-

1.

1900-ban mindenki szentül meg volt győződve arról, hogy a repülés hatalmas szerepet fog kapni 2000-re. (Ez mondjuk így is lett, csak épp nem úgy, ahogy elképzelték.) A prófécia szerint a modern ember mechanikus szárnyak segítségével fog röpködni a légben. Kár, hogy nem vált valóra...

2.

Valószínűleg a századfordulós háziasszonyok és cselédlányok leghőbb álmait képviselte az a jövendölés, miszerint a XXI. században gépiesítve lesz az egész háztartás. Ez valóban bejött, ha nem is egészen úgy, ahogy azt annak idején elképzelték. De azért az elég durva jóstehetségről tett volna tanúbizonyságot, ha előre meglátják 1900-ban a Roombán lovagoló cápamacska mémjét, nem igaz?

3.

A Variety magazin 1955-ben nem jósolt túl nagy jövőt a rock & rollnak, úgy vélték, hogy júniusra már nyoma sem lesz ennek a furcsa zenének. Pedig milyen üres lenne a világ Axl Rose, Kurt Cobain, Sting, Amy Winehouse vagy a RHCP zenéje nélkül!

4.

„Négy fickó gitár mellett kornyikál? Ugyan már, lejárt lemez! Ezeknek a srácoknak semmi jövője nincsen.” – állította a Decca Records igazgatója 1962-ben a Beatlesről. A gombafejű fiúk egy évvel később berobbantak a köztudatba, hogy aztán a világ leghíresebb és legsikeresebb beatzenekara váljék belőlük.

5.

Robert Metcalfe számítástechnikai szakember, a 3Com alapítója a következő merész kijelentést tette 1995-ben az InfoWorldnek írott cikkében: „Az internet üstökösként jelenik majd meg, és 1996-ra katasztrofálisan össze is omlik. Ha nem így lesz, esküszöm, megeszem a szavaimat.” Hát... nem így lett. Metcalfe azonban állta, amit megígért, és egy 1997-es konferencián valóban ledarálta az ominózus cikket, majd egy nagy pohár vízzel együtt megitta a kotyvalékot.

6.

Főleg a reggeli közlekedési dugóban üldögélve tűnik nevetségesnek a Michigan Takarékbank elnökének jóslata, aki igyekezett eltántorítani Henry Ford ügyvédjét attól, hogy a Ford cégbe fektesse a pénzét, mondván: a megbízható lovakat semmi nem fogja helyettesíteni, az autó pedig nem több, mint egy múló hóbort.

7.

Amikor Alexander Bell megpróbált pénzt szerezni legújabb találmányához 1876-ban, a Western Union elnöke, William Orton határozottan elutasította, mivel „a telefonnak annyi hibája van, hogy soha nem fogjuk tudni hatékony kommunikációra használni.”

Alexander Graham Bell és a telefon - Forrás: Wikipedia

8.

A Popular Mechanics egy 1949-es cikkében azt állította, hogy a jövő számítógépei legalább másfél tonnát nyomnak majd. Mennyire meglepődnének a szerzők, ha tudnák, hogy a ma elérhető legkönnyebb gépek csupán 78 dekásak.

9.

„Soha nem leszünk képesek gyorsvonaton közlekedni, mert a sebességtől az utasok meg fognak fulladni” – állította Dr. Dionysys Larder akadémikus 1828-ban. Bár a magyarok sajnos még mindig nem tapasztalhatták meg a vonat szédítő tempójával járó egészségügyi kockázatokat, de azoknak a kínai utasoknak, akik már kipróbálhatták a 431 kilométer per órás sebességgel robogó Shanghai Maglev expresszt, úgy tűnik, meg sem kottyant a száguldás.

10.

Talán még emlékeztek rá, hogy 2012-ben a maja naptár szerint véget ért a világ... (Mondjuk lehet, hogy tényleg véget ért, és amiben most élünk, már a második évad.)

11.

„A televízió képtelen lesz megtartani a piacát hat hónap elteltével, mivel az emberek bele fognak fáradni, hogy minden este egy furnérlemezt bámuljanak” – utasította el a tévé jövőjét Darryl Zanuck, a 20th Century Fox filmproducere 1946-ban. Nem jött be a jóslat, manapság éppen az a legnagyobb probléma, hogy az átlagos magyar napi öt teljes órát tölt azelőtt a bizonyos furnérlemez előtt...

12.

„Semmi nem indokolja, hogy bárki is számítógépet akarjon az otthonába!” – vágta ki a frankót Ken Olson, a Digital alapító elnöke 1977-ben. Nem csak ő látta ilyen pesszimistán a számítástechnika jövőjét, Thomas Watson, az IBM első elnökének ma már igencsak túlhaladott, 1943-as jóslata szerint jó, ha öt számítógépet el lehet majd adni világszerte. Ehhez képest mára már átlépte a kétmilliárdos küszöböt a személyi számítógépek használata a világban, és szinte elképzelhetetlen olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy kütyü.

Mindezek a példák csak azt mutatják, hogy nem kell minden bölcsnek hangzó előrejelzésnek bedőlnünk. Lehet, hogy hosszú, esős telünk lesz, vagy épp ellenkezőleg: bikiniben fogjuk körbeállni a karácsonyfát. És az is elképzelhető, 2052-re már senkinek nem kell dolgoznia, meg hogy az unokáink egytől egyig megvásárolható robotok lesznek. Szórakoztató dolog a jövőről álmodozni, de azért ne tegyünk nagy pénzeket a magabiztos kinyilatkoztatásokra.

Fiala Borcsa

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Pexels/thisisengineering