A legjobb rendezők mellékszereplője

Ahogy a legtöbb színész, Driver is mellékszerepekkel kezdte karrierjét. Néhány Broadway-előadás után 2011-ben megkapta élete első filmes munkáját Clint Eastwood J. Edgar – Az FBI embere című filmjében. Adam ezután sem adta alább, olyan elismert direktorok alkotásaiban játszott kisebb szerepeket, mint Noah Baumbach vagy Steven Spielberg. Ez persze nem csak rajta múlt, kellett az is, hogy ezek a rendezők meglássák Driver tehetségét – Driverét, akiről Martin Scorsese egyszer azt nyilatkozta, hogy korosztálya egyik, ha nem a legjobb színésze.

A J. Edgar – Az FBI embere című filmben

Bár tehetsége és profizmusa ezekben a munkáiban is megmutatkozott, mégsem ezek hozták meg számára az áttörést, hanem az HBO 2012-ben indult Csajok című sorozata, amiben Adam a főszereplő, Hannah kicsit furcsa asztalos barátját alakította hat évadon keresztül.

A Csajokkal szerzett népszerűsége azonban még nem jelentett egyben világhírnevet is, azt a 2015-ös Ébredő erő című Star Wars-film hozta el számára, amiben a fény és a sötét oldal közt vívódó főgonoszt, Kylo Rent alakítja.

A Csajok című sorozatban Lena Dunhammel

Az iskolai színjátszókörtől Santa Monica tengerpartjáig

A patinás filmográfiáját nézve szinte magától értetődő, hogy Drivert ma már Hollywood top színészei között tartják számon, ám igen rögös utat kellett bejárnia, mire egyáltalán kamera elé állhatott.

Egy észak-indianai kisvárosban, Mishawakában nőtt fel, amit elmondása szerint még jóindulattal sem lehet a kultúra fellegvárának nevezni, így a színészet csak az iskolai színjátszókör és a helyi videótéka képében volt jelen az életében. Ennek ellenére már gimnazista korában eldöntötte, hogy színész szeretne lenni, jelentkezett is a Juilliardra, de nem vették fel.

2010-ben – Forrás: Getty Images/Roger Kisby

Mivel más egyetemre nem felvételizett, úgy határozott, ő lesz a következő hollywoodi tündérmese főszereplője:

néhány dollárral a zsebében elindult Los Angelesbe, hogy felfedezzék és filmsztár legyen belőle. A nagy terv azonban már a texasi Amarillóban elbukott, ahol lerobbant a kocsija, és minden pénzét a javíttatásra kellett költenie. Innen folytatta ugyan az útját, de végül csak Santa Monicáig jutott, ahol két napig lézengett a tengerparton, majd felismerve, hogy semmi esélye Los Angelesben új életet kezdeni, hazament.

Céltalan porszívóügynökből a haza szolgája

Az ekkor még csak tizenhét éves, mélységesen csalódott fiú alkalmi munkákból tartotta el magát: fűnyírást vállalt a szomszédainál, telemarketingesként és porszívóügynökként dolgozott, hogy ki tudja fizetni saját gyerekszobájáért a bérleti díjat.

Az akkor önmagát és úgy en bloc a világot nagyon utáló fiú életébe a 2001. szeptember 11-i terrortámadás-sorozat hozott fordulatot. Dühtől és hazafias kötelességtudattól vezérelve csatlakozott a tengerészgyalogsághoz, ahol majdnem három évig szolgált. Erről az időszakról TED-előadásában Driver azt mondta, hogy az egyik olyan dolog, amire a legbüszkébb az életében.

A seregben szolgáló többi fiatal között barátokra lelt, és úgy érezte, kész az életét a tengerészgyalogságnak szentelni.

Az első iraki bevetése előtt néhány hónappal azonban biciklibalesetet szenvedett. Eltört a szegycsontja, ezért orvosi javaslatra eltanácsolták a seregből. Az Irakba készülő fiatal katonának óriási csalódás volt, hogy amíg ő itthon megpróbálja újraépíteni magát, barátai nélküle harcolnak.

„A seregben megtanultam túlélni. Tudtam, hogy elmegyek New Yorkba, és színész leszek. Ha pedig mégsem jön össze, majd a Central Parkban kukázom”

Driver tehát újra a civil világban találta magát, és elmondása szerint meglepte, mennyire bonyolult az átmenet a katonai és a polgári élet között. Még úgy is ehéz időszak volt ez számára, hogy mentálisan és fizikailag is maradandó sérülés nélkül távozott a seregből.

Drivernek végül nem kellett a Central Park kukáira fanyalodnia, bejutott a Juilliardra. De a hadsereg szó szerint katonás rendjéhez szokott srác eleinte nem igazán tudott mit kezdeni a beszédtechnika-órákkal és azzal, hogy gyakorlat címszó alatt, mondjuk, meg kell szülnie saját magát.

Nem értette, hogy mi értelme mindennek, hiszen a sereg szigorú keretei között egészen másfajta célok, eszmék és erőpróbák voltak. Küszködött azzal is, hogy újra megtalálja a helyét, mert amíg rajta volt az egyenruha, a rangjelzés, az emberek tisztelték, ez a státusa az egyenruhával együtt eltűnt.

Befuccsolt tengerészgyalogos karrierjének a feldolgozásában és a mindennapi életbe való beilleszkedésben végül a színdarabok jelentettek neki segítséget. Azok a történetek, amik nem a hadseregről szóltak ugyan, viszont segítettek feldolgozni az érzéseket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Arts in the Armed Forces (@aitaf) által megosztott bejegyzés

Híd a két világ között: Arts in the Armed Forces

Saját tapasztalatából kiindulva Driver úgy gondolta, ha neki segített a színház a traumák feldolgozásában, akkor másnak is kapaszkodót jelenthet. Ezért egyetemi szaktársával és későbbi feleségével, Joanne Tuckerrel létrehozták az Arts in the Armed Forces nevű nonprofit szervezetet, aminek keretében kortárs színdarabokkal járják az Egyesült Államokat és a világ azon részeit, ahol az ország hadserege szolgál.

„A színészet sok minden lehet. […] De egyben szolgálat is. Nem tudtam befejezni a feladatomat, tehát boldog vagyok, amikor szolgálatára lehetek a hadseregnek.”

A java még hátravan

Driver feleségével és az AITAF társulatával immár tizenegy éve szolgálja tehetségével volt bajtársait, emellett pedig folyamatosan építette filmes karrierjét is. 2015-től kezdve három filmen keresztül alakította Kylo Rent az új Csillagok háborúja-trilógiában, de esélyt sem hagyva a skatulyázásnak, folytatta együttműködését a szakma kiváló rendezőivel. Legutóbbi alakítása a Házassági történetben óriási sikert aratott, és játszott Spike Lee Csuklyások – BlackKklansman című mozijában is, amiért bezsebelte első Oscar-jelölését.

A Házassági történet című filmben Scarlett Johanssonnal

Driver tehát nem dőlt hátra, mint aki jól végezte dolgát a Star Wars hozta világhírnév után, folyamatosan dolgozik, következő filmje, a Ridley Scott rendezte The Last Duel, a tervek szerint 2021 januárjában kerül mozikba. És bár a koronavírus-járvány a hollywoodi filmgyárat is kényszerpihenőre küldte, egészen biztos, hogy az újrakezdés után még számtalanszor nyűgöz majd le minket fantasztikus játékával. Alig várjuk!

Boldog születésnapot, Adam Driver!

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Getty Images/Theo Wargo