Kisebb szerepekkel indult, a szőrmebikini volt a befutó

Raquel Welch 1940. szeptember 5-én született Jo Raquel Tejada néven. Chicagóban nőtt fel, és mivel osztálytársai nem tudták kiejteni a nevét, Rockynak hívták. 1959-ben feleségül ment középiskolai szerelméhez, James Welchhez, akitől két gyermeke született. 1964-es válásuk után azonban úgy döntött, hogy mivel latin származása hátrányt jelenthet a karrierje szempontjából, megtartja a férje nevét.

Mielőtt karrierje beindult volna, Welch pincérnőként dolgozott, de egy helyi televízióban az időjárás-előrejelzést is ő olvasta fel. Válását követően modellként próbált érvényesülni. Az 1966-os Fantasztikus utazás című sci-fiben való nagyvásznas debütálásáig számos kisebb szerepet játszott olyan népszerű tévésorozatokban, mint a Bewitched, a McHale's Navy és a The Virginian.

Raquel Welch azután vált igazán ismertté, hogy az „Egymillió évvel ezelőtt” című 1966-os, prehisztorikus fantasy-filmben Loana szerepét alakította.

Annak ellenére, hogy mindössze három mondata volt, a szőrmebikinit viselő Welchről készült poszterek sztárrá tették a színésznőt.

gyász Raquel Welch Egymillió évvel ezelőtt
Az Egymillió évvel ezelőtt című filmben - Forrás: Getty Images/Silver Screen Collection

Raquel Welch, a szexszimbólum

Miután az emberiség első bikinijének viselésével beírta magát a köztudatba, Welch keményen küzdött azért, hogy elfogadja a szexszimbólumként betöltött szerepével járó sztereotípiákat. Bár ötven filmben szerepelt, ezek legtöbbje a szexepiljét hangsúlyozta ki. Visszatekintve karrierjére, így nyilatkozott: „Mindenki úgy gondolta, hogy bikiniben kell járkálnom, még akkor is, ha történetesen havazik odakint”, majd hozzátette: „egyedül is sétálhattam volna, és senki sem ismert volna meg – hacsak nem bikiniben vagyok”.

Végül megbékélt a szereppel, mondván:

„az amerikaiaknak mindig is voltak szexszimbólumai. Ez egy régi hagyomány, és hízelgő, hogy én is az lehettem. De nehéz hosszú, gyümölcsöző karriert befutni, ha egyszer már ilyen skatulyába kerültél. Ezért is vagyok büszke arra, hogy azt mondhatom, végig kitartottam.”

Fénykorában állandó városi legendák keringtek arról, hogy Welch mi mindent vállalt tökéletes külseje elérése érdekében, többek között az egyik szerint egy bordáját műtéti úton távolították el. Welch ezt sokáig tagadta, 1974-ben a Rolling Stone-nak pedig azt nyilatkozta: „soha nem volt ilyen műtétem, és nagyon zavar, hogy sokan azt mondják, volt”. 

 

Miközben olyan hollywoodi férfiakkal randevúzott, mint Steve McQueen és Warren Beatty, Welch négyszer ment férjhez és vált el. Piers Morgannek 2015-ben azonban elmondta, ötödször már nem lép oltár elé – majd tartotta is magát ehhez.

Edzés, jóga, paróka

Karrierje során a hírhedt díva címet is kiérdemelte, leginkább a Myra Breckinridge című 1970-es film forgatásán a színésztársaival, Mae Westtel és Farrah Fawcett-tel folytatott állandó nézeteltérései miatt. Welch azonban úgy nyilatkozott, hogy a kor előrehaladtával megenyhült: „megpróbáltam elgondolkodni azon, hogy mit kell tennem másokért, mivel tartozom, mi az én szerepem bármilyen kapcsolatban vagy helyzetben. Gondolom, az öregedéssel jár ez a gondolkodásmód”.

Miután véget ért a filmes karrierje, Welch egy sor népszerű edzés- és jógavideót adott ki, majd a MAC Cosmetics arca lett. Mindkét lehetőségből sikeres üzletet csinált, majd parókákat árult, Hair U Wear néven. „Szeretem, amit csinálok” – mondta a szexszimbólumból vállalkozóvá válás folyamatáról. „Valójában élvezem, hogy végre csak én vagyok, nagyon jól megélek belőle, és boldog vagyok.”

Kiemelt kép: Getty Images/ Silver Screen Collection

Mózes Zsófi