-

Nagy Kriszta Tereskova – képzőművész

A plakát

Biztos nem kell sokat magyaráznom, hogy miért került épp Tereskova a sor elejére. Egyszerűen ő a megkerülhetetlen főboszorka. Még jól emlékszem a fehérneműreklámot imitáló plakátkampányára. Akkor felvételiztem a képzőre, amikor Pesten szembejött velem a pimasz hirdetés, amelyen egy szál bugyiban és melltartóban pózol a fenti felirattal. Akkor jegyeztem meg a nevét, és nyilván ez volt a célja, hogy megjegyezzük. Sok évvel később egy interjúban elmondta, hogy most már nincs szüksége ezekre az „aljas" húzásokra, anélkül is ismerik, elismerik és megveszik az alkotásait. Ettől függetlenül azóta is bőven van okunk arra, hogy „máglyára küldjük", gondoljunk például a miniszterelnöki portrékra...

Oprah Winfrey – televíziós személyiség

Forrás: Shutterstock/Everett Collection

Az amerikai televíziózás istennője, milliók példaképe, az első fekete nő, aki önerejéből lett milliárdos. Áldozatos munkával a legmélyebb nyomorból küzdötte fel magát a legfényesebb csúcsra. Interjúi legendásak, speciális kérdezési stílusának köszönhetően a legnagyobb sztárok nyílnak meg előtte a műsorában. Gyerekkorában saját nagybátyja és unokatestvére zaklatta hosszú ideig szexuálisan, amelyről később nyíltan beszélt. Oprah (eredeti nevén: Orpah Gail Winfrey) élő legenda, nem kérdés...

D. Tóth Kriszta – író, a WMN alapító főszerkesztője

Kriszta az Unicef irodájában

Na, erre mondják, hogy nem kell messzire menni a boszorkányért. Hiszen tényleg elég körbenézni a saját házunk táján, itt is van bőven... nem söpörni való, hanem söprű, melynek büszke tulajdonosa alapító főszerkesztőnk. Író, újságíró, anya, feleség, UNICEF nagykövet, állatbarát, főnök, feltaláló (engem is ő talált fel) és barát. Újító, minőségi tartalomgyártásba fogott egy évvel ezelőtt, amit sikerre vitt, miközben független tudott maradni. Kimondja (vagy leírja), amit gondol, akkor is, ha az a fősodornak nem tetszik. És még azt sem fél beismerni, ha hibázik. Szóval nem maradhatott le erről a listáról. Van ellenvetés?

Lady Diana – Lady Diana

Forrás: Getty Images/ Tim Graham Photo Library

Diana hercegnő volt az első élő ember, akiért rajongtam. Tele volt a képeivel az ágyam melletti fal. Csodáltam a tetteiért, a személyiségéért, azért, hogy jóra tudta használni a felhajtást, ami körülötte volt. Azért is csodáltam, mert szembe mert menni bizonyos konvenciókkal, a hagyományokkal, a királyi családdal, magával Erzsébet királynővel is. A posztumusz boszorkány címe az övé!

Lady Gaga – énekesnő

Forrás: Shutterstock/Everett Collection

Eleinte a hideg is kirázott ettől a nőtől, rosszul voltam az erőltetett extravaganciájától. Kicsit úgy indult, mint Tereskova, de az öncélúnak tűnő magatartás hamar meghozta gyümölcsét. Ma egy egész világ imádja őt, fellép a legfontosabb eseményeken, és szerepet vállal olyan ügyek mellett, mint a nemi erőszak elleni küzdelem. Ja, és nem utolsó sorban nagyszerű énekesnő, amit legutóbb épp az Oscar-gálán bizonyított.

Eszenyi Enikő – színész, rendező, a Vígszínház igazgatója

Eszenyi a színpadon (Fotó: Eszenyi Enikő hivatalos Facebook-oldala)

Istenítélet (Salemi boszorkányok) címmel fut a Vígben a témába vágó darab az ő igazgatása alatt. A darabot sajnos még nem volt alkalmam megnézni, de egyik vendégszerzőnk a szó szoros – és lehető legjobb – értelmében megőrült a nézőtéren tőle. Ez azonban legfeljebb érdekes egybeesés, mert Encit enélkül is beválogattam volna ebbe a sorba. Kicsit olyan, mint egy Madonna-bőrbe bújt Liza Minelli. Pimasz... meg pimaszul tehetséges. Örök újító és úttörő, aki sok mindenben az első, keményebb és bátrabb sok férfinál. De közben egyetlen pillanatra sem engedi el azt, ami valójában: egy igazi művész.

Ruby Rose – énekesnő, műsorvezető

d44caa01c2e766d54096ce605050067e

A gyönyörű, leszbikus színész, énekes, műsorvezető, aki sportot és művészetet csinál a megbotránkoztatásból. Break Free című videoklipjében (sokak számára) felháborító eszközökkel hívja fel figyelmet az elfogadás fontosságára. Azon felül, hogy csodaszép nő, bátorságból és önazonosságból csillagos ötösre vizsgázott. Részemről maximális riszpekt!

Malála Júszafzai – emberi jogi aktivista

Forrás: Getty Images/Ida Mae Astute/Disney General Entertainment Content

Malála a világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa. A pakisztáni származású emberi jogi aktivista nagyon sokat tett és tesz azért, hogy a lányok is járhassanak iskolába hazájában. 2012-ben merényletet követtek el ellene, többször is rálőttek az iskolabuszon. De csodával határos módon nem halt bele a támadásba. És nem is ijedt meg. Sőt, noha azóta vérdíjat tűztek ki a fejére, mindenkinél hangosabban küzd a lánygyerekek oktatáshoz való jogaiért. Jelenleg Angliában él, ahol létrehozott egy alapítványt. Szívós, fáradhatatlan és bátor.

Oltai Kata – művészettörténész, kurátor

Forrás: Oltai Kata

Akárhányszor csak meglátom, mindig az jut az eszembe Katáról, hogy itt jön a szép hajú jó arc. Elképesztően vagány, szabad és stílusos. De közben egy édes pofa, és van egy tündéri kisfia is. A művészettörténész mindannyiunkhoz közel hozta és szexivé tette a kortárs képzőművészetet. Ha ezt most hallaná, lehet, hogy nem örülne neki, de minden bátorságomat összeszedve stílusikonnak nevezem. Mert egyedi, és sosem áll be a sorba.

Teljesen egyértelműen a felsoroláshoz tartozik még a WMN teljes szerkesztősége, és szerzői gárdája... tudjátok, hogy miért! Máglyára velünk!

Szentesi Éva