszerep követte. De azt sem bánja, ha mégis mindenki Mirandaként emlékszik rá.

„Nagyon büszke vagyok az eredeti sorozatra annak ellenére, hogy időnként »süketnek« bizonyult a faji és genderkérdéseket illetően” – mondta. Miranda szerepe sok ajtót megnyitott előtte az elmúlt évtizedekben, ennek azonban megvoltak a maga hátulütői is. „Sokan azt hiszik, ismernek engem. Egy szeletet ismernek belőlem, és az a szelet valójában egy kitalált karakter” – nyilatkozta egyszer.

A Szex és New Yorkban: Kristin Davis, Kim Cattrall, Sarah Jessica Parker és Cynthia Nixon

A többek közt Emmy-, Grammy-, Tony- és SAG-díjas Nixon a színpadon és a vásznon egyaránt bátor és kísérletező, a Wit című Broadway-darab kedvéért például (amiben egy rákkal küszködő nőt játszott) kopaszra borotválta a fejét, hogy még jobban átérezhesse, min megy keresztül a karaktere.

Holott ez nem volt ismeretlen számára, tekintve, hogy 2006-ban mellrákot fedeztek fel nála egy rutinszerű mammográfia során.

A daganatot kezdeti stádiumban csípték el, és lumpektómián, valamint sugárkezelésen esett át, kemoterápiát viszont nem kapott, így a haját nem veszítette el. Mivel az édesanyja háromszor is megküzdött a betegséggel, Nixon tudta, hogy ha korai stádiumban észlelik – mint az övét is –, jók a mellrák sikeres kezelésének arányai. „Tehát a betegséghez való hozzáállásom, ahogy édesanyámé is, az volt, hogy ez nem nagy ügy” – mondta a színésznő, aki végig dolgozott a kezelések alatt. 

Cynthia tehát nem pusztán a szerepeiben merész, de a privát életében is vannak meglepő húzásai

A politikai kampányokban szerepet vállaló, esetleg aktivistaként tevékenykedő színészek, színésznők képe nem ismeretlen előttünk, Nixon azonban e tekintetben is kilóg a sorból. Politikai szerepvállalásának gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza a 2010-es éveknél. Talán azzal kezdődött, hogy a gyerekeit is állami iskolákba íratta be – noha sikeres színésznőként megtehette volna, hogy magánintézménybe járatja őket –, rajtuk keresztül pedig szülőként egészen új szemszögből szembesült a New York-i állami iskolarendszer állapotával és hiányosságaival, ami új célt hozott az életébe.

Így vált az állami iskolák helyzetének javításáért küzdő, elkötelezett aktivistává – egy 2002-es demonstráción még le is tartóztatták –, hogy a gyerekek jobb oktatásban részesüljenek.

Mindig is érdekelte a politika, véleményének rendre hangot is adott, és aki követte a tevékenységét, annak semmi meglepő nem volt abban, amikor 2018-ban bejelentette: demokrata színekben indul New York állam kormányzóválasztásán.

2018-ban – Forrás: Getty Images / Eduardo Munoz Alvarez

Több volt ez, mint egy híres színésznő kikacsintása a kamera és a színpad világából

Tényleg arra készült, hogy ha megnyeri a választást, akkor búcsút int több mint három évtizedes színészi pályafutásának, mert ahogy minden mást az életben, úgy a politikai pályáját is a tőle megszokott erőbedobással építette. Valódi hittel szorgalmazott változást. Kampányvideójában arról beszélt, hogy az egész államot cserben hagyták a vezetői, mivel ott a legnagyobbak az egyenlőtlenségek (nagy a szegénység, de ott élnek a leggazdagabbak is), és baj van a tömegközlekedéssel is.

Indulását sokan kétkedve fogadták, egyfajta hóbortként tekintettek rá. „Azt hiszem, alábecsülnek. Azt hiszem, alábecsülik a kampányt” – mondta a New York Timesnak. Hitt abban, hogy akár győzhet is.

A kampány során a leghangosabb (és talán legrelevánsabb) kritika vele szemben a politikai tapasztalatlanságára mutatott rá, amit maga sem vitatott, szerinte azonban, ha egy férfinak volna az övéhez hasonló önéletrajza, azzal nem lenne semmi problémájuk az embereknek. 

És míg a New Yorki-iak mély meggyőződéssel hittek neki a színpadon és a vásznon, New York első női kormányzójának szerepében nem tudták elképzelni, így 65–35 százalékos arányban alulmaradt Andrew Cuomo ellen. Amikor a Vogue-ban arról kérdezték, a vereséget követően visszatér-e majd a politikai színtérre, körültekintően válaszolt: „Mindig is nagyon bevonódtam a politikába, már azelőtt is, hogy indultam volna, és ez most is így van […] Tényleg azért indultam, mert senki más nem indult volna Andrew Cuomo ellen, aki híresen bosszúálló, és bárki politikai karrierjének képes útját állni. Szóval ezért indultam. Nem tudtam elviselni a gondolatot, hogy nem lesz, aki kiáll ellene” – mondta. A sikertelen választás után szünetet rendelt el magának, és egy kis időre visszavonult a családja körébe.

Cynthiának két gyereke született a Danny Mozesszel való kapcsolatából. Tizenöt év után hagyta el az aktivista munkája során megismert Christine Marinoniért

„Nem tartom magam leszbikusnak, csak egyszerűen egy nőben találtam meg azt, amire egész életemben vágytam” – mondta akkoriban Nixon, aki állítása szerint azért nem házasodott össze a korábbi élettársával, mert úgy érezte, valami hiányzik a kapcsolatukból. Amikor 2004-ben a nyilvánosság előtt is bejelentették az összetartozásukat Marinonival, a lesifotósok mindenáron ki akarták deríteni, milyen nő ejtette rabul annyira Nixon szívét, hogy elhagyta érte a gyerekei apját.

Christine Marinonival – Forrás: Getty Images / Bruce Glikas / WireImage

„Valami szőke bombázóra számítottak, vagy ki tudja, kire” – mondta Marinoni a New York Times róla készült portréjában.

A nő nevetve emlékezett vissza azokra az időkre, amikor a személyazonossága után kutattak és a döbbent riporterekre, akik nem tudták, mit kezdjenek vele: egy egyszerű, vörös hajú közösségszerzővel, aki az estélyi ruhák helyett a kockás ingeket részesíti előnyben, és akinek, mielőtt találkozott volna Nixonnal, még kábeltévé-előfizetése sem volt.

Kapcsolatuk azonban azóta is tart, sőt 2009-ben bejelentették eljegyzésüket, két évvel később megszületett közös gyermekük, akit Marinoni hordott ki, 2012-ben pedig összeházasodtak.

De Nixon nemcsak emiatt áll ki keményen az iskolák helyzete mellett az LMBTQ-jogokért is, hanem azért, mert idősebb gyereke transznemű. Annak ellenére viszont, hogy politikai álmait átmenetileg feladta, a vereség nem szegte teljesen kedvét, még mindig érdekli a közélet, csupán máshová irányította át a lendületét – ismét a vászonra. Az idei év pedig meglehetősen sűrű számára.

Kezdve a Szex és New York szereplőinek sokat vitatott visszatérésével,

amivel kapcsolatban magának Nixonnak is erős kétségei voltak, sokáig vonakodott elvállalni a tízrészes szériát. Úgy érezte ugyanis, hogy csak akkor van értelme folytatni a történetet, ha azt megfelelő politikai korrektséggel és diverzitással teszik – ez többé-kevésbé sikerült is. Végül ezek mellett azt is szigorúan kikötötte, hogy ez már egyáltalán nem lehet az a show, amiben húsz évvel ezelőtt szerepeltek. Nem folytatást akart, hanem új lapot.

Az És egyszer csak…-ban Sarah Jessica Parkerrel – Forrás: Getty Images / James Devaney / GC Images

„Amikor arról beszélgettünk, hogy visszatérjünk-e, nagyon szerettem volna megbizonyosodni arról, hogy nem újraindításról van szó” – mondja Nixon, aki végül a sorozat egy epizódjának rendezője is lett (ezzel egy ideje már kacérkodik). Az általa megformált Miranda pedig az egyik legemberibb és nem mellesleg a legtöbbet fejlődő karakter, aki nemcsak az alkoholproblémáival képes szembenézni, hanem a kiüresedett házasságával is. „Amit Miranda megél az És egyszer csak…-ban, az hihetetlenül bátor. Feladja a jövedelmező céges munkáját, és visszamegy tanulni, hogy megpróbáljon többet kihozni az életéből” – mondta Nixon hozzátéve, hogy a karaktere 55 évesen sem alkuszik meg: a boldogságnál és önmaga folyamatos újrafogalmazásánál nem adja alább.

Nem ismerős valahonnan?

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Filákovity Radojka

Kiemelt kép: Getty Images / Larry Busacca