Rengeteg gyerek számára ismerős az a fájdalom, amit egy széthullott család jelent, ez alól még Heath Ledger sem volt kivétel: tízéves korában váltak el a szülei. A család az ausztrál Perthben élt (amit Ledger később úgy emlegetett, mint „a világ legelszigeteltebb városa”), édesanyja, a franciatanárnő Sally Ramshaw és édesapja, az autószerelő és autóversenyző Kim Ledger szakítása pedig ízelítőt adott Heathnek abból az állandóan mozgásban lévő életből, aminek a mintáját felnőttként maga is követte.

Kitörni a romkomok világából

Bár a tehetsége már fiatalkorában utat tört magának, neki is meg kellett küzdenie a sok fiatal színészt érintő problémával: 

végül egy megkerülhetetlen szerepre volt szüksége ahhoz, hogy komolyan vegyék – és ezt a Túl a barátságon meg is adta számára. 

 függőség Joker Heath Ledger
Jelenet a Túl a barátságon című filmből – Forrás: SPI

Heath Ledger és a sajtó között azonban meglehetősen zűrös viszony alakult ki a film mozikba kerülésének idején. Számos újság ingerlékenynek, agresszívnak és durvának ábrázolta őt, sőt olyan híreket is terjesztettek róla, hogy 2004-ben leköpött egy újságírót. Partnere, a szintén színész Michelle Williams azonban a védelmére kelt: „Nagyon keményen bántak Heathszel, ő meg magára vette ezt. Pedig egyáltalán nem ilyen ember. Az egyetlen köpködő a házunkban [a kislányunk] Matilda.”

Súlyos álmatlanságban szenvedett

Ismerősei szerint Ledger örökmozgó volt, néha mániákus energiával bírt, ami sokszor áldásnak bizonyult ugyan a karrierje szempontjából, ám egyúttal nagy gondot is jelentett számára.

A színész gyakran legfeljebb két órát aludt éjszaka, hajnalban pedig rendszeresen kijárt a New York-i Washington Square Parkba, ahol a helyiekkel beszélgetett, sőt volt, hogy még sakkozni is beállt közéjük.

Erről maga Ledger is nyilatkozott 2007-ben: „Az elmúlt héten valószínűleg átlagosan két órát aludtam egy éjszaka. Nem tudtam nem gondolkodni. A testem kimerült volt, de az elmém még mindig működött.” Ledger azt mondta, hogy egy darab tabletta semmilyen hatással nem volt rá, így egy második altatót is be kellett vennie, azonban egy órával később úgy ébredt fel, hogy „az agya még mindig száguldozott”.

függőség Joker Heath Ledger
Heath Ledger – Forrás: Wikipedia / ipernity.com

Ledger, amikor épp Joker szerepére készült a 2008-as A sötét lovag című filmben, rendszeresen ivott és társasági életet élt már a kora reggeli órákban. Gyakran lehetett látni őt bárokban is, a manhattani klubok törzsvendégei pedig arról számoltak be, hogy Ledger rendszeresen

hajnali három után érkezett a Beatrice Innbe, és napfelkelte körül távozott, amikor a legtöbben még csak ébredeztek.

Máig nem világos, hogy a kemény bulizási szokásai hozzájárultak-e az álmatlanságához, vagy épp fordítva – vagy netán a kettő között valamiféle szimbiózis alakult ki. Akárhogy is, sokak szerint Heath Ledger nyughatatlan lélek volt, szó szerint.

Jokerén sokan gúnyolódtak

2005-ben jelent meg a Batman: Kezdődik!, ami a szuperhősfilmeket még inkább legitimálta, Christopher Nolan zseniális rendezése és egyedi látásmódja pedig minden kétséget kizáróan hozzájárult ehhez. Mire a film folytatása, a 2008-as A sötét lovag elkészült, egyre több kritikust és rajongót nyűgözött le Nolan tehetsége, ám még messze nem volt ismert név. Csak A sötét lovag megjelenése után szilárdult meg igazán olyan rendezőként, akinek munkáit érdemes volt megnézni, függetlenül a történettől vagy a műfajtól.

függőség Joker Heath Ledger
Jelenet A sötét lovag című filmből – Forrás: InterCom

A film megjelenése előtt rengeteg Batman-rajongónak volt néhány keresetlen szava, amikor bejelentették, hogy Heath Ledger hivatalosan is megkapta A sötét lovag-beli Joker szerepét.

A srác a Túl a barátságon-ból és a többi rózsaszín tiniromkomból? Ugyan már!

Papíron ez valóban meglepő döntésnek tűnt, de már mindannyian tudjuk, hogy mi lett a vége: Ledger alakítása egy olyan Jokert adott a rajongóknak, amihez más színészek játékát azóta is hasonlítják.

A film Jokerétől független kimagasló színvonala – és Ledger a film megjelenése előtt néhány hónappal bekövetkezett megdöbbentő halála – szinte mitikus státuszba emelte filmbeli szerepét. A karaktert azonban messze nem volt olyan szórakoztató játszani, mint amilyen élvezetes volt nézni. Ledger 2007-ben, egy évvel a film bemutatása előtt elmondta, hogy fizikailag és szellemileg is megterhelő volt számára Jokert alakítani, akit „empátia nélküli pszichopata, tömeggyilkos, skizofrén bohócként” jellemzett.

A forgatásra készülve Ledger hetekre bezárkózott egy szállodai szobába, ahol a karaktere lehetséges hangszínein és furcsa gesztusain dolgozott, és a színfalak mögött vezetett, mára legendássá vált „Joker-naplójába” jegyzetelt.

És bár a szerepre való felkészülés kétségtelenül megviselte Ledgert, halálakor azonban olyan pletykák kaptak szárnyra, miszerint a tragédiához a filmbeli játéka vezetett – ezt viszont idősebb nővére később cáfolta.

függőség Joker Heath Ledger
Jelenet A sötét lovag című filmből – Forrás: InterCom

Tudjuk, hogyan végződik a történet

Érthető, mégis sajnálatos módon Ledger végül altatószerekhez nyúlt, hogy leküzdje álmatlanságát. Azonban, ahogy az gyakran lenni szokott, hamarosan nem csak egy tablettára volt szüksége ahhoz, hogy akár egy órára is elaludjon, amikor pedig már ez sem volt elegendő, elkezdte keverni a gyógyszereket. Nem a bulizás miatt alakult ki nála a függőség, ahogy azt sokan feltételezik, hanem inkább kétségbeesésből:

egyszerűen szüksége volt alvásra, és nem tudta, milyen megoldáshoz nyúljon.

Heath Ledgert 2008 januárjában, 28 éves korában holtan találták manhattani lakásában. A rendőrség kezdetben arról számolt be, hogy altatókat találtak nála, de nem voltak biztosak abban, hogy ezek milyen szerepet játszottak a színész halálában, később azonban kiderült, hogy Ledger valóban túladagolásban halt meg. 

A pletykák elkerülhetetlenek voltak: egyesek azt feltételezték, hogy csak egy újabb híresség volt, aki túl sokat bulizott, és elvesztette az irányítást a drogfüggősége felett. Mások szerint öngyilkos lett. Megint mások azt találgatták, hogy Joker megformálása mekkora károkat okozhatott. A valóság azonban – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy hátrahagyta élettársát és kislányát – ugyanilyen tragikus:

Ledger túladagolása minden bizonnyal baleset volt. 

Az pedig, hogy a posztumusz megjelent A sötét lovag című filmben nyújtott hihetetlen alakításáért a következő évben Oscar-díjat kapott, újabb megrendítő adaléka Ledger tragikus történetének.


Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / Jemal Countess / Staff

Mózes Zsófi