First Ladyk és alelnöknő matchy-matchyben? Ennél azért többről van szó

Doug Emhoff, felesége: Kamala Harris, Jill Biden, és férje Joe Biden - Forrás: Getty Images/Joe Raedle

Nehogy azt gondoljuk, hogy a világ egyik legfontosabb politikai eseményén épp a színeknek ne volna jelentősége! 

„Egység nélkül nincs béke, csak keserűség és düh, nincs előrehaladás, csak kimerítő gyalázat, nincs nemzet, csak a káosz állapota” 

– mondta Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke a beiktatásán. 

A lila szín különböző árnyalatait – ahogyan azt Kamala Harris, Michelle Obama és Hillary Clinton is demonstrálta az öltözékével tegnap – jelentős női politikusok viselték Washington DC-ben az elnöki ceremóniákon. Egyfajta tisztelgést jelent ez a női elődök előtt, továbbá az egység jelképének is tekinthető.

Hiszen, ha a két politikai párt, a republikánusok és a demokraták színeit összekeverik (kék és piros), akkor éppen ezt az árnyalatot kapjuk. 

Kamala Harris, az első női alelnök az USA történelmében már az ezt megelőző kampányában is tudatosan használta a lilát és a gyöngysort is mint kedvenc ékszerét. Ez az árnyalat egyfelől tisztelgés Shirley Chisholm előtt (aki Kamala egyik példaképe), de tulajdoníthatunk ilyen jelentéstartalmat a gyöngyöknek is, hiszen Chrisholm az Egyesült Államok első fekete nőként induló elnökjelöltje (1972-ben) is előszeretettel használta a lilát és ezt az ékszert. A gyöngysor egyébként azt üzeni: nem hivalkodom, nem vagyok gyémánt, de itt vagyok, tudom, hogy ki vagyok, mit akarok, és képes is vagyok arra, hogy véghez vigyem, amit elterveztem. Kamala lila öltözékét egyébként egy afroamerikai tervező készítette: Christopher John Rogers.

Jill Biden óceánkék kabátját és ruháját szintén amerikai tervező, a Markarian alkotta, amely márka a fenntarthatóságra törekszik. Mindent csak megrendelésre készítenek, ezzel is megelőzve a felesleges darabok gyártását. A kék színnek pedig itt is jelentése van: a Demokrata Pártot jelképezi.

Barack Obama és Michelle Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke és first ladyje - Forrás: Getty Images/Rob Carr

Michelle Obama is egy afroamerikai tervező, Sergio Hudson szettjét viselte ebben a csodálatos szilva színben. Önmagában az is üzenet, hogy mely tervezőktől választanak ruhát a politikai szereplők (amerikai és színes bőrű), de Michelle Obama ennél már többet is üzen, hiszen igazi divatikonnak számít. Legutóbb éppen az kavart nagy vitát, hogy míg ő elképesztően stílusosan szerepelt a Vogue-címlapokon, addig Kamala Harris januárban megjelenő címlapját rengeteg vita övezte. Sokan azzal vádolták a szerkesztőséget (egyúttal magát Anna Wintourt, a főszerkesztőt), hogy Kamala címlapja szándékosan puritánabb, bénább, és stílustalanabb lett. Valójában azonban mindez az alelnök stábjának tudatos döntés volt: azt akarták üzenni, hogy így is lehetsz Vogue-címlaplány, a saját ruháidban, Photoshop nélkül, pusztán a teljesítményeddel.

Bill Clinton és Hillary Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke és first ladyje - Forrás: Getty Images/Rob Carr

Hillary Clinton szintén a jelentőségteljes lila színt viselte (a nadrágkosztümét Ralph Lauren tervezte, ugyanúgy amerikai tervező, mint a többi választott dizájner), ugyanazt az árnyalatot, amelyet a 2016-ban megtartott beszédében, miután elveszítette a választást Donald Trumppal szemben.

George W. Bush és Laura Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke és first ladyje - Forrás: Getty Images/ Drew Angerer

Laura Bush pedig ugyanúgy kékben, mint Jill Biden – pedig a republikánusokat képviseli.

Gigasztárok nem a megszokott fellépőruháikban

Lady Gaga bevonul - Forrás: Getty Images/Win McNamee

Lady Gaga soha nem lő mellé az öltözékével (még akkor sem, amikor húsruhába öltözik), minden részlete megfontolt, és csordultig tele jelentéssel. Schiaparelli vörös és tengerészkék színű haute couture-darabjára nemes egyszerűséggel egy hatalmas, aranyszínű galambot tűzött olajággal a csőrében. Ugyanezt kicsiben a fülébe. A galamb olajággal a béke szimbóluma. A bibliai motívum Noé bárkájának történetében szerepelt: az özönvíz után egy galamb olajággal tért vissza a bárkához, így üzenve, hogy Isten megbékélt az emberekkel. (Reméljük, ezúttal is így lesz.)

J. Lo is hasonló kíséretet kapott - Forrás: Getty Images/Win McNamee

Jennifer Lopez nem ennyire egyértelműen „tolta arcunkba” a békét. Ő nemes egyszerűséggel egy tetőtől-talpig hófehér Chanel- szettet választott, amely szintúgy a béke szimbóluma.

A leköszönő First Lady nem vezette körbe utódját…

…és az exelnök, Donald Trump sem vett részt a beiktatási ceremónián. Melania Trump egy visszafogott Chanel-kosztümben lépett ki utoljára a Fehér Házból egy Hermés Birkin-táskával a kezében (finom utalás Jackie Kennedy stílusára), és a Floridában leszálló gépükről már egy pazar Gucci-ruhában szállt ki.

A legtöbb lap arról cikkezett, hogy Melania összeállításai többtízezer dollárt kóstálnak, de a Gucci-ruha (ami a legolcsóbb) is kábé egymillió forintba kerül. Egy Chanel-kosztüm és egy Hermés Birkin-táska pedig még ennél is jóval tetemesebb összegért vásárolható meg. Trumpék azonban mindig is arról voltak híresek, hogy büszkén demonstrálják, mennyire tehetősek. 

A 46. elnök beiktatása minden szempontból rendhagyónak számít a történelemben. Fokozott biztonsági intézkedésekre, megduplázott őrségre, és óriási elővigyázatosságra volt szükség a ceremónia előtt, alatt és után is. A Capitolium ostroma után zavargásokra, és lehetséges merényletre is számítottak. A ceremóniát követő, hagyományos beiktatási bál is elmaradt a vírushelyzet miatt. És természetesen mindenki maszkban ünnepelte az új elnököt, Joe Bident!

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/ Andrew Harnik-Pool

Források: ITT, ITT és ITT