1963-ban, mindössze 15 évesen Franca Viola jegyben járt egy helyi maffiózó fiúval, Filippo Melodiával. Nem sokkal az eljegyzés után Melodiát letartóztatták lopásért, a lány apja pedig arra kényszerítette Violát, hogy bontsa fel az eljegyzést. Évekkel később, amikor a lány már az új szerelmének jegyese volt, Melodia zaklatni és fenyegetni kezdte a fiatal párt. Nem tudta elfogadni, hogy a lány mást választott.

Viola megpróbáltatásai akkor kezdődtek, amikor Filippo Melodia elrabolta, majd megerőszakolta őt

Melodia egy nap megvárta, amíg a lány apja elhagyta az otthonukat, majd tizenöt barátjával együtt megrohamozta a házat, és elrabolta a lányt. A betörés közben megverték Viola édesanyját, és magukkal vitték a lány nyolcéves öccsét is, aki nem volt hajlandó magára hagyni a testvérét. A fiút később szabadon engedték volna ugyan, de nővére akarata ellenére mégis végig Melodiával maradt.

A férfi több mint egy hétig egy távoli tanyán tartotta fogva Violát, és próbálta meggyőzni, hogy menjen hozzá feleségül, miközben abban bízott, hogy a törvény is az ő oldalán áll.

Mivel a lány házasságon kívül veszítette el a szüzességét, az akkori társadalom szemében Violából „donna svergognata” azaz becstelen nő vált – annak ellenére, hogy erőszak áldozata lett. És bár Melodia mindent megtett annak érdekében, hogy ők ketten összekössék az életüket, Viola bátran visszautasította a férfi házassági ajánlatát, és még meg is fenyegette, hogy bepereli a férfit, amiért megerőszakolta. 

Az akkori szicíliai törvények értelmében az erőszaktevő elkerülhette a büntetést, ha feleségül vette az áldozatát

Melodia egyértelműen azt remélte, hogy így lesz, de Violának esze ágában sem volt megadnia magát neki. A férfit azonban ez sem érdekelte. Felhívta Viola apját, és miközben azt mondta, hogy a lánnyal együtt megszöktek, megpróbálta rávenni, hogy áldását adja a frigyre.

A lány apja úgy tett, mintha beleegyezett volna a menyegzőbe, de közben jelentette az esetet a rendőrségnek. A hatóságoknak és Viola apjának hála a lány 1966 januárjában kiszabadult, mindössze hét nappal azelőtt, hogy betöltötte volna a 18. életévét.

Miután az emberrablókat letartóztatták, a lány elment a rendőrségre, és apja teljes támogatásával feljelentést tett Melodia ellen.

Franca Viola a rendőrségen 1966-ban – Forrás: Getty Images / Mondadori
Franca Viola a rendőrségen 1966-ban – Forrás: Getty Images / Mondadori

Melodiát végül letartóztatták, és bíróság elé állították, az eljárás pedig felkeltette az emberek érdeklődését

A címlapok fő témája a lány szerelmi élete volt, hiszen abban az időben a Violához hasonló nők nehezen tudtak férjet találni – pláne, ha szüzességük elvesztésének oka nemi erőszak volt. 

Melodiát végül tizenegy év börtönbüntetésre ítélték, mivel azonban fellebbezett, végül csak tízet ült le. Bűntársai, akik segítettek neki Viola elrablásában, négy-négy évet kaptak. A férfi a szabadulása után elhagyta Szicíliát, és alig két évvel később egy leszámolás során agyonlőtték Modenában.

Viola a helyi maffia fenyegetései ellenére 1968-ban hozzáment gyerekkori barátjához, Giuseppe Ruisihez, három gyermekük született.

Annak ellenére, hogy rengetegen támogatták és a körülményekhez képest jól végződött Viola ügye, sokan voltak, akik elítélték, amiért szembeszállt a tradíciókkal. Családjától elfordult a közösség, szülei farmját pedig felgyújtották, miután a lány nem volt hajlandó hozzámenni az erőszaktevőjéhez. 

Franca Viola igazságot szolgáltatott, és hozzáment a férfihoz, akit szeretett – a törvény eltörléséhez azonban ez kevésnek bizonyult

Noha példáját egyre több nő követte, az áttörés fokozatosan jött csak el: egészen 1981-ig váratott magára. Az olasz törvények értelmében a nemi erőszak közerkölcs elleni bűncselekménynek számított, nem pedig személy ellen elkövetett bűncselekménynek. A rehabilitációs házasság intézménye alig negyven évvel ezelőtt szűnt meg, a szexuális erőszak viszont csak 1996-ban vált személy elleni bűncselekménnyé az országban. 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Mondadori

Mózes Zsófi