Nem szívtipró karakter, mégis imádjuk

Paul Rudd ki se tudja mondani röhögés nélkül, hogy a People magazin 2021-ben őt választotta a világ legszexibb férfijának. Mint mondja, amikor e-mailben értesült a kitüntetésről, kétszer is el kellett olvasnia a levelet, annyira hihetetlennek tűnt és olyan váratlanul érte. Az elismerést pont annyira vette komolyan, mint kollégája, Jason Bateman, aki nagyon vágyott korábban a világ legszexibb férfija címre (ITT írtunk róla), így amikor nem ő lett a befutó, a csalódottságát Jimmy Kimmel műsorában is kifejezte, és az előre megírt köszönőbeszédét is felolvasta, szarkazmusán a közönség pedig vinnyogva nevetett. Rudd, a People-nek forgatott videóban azt is elmondta, 

tudja, hogy a barátai halálra fogják cikizni a díj miatt – és jól is teszik, hiszen ezért a barátai –, ő viszont annyira komolyan veszi majd a címet, hogy névjegykártyát is készíttet.

Az egyetlen ember, akivel a színész megosztotta a hírt, a felesége volt, Julie Yaeger. 2003-ban házasodtak össze, és két gyerekük született: Jack Sullivan 2006-ban, és Darby 2010-ben. Rudd úgy nyilatkozott, hogy a felesége teljesen elképedt, amikor elújságolta neki a kitüntetés hírét, majd némi kuncogás után csak ennyit mondott: „Teljesen igazuk van.” Rudd a tőle megszokott humorral és kisfiús mosollyal hozzáfűzte, hogy a neje vélhetően nem mondott igazat.

„Remélem, hogy most már én is meghívást kapok az olyan szexi sztároknak szervezett vacsorákra, ahova George Clooney, Brad Pitt és Michael B. Jordan (az előző évek győztesei – a szerk.) hivatalosak!”

Aztán elmondta, hogy alig várja, hogy több időt tölthessen jachtokon, és hogy sejtelmes félhomályban töprenghessen, távolba révedve mélázhasson az élet nagy dolgain. És biztos benne, hogy annak idején ő volt a legszexibb újszülött, kisbaba és gyerek is a földön.

Feleségével, Julie Yaegerrel – Forrás: Getty Images / Albert L. Ortega

A viccet félretéve azonban őszintén mondja, hogy minden álszerénységet mellőzve nem érti a győzelmet, szerinte rengetegen vannak, akik megérdemelték volna a címet. És valószínűleg éppen emiatt szavazták mégis neki az olvasók a titulust. Szerintem is jóképű a zöld szemű, mindig mosolygós, jó testi adottságokkal bíró és a korát szemérmetlenül meghazudtoló Rudd, és abban is kétségtelenül egyetérthetünk, hogy a lényéből sugárzik valami rendkívül megkapó, ami igazán szerethetővé teszi. Szerény és alázatos, és nem gondolja magát szívtiprónak, de még szupersztárnak sem.

„Amikor magamra gondolok, apaként és férjként gondolok magamra, hiszen az is vagyok. A legjobban azt szeretem, amikor nem kell dolgoznom, és velük tölthetem az időmet.”

Pedig komoly szakmai múlt áll mögötte, még ha nem is mély lélektani drámákban csillogtatta meg a tehetségét

Eddig. De ki tudja, mit hoz a jövő. A húszas éveiben már sorra kapta a szerepeket, 1992-ben debütált a Sisters című családi sorozatban, majd szerepelt többek között a Spinédzserekben Alicia Silverstone partnereként, a Halloween 6. – Az átok beteljesül című horrorfilmben és a Rómeó + Júlia remake-ben is. A 2000-es években is folyamatosan forgatott, ekkor tűnt fel a Jóbarátokban, 2004-től pedig kezdetét vette hosszú távú együttműködése Judd Apatow rendezővel és producerrel, aki producerként jegyezte A híres Ron Burgundy legendáját is.

A híres Ron Burgundy legendájában

Rudd megszámlálhatatban vígjátékban szerepelt, közben pedig színházi szerepeket is kapott, és a Broadway színpadán is láthatták a nézők. A Vanity Fair magazinnak mesélt arról, hogy amikor egy dadogással küszködő karaktert kellett megformálnia, támogatója lett egy dadogó fiatalok segítésére létrejött nonprofit szervezetnek, a Stuttering Association for the Youngnak (SAY).

„Elgondolkodtam, milyen nehéz egyébként is gyereknek lenni, milyen nehéz szóba elegyedni bárkivel, függetlenül attól, hogy hány éves vagy. Hát még ha pluszban dadogással bajlódsz, és emiatt piszkálnak is. Az általános magabiztosság akkor is ingatag, amikor felnőtt vagy.

Le voltam döbbenve és nyűgözve, amikor találkoztam ezekkel a gyerekekkel. Olyannyira, hogy már a tanácsban is benne vagyok, pedig a darab már lefutott, de még mindig részt veszek a csapat munkájában.”

Ezen felül alapítója a The Big Slick jótékonysági szervezetnek is, amely minden júniusban hírességeknek rendez sporteseményeket a kansasi Mercy gyermekkórház támogatása céljából.

A The Big Slick jótékonysági szervezet egyik eseményén – Forrás: Getty Images / Kyle Rivas

2013-ban megerősítették a hírt, hogy Rudd csatlakozik a Marvel-univerzum szereplőgárdájához, és ő bújik a szuperhős Hangya bőrébe, elsőként a 2015-ben bemutatott A Hangya című filmben, majd az Amerika Kapitány: Polgárháborúban, A Hangya és a Darázsban és a Bosszúállók: Végjátékban is. 2023-ban pedig érkezik A Hangya és a Darázs: Quantumania.

2015 júliusában csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, 2019-ben pedig vígjáték-drámasorozata futott a Netflixen Az élet önmagammal címmel, amelynek elkészítésében vezető producerként is közreműködött – és amelyért Golden Globe-ra jelölték. Legutóbb pedig az Apple TV+ szériájában, Az agyturkász a szomszédból-ban láthattuk Will Ferrell oldalán.

Az agyturkász a szomszédból

Valamiért azt gondolom, hogy Paul Rudd még hetven-nyolcvan évesen is kicsattan majd a jókedvtől és a tettvágytól, és azt súgják a megérzéseim, hogy még nagy meglepetésekre számíthatunk tőle az alakításai terén, és egyre inkább megismerhetjük a komolyabb oldalát is. Remélem, igazam lesz. Isten éltesse sokáig!

Krajnyik Cintia

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Rich Fury