1.

Megemlékezett az 1956-os magyarországi forradalomról egy tévéshow-ban

1957 februárjában a (There’ll Be) Peace In The Valley (For Me) című gospelt énekelte az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő Ed Sullivan Show-ban az '56-os események áldozatainak emlékére. Elvis ritkán foglalt állást politikai kérdésekben, de Magyarország akkori helyzete mélyen megérintette, ezért a műsorvezetőt még arra is megkérte, hogy szólítsa fel adományozásra a nézőket. A gyűjtés eredménye 25 millió svájci frank lett, amivel az ország megsegítésére irányuló jótékonysági akciókat támogattak.

2.

Közterületet neveztek el róla Budapesten, és a főváros díszpolgárává is avatták

A forradalom áldozataira való megemlékezése és az adománygyűjtésre való felhívása miatt 2011-ben Budapest díszpolgára lett. Az elismerést Kevin Kern, az Elvis Presley Enterprises vállalat PR-igazgatója vette át a nevében. A Margit híd budai hídfőjének közelében parkot is neveztek el róla, amibe a rajongók reményei szerint előbb-utóbb egy Elvist ábrázoló szobor vagy egy emlékmű is kerül.

3.

Volt egy ikertestvére, aki halva született

Azt sokan tudják, hogy Elvis egyedüli gyerekként nőtt fel, azt viszont kevesebben, hogy édesanyja 35 perccel az ő világra jötte előtt szülte meg Jesse-t, az ikertestvérét, aki a világra jöttekor már nem élt. Másnap a közeli Priceville temetőben helyezték örök nyugalomra egy névtelen sírban. Számos életrajzíró és pszichológus szerint a halva született ikertestvérének emléke egész életében kísértette Elvist, egyszerre erős motivációt adva a karrierjéhez, ugyanakkor szüntelen bűntudatot is, mivel kettejük közül ő volt az, aki életben maradt.  

Elvis Presley szüleivel - Forrás: Getty Images/ Bettmann

4.

Első nagy slágerét egy tragikus esemény inspirálta

A Heartbreak Hotel hátborzongató háttértörténetére Tommy Durden gitáros bukkant rá egy újságcikkben, amelyben az állt, hogy egy öngyilkos férfi a következő szavakkal ellátott papírdarabot hagyta hátra: „Magányos utcán járok”. 

Durden elvitte a cikket a társszerzőjének, Mae Boren Axtonnak. Amikor Axton (aki angoltanárként és újságíróként is dolgozott) először találkozott Elvisszel, úgy érezte, minden megvan a tehetséges énekesben ahhoz, hogy igazi sztárrá váljon, de egy sláger még hiányzik. „Szükséged van egy milliós eladásra, és (a dalt) én megírom neked” – ígérte. Az említett újságcikk alapján született meg az egyszerre romantikus és tragikus színezetű Heartbreak Hotel, amely a kiadó tetszését először ugyan nem nyerte el, de Elvis biztos volt benne, hogy hatalmas siker lesz. Megérzéseiben nem csalatkozott: Axton ígéretének megfelelően milliós példányszámban kelt el a dalból készült kislemez, és hamar a listák élére repült.

5.

Eredeti hajszíne nem fekete volt

Elvis egyik védjegyének számított a jellegzetes frizurája. A koromfekete, hátrazselézett hajával divatot teremtett, férfiak milliói számára jelentett stílusikont. Kevesen tudják azonban, hogy hajának eredeti színe homokszőke volt. Ő azonban mindenképpen feketét szeretett volna, mert hasonlítani akart kedvencére, Roy Orbinsonra, akinek többek között a Pretty Woman című örökzöldet is köszönhetjük. Amint sejthető, a ,,Király” karrierje kezdetétől rendkívül kényes volt a hajára, ezért egy sztárfodrászra, Larry Gellerre bízta frizurája kezelését.

6.

Huszonkét évesen egy kastélyt vásárolt

Elvis 1957-ben 102.500 dollárért vette meg az élete végéig otthonául szolgáló, Graceland elnevezésű memphisi kastélyt. Az évek során számos átalakítást végeztetett el a meseszép épületen, többek között létrejött egy „dzsungelszoba” beltéri vízeséssel és egy fallabdázáshoz való épület is. A „rock ’n’ roll királyának” halála után öt évvel volt felesége, Priscilla Presley megnyitotta a birtokot a nagyközönség előtt, azóta minden évben sok százezer rajongó „zarándokol el” Gracelandbe.

7.

Több mint 30 filmben szerepelt

Elvis nemcsak énekesként, hanem színészként is maradandót alkotott: összesen 31 játék- és két koncert-dokumentumfilmben szerepelt. A rendezők testhezálló szerepeket találtak neki, szinte valamennyi alkotásban sokat énekel, és végül elnyeri a kiszemelt lányt szerelmét. Az egyik legnépszerűbb film, amiben játszott, a közismert slágerével azonos címet viselő, 1957-ben készült Jailhouse Rock.

A Jailhouse Rock című film plakátja

8.

Egyik dalát sem ő írta

Elvis pályafutása alatt több mint 600 dalt adott elő, de ezek közül egyiknek sem ő volt a szerzője, ugyanakkor közülük sok az ő tolmácsolásában vált igazán híressé, hiszen előadásmódja egyedi és magával ragadó volt, a dalokat pedig a saját stílusának megfelelően dolgozta fel. Nem is kényszerült rá arra, hogy komponáljon, sok zenész és dalszövegíró állt sorba, hogy slágereket írjon a „rock 'n' roll királyának”.

9.

Észak-Amerikán kívül máshol nem lépett fel

Hiába tett szert világhírnévre, Kanadán és az Egyesült Államokon kívül sehol máshol sem lépett fel. Ennek oka az volt, hogy a menedzsere, Tom Parker illegális holland bevándorló volt, és attól tartott, hogy ha elhagyja Amerikát, többet nem mehet oda vissza.

Parker egyébként rendkívül rafinált volt az üzleti életben: például „Utálom Elvist” feliratú kitűzőket gyártatott, hogy nemcsak a rajongókból, de még a rosszakarókból is profitot szerezzen.

10.

Stílusa nem aratott osztatlan sikert

Nem mondhatni, hogy valamennyi kritikus el volt ragadtatva attól, amit Elvis képviselt. „Nem tud énekelni, az előadásmódja pedig gusztustalan” – írták róla egyes lapok, sőt, még azt is jósolták vele kapcsolatban, hogy a személyisége „viszonylag rövid időn belül feledésbe merül”. A jellegzetessé vált (és a rajongóit megbabonázó) csípőmozgása sem nyerte el mindenki tetszését. A már említett showman, Ed Sullivan abban a műsorában, amelyben Elvis a magyar forradalom emlékére is énekelt, kifejezetten kérte, hogy a kamera csak csípőtől felfelé mutassa az énekest. 

 

11.

Szeretett koncert közben tréfálkozni (mások kárára is)

Többször előfordult, hogy miközben valamelyik slágerét énekelte, a dalszöveget hirtelen megváltoztatva mosolyt csalt a nézőtéren ülők arcára. Az egyik legemlékezetesebb tréfája akkor történt, amikor az Are You Lonesome Tonight? című dal előadása közben észrevette, hogy az első sorban egy kopasz ember békésen alszik. Gondolta, meglepi az illetőt, ezért rögtönözve átírta az egyik sort. A „Do you gaze at your doorstep and picture me there?” („Nézel-e a küszöbödre, és odaképzelsz-e engem?) helyett azt énekelte, hogy „Do you gaze at your bold head and wish you had hair?” (Nézed-e a kopasz fejedet, és kívánod-e, bárcsak lenne hajad?). 

12.

Élete utolsó pár évében nagyon meghízott 

Elvis jó kiállásához a 182 centiméteres magassága is hozzájárult, viszont karrierje előrehaladtával fokozatosan elvesztette a vékony, sportos testalkatát. Mindig is szeretett enni, a mértéket azonban egy idő után már végképp nem tudta tartani. A hírnév okozta stresszt a gyógyszerek és a drog mellett hatalmas zabálásokkal is próbálta oldani. 

A 42 éves korában bekövetkezett halálakor állítólag 159 kilót nyomott, és napi 10–12 ezer kalóriát vett magához. 

13.

Megérezte a halálát

Elvis az önpusztító életmódja miatti, tragikusan fiatalon bekövetkezett halálát állítólag megjósolta David Stanleynek, a mostohatestvérének. Két nappal a tragikus esemény (szívroham következtében hunyt el a fürdőszobájában) előtt a következőt kérdezte tőle: „David… ki vagyok én?”. Stanley nevetve azt válaszolta: „Hát te vagy a király”, mire Elvis a Bibliáját feltartva azt mondta: „Nem, csak egy király van”. Majd később hozzátette: „Azt akarom, hogy tudd, hogy szeretlek, David, és soha többé nem látlak – legközelebb egy másik síkon találkozunk majd.”

14.

Már híres énekesnek számított, amikor megkezdte katonai szolgálatát

„A sereg azt tesz velem, amit csak akar” – jelentette ki a sztár, amikor 23 éves korában besorozták, így világosan tudtára adta mindenkinek, hogy nem szeretne kivételezést. A kiképzést követően a németországi Friedbergben állomásozó 3. páncélos hadosztályhoz került, ahol bajtársai szimpátiáját nemcsak azzal vívta ki, hogy ott sem különcködött, hanem azzal is, hogy a bázis részére televíziót és ruházati termékeket is vásárolt. A sikeres katonai szolgálathoz elengedhetetlenül szükséges megfelelő fizikai állapota annak is volt köszönhető, hogy karateedzéseken vett részt. Érdekesség, hogy Friedbergben ismerte meg azt az akkor még csak 14 éves Priscilla Beaulieu-t, akit hét és fél év múlva feleségül vett. 

Forrás: Getty Images/ Bettmann

15.

Először az ő koncertjét közvetítették műholdon keresztül

1973-ban az Aloha From Hawaii elnevezésű show-ját több mint egymilliárd ember, a Föld akkori népességének több mint negyede látta élőben a világ minden táján, mivel ő volt az, akinek a koncertjét először műholdon keresztül közvetítették. A szó szoros és átvitt értelmében is kijelenthető tehát, hogy dalaival még a csillagos eget is meghódította.

Nádudvari Péter                

Források: Muszty Bea-Dobay András: Új gitáriskola és daloskönyv, valamint: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITTITT, ITT, ITTITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images