Amikor néhány évvel ezelőtt először találkoztam Ali Wong első Netflix Specialjének egy részletével, azonnal visszapörgettem, amint véget ért a videó. Megnéztem újra, aztán még egyszer, és egyrészt nem hittem a fülemnek, másrészt meg folyt a könnyem, úgy röhögtem.

Az ominózus videóban Wong arról beszél, hogy egyszer, amikor egy randi kezdett jó irányba fordulni, felelősen figyelmeztette a pasit, hogy elnézést kér, de ő éppen menstruál. Mire a férfi annyit mondott: „Hát akkor kurvára mocskoljuk össze az ágyat, Ali!”

És akkor Ali kimondja, amit mindannyian tudunk, de igen kevesünknek hagyta már el a száját életében:

„Ez a legromantikusabb dolog, amit valaha is nekem mondtak. Azóta ha bármikor magam alatt vagyok, rondának érzem magam, csak arra gondolok: volt egyszer egy pasi, aki örömmel húzta ki a tamponomat, hogy a farkát rakja a helyére.”

Bármilyen specifikusan női poén ez, nincs a földön felnőtt ember, aki ne értené – vagy ezért, vagy azért. Olyasvalamiről szól, amiről gyakran még nők sem beszélnek egymás között, nemhogy egy színpadon vagy Netflix Specialben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ali Wong (@aliwong) által megosztott bejegyzés

Persze nem Ali Wong az első, aki gusztustalan poénokkal hódít

Van azonban több oka is, hogy épp ő veri ki a biztosítékot ezekkel. Egyrészt az, ahogyan a falig tolja az obszcenitást – és aztán addig-addig rugdossa arany balettcipőiben azt, amíg sok esetben le is dönti. Apropó, balerinacipő: saját bevallása szerint a kisgyermekes anyáknak azért van szükségük giccses mintákra és csillámokra, hogy pótolják a belőlük kiveszett életet. 

Ez a másik kulcsa Wong zsenialitásának: egyszerűen nem tudod, hányadán állsz vele. Mert úgy mesél az anyaság viszontagságairól, hogy közben a második gyerekével terhes. Hogy úgy feminista modorában, humorában, megjelenésében stb., hogy közben azt kiabálja a színpadon: ő háztartásbeliként akar egész nap feküdni egy gazdag férj mellett ahelyett, hogy dolgozna, és neki a feminizmus kurva nagy károkat okozott.

Közben pedig az egyik legismertebb videója arról szól, miként viseli a komoly üzleti egyetemet végzett férje, Justin Hakuta, akinek szülei házassági szerződést írattak alá Wonggal, hogy – mivel a nő azóta milliomos – válás esetén a férfi „meg lesz baszódva”.

Wongnak ez a másik fő témája: a sikeres, gazdag nő és a kevésbé sikeres és gazdag férfi felállás. Legújabb, Don Wong című netflixes stand-upjában egészen briliáns logika szerint vezeti le, hogy kizárólag az erős férfiak képesek engedni, hogy egy náluk sikeresebb, gazdagabb nő leszopja őket. Pedig igazán értékelhetnék a gesztust:

„Mert minden egyéb helyett, amit ez a fontos nő az ő értékes idejével kezdhetne, ott az a sok felelősség, izgalmas lehetőségek sora… de nem! Ő azt választotta, hogy a te farkadat szopja!”

Gondolom, ezzel nagyjából vázoltam is, Wong miért nem vicces vagy való mindenkinek. Ha az egyébként mesteri szintre fejlesztett színpadi agresszivitást nézzük (elképesztően dühösnek tud tűnni, ez is a játék része), olybá tűnhet, hogy ez a nő szántszándékkal alázza a férfiakat, elsősorban a férjét.

Forrás: Getty Images / Rachel Murray

Ami a felszín alatt rejlik

Közben viszont Wong épp arra mutat rá, milyen könnyen elsiklunk évszázadok óta a nőket érintő szexista poénok fölött, sőt gyakran internalizáljuk őket.

Ali Wong azt vágja a férfiak arcába: hát tessék, ilyen érzés. És ugyanezt a nőkébe is, csak fordítva: hát íme. Ha ez bennem idegesít, akkor miért fogadod el a férfiaktól?

Szóval Wong humora sokkal, de sokkal összetettebb, mint amilyennek első hallásra tűnik. Jóval több ordenáré szarós-fingós poénoknál, és épp azért forradalmi. Meg persze épp ezért ennyire megosztó is. Mi jó ideje ahhoz vagyunk szoktatva, hogy az altáji humor mindennek a legalja, most viszont itt van egy nő, aki terhesen, csiniben a színpadon csavart egyet az eddigi sztenderden, és mindenkinél durvábban tolja túl az egészet. 

Amikor arról mesél kéjes élvezettel, mennyire meg akarja csalni a férjét, hogy hiányzik neki, hogy egy fiatal férfival szexeljen, nehéz nem a feleségeket a hátuk mögött kibeszélő férjek kocsmai beszélgetésére asszociálnunk. Csak egy nő szájából ijesztően hatnak ugyanezek a mondatok.

Épp ez ebben a zseniális: Wong úgy mutat rá a társadalmi anomáliákra, hogy lényegében rá se mutat semmire, csak kimond egy tabut, és fapofával várja, mennyire feszeng majd a közönség.

Identitás és értékőrzés

Alexandra Dawn Wong emigráns szülők Amerikában született gyereke: édesapja Kínából, édesanyja Vietnámból vándorolt be San Franciscóba. Ez a háttér (a híresen szemérmes ázsiai szülők) újabb csavart ad Wong humorának: ha valakitől nem várhatnál ilyen fokú obszcenitást a sztereotípiák szerint, az egy ázsiai gyökerekkel bíró nő. Ezt maga Wong így fogalmazza meg:

„Anyám életében két férfival beszélgetett összesen: apámmal és a bátyámmal. Én viszont találkoztam a Bosszúállók teljes szereplőgárdájával. És azt akarom, hogy mindegyikük az arcomra élvezzen.”

Interjúiban mesél arról, hogy nem is az volt a kemény menet, amikor a saját szülei megnézték egy-egy előadását, hanem amikor az anyósáék ültek a nézőtéren. Sokan kérik számon rajta azt is, mit szól a férje ahhoz, ahogyan őt gyalázza a színpadon. Wong milliószor elmondta, hogy ez természetesen a show része, és a humorban egyszerűen muszáj kockázatokat vállalni. Ilyenkor azt is elmondja, hogy ő egész más ember a színpadon és azon kívül: mindennap ebédet csomagol például a férjének. Aztán jön a kanyar: nyilván azért teszi ezt, hogy a férje rá legyen utalva.

Egyébként interjúkban arról is beszél, hogy természetesen mindent, ami a színpadon elhangzik, egyeztet a férjével. Ugyanis egyetlen poén sem érné meg, hogy rámenjen a házassága. 

Férjével, Justin Hakutával – Forrás: Getty Images / Amanda Edwards / WireImage

A humor mint megküzdési mód

A másik, amivel Ali Wong hatalmas felhördülést váltott ki, az az volt, amikor vetélésével viccelődött. Örök kérdés, léteznek-e dolgok, amikkel nem szabad viccelni – egy gyerek elvesztése vélhetően előkelő helyen áll azon a képzeletbeli listán, amelyre a tabutémákat írták.

Wong ugyanakkor azt mondja, a humor számára a gyász és a megküzdés eszköze volt, és a mai napig rendszeresen megállítják az utcán gyereküket gyászoló szülők, hogy megköszönjék, hogy külső szemlélő számára vállalhatatlan poénjai segítettek nekik a gyászfeldolgozásban és a továbblépésben.

Azt hiszem, ezek azok a dolgok, amiket kívülről képtelenség (és nem is szabad) megítélni. Mivel én nagyon hasonlóan működöm (a legsokkolóbb, legképtelenebb helyzetekben a legkeserűbb humor a megküzdési módom), értem ezt a folyamatot, ugyanakkor gyakran tapasztaltam azt is, hogy ez mások számára ijesztő, felháborító vagy akár azt vonja maga után, hogy nem veszik komolyan a viccelődő ember fájdalmát.

Pedig sok esetben tényleg csak a humor maradt utolsó kapaszkodóként.

Ázsiai gyökerek

Wong szülei mindig is fontosnak tartották, hogy gyerekeikkel őrizzék az ázsiai hagyományokat, és rendszeresen vitték őket ázsiai művészek kiállításaira, koncertjeire. Wong azóta maga is kiemelten támogat népszerűségével vagy akár pénzzel is ázsiai művészeket.

Nemegyszer vádolták már azzal, hogy csak amiatt sikeres, mert ázsiai – ő viszont ebből is viccet csinál. Summa cum laude diplomázott ázsiai–amerikai tanulmányok szakon, erről (szembeállítva a férje fontos és komoly üzleti tanulmányaival) így beszél egyik műsorában:

„Ezen a szakon megtanulod, hogyan lehet mindenért a fehéreket okolni.”

Micsoda gyönyörű csavar, ugye? Görbe tükör a rasszisták elé tartva.

Aki Wonggal Keanu Reeves partnereként találkozott egyébként (mármint a közös képükkel, amikkel tele van az internet), az nem véletlen: a színész játszotta a humorista tökéletes(nek hitt, aztán kissé másba forduló) pasiját a Mindig csak talán című, 2019-es Netflix-vígjátékban. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ali Wong (@aliwong) által megosztott bejegyzés

Az egyik legújabb hír egyébként, hogy – nem Keanu Reeves miatt, de – Wong és férje beadták a válókeresetet. Mondanom sem kell, rengetegen igazolva érzik álláspontjukat: na, ugye, hogy egy nő nem engedhet meg magának ilyen poénokat! Tessék, meg is lett a következménye, hogy Wong mégis megtette! 

  

Biztosan lesz erre is válasz a következő Netflix Specialben. Úgy sejtem: pont nem olyan, amilyenre bárki számítana. És nagyon remélem, hogy valaki kiadja magyarul is Dear Girls című, a lányainak írott könyvét, amiről a kritikusok azt írták: még durvább, mint amilyennek elképzeljük. De hát Wong épp ettől annyira egyedi és zseniális: amikor azt hiszed, ennél már nem lehet többet, durvábbat, sokkolóbbat, akkor ő emeli a tétet.

Csepelyi Adrienn

Kiemelt kép: Getty Images / Ed Herrera / Disney General Entertainment Content